5-6 aylık dişi danalargünde 3-4 kg iyi kaliteli kuru ot ve 2-3 kg %16 ham proteinli ve kg'ında 2600 Kcal ME içeren buzağı büyütme yemi ile beslenmeli ya da 2-3 kg iyi kaliteli kuru ot + 1 kg mısır silajı + büyütme yeminden 2-3 kg verilebilir.
5-7 aylık dişi danalar 6 kg yem ihtiyacının 3.5 kg'mı iyi kaliteli kuru ot ve 2.5 kg'lık kısmı buzağı büyütme yemi ile beslenmeli ya da 2.5 kg iyi kaliteli kuru ot + 1 kg mısır silajı + buzağı büyütme yeminden 2.5 kg verilebilir.
Özellikle buzağılar için en faydalı ot yoncadır. Buzağı ilk 3-4 ay buzağı başlangıç yemi, 4-5 aylık yaştan itibaren buzağı büyütme yemi yemeye başlamalıdır. Bu süre yemin markasına göre değişecektir. Kendi yemini yapan işletmeler buzağının günlük ihtiyacına uygun olarak yapılacak rasyonla yemi kendileri de yapabilir.
Altı aylıktan büyük 12 aylıktan küçük erkek ve dişi sığırlara dana diyoruz. Bu devre hayvanın büyüme ve gelişmesi için oldukça kritiktir. Danaları bol miktarda yeşil yem veya kuru ot ve bir miktarda fabrika yemiyle beslemelisiniz. Yoğun miktarda bir yemleme yapmak hayvanın yağlanmasına sebep olur.
Düve Yemi, dişi buzağılara 180 günlük yaştan doğuma kadar verilebilir. Damızlık düveler 6 aylık yaştan tohumlanana kadar günde 850-900 gr., tohumlandıktan doğuma 1 ay kalan kadarli dönemde günde 800-850 gr. Kilo alacak şekilde beslenmelidir.
İlgili 26 soru bulundu
İri ırklar 700-800 g buzağı başlangıç yemi tüketmelidir. Buzağı Büyütme Yemi ile Besleme; •≥ 17 protein içerir. Büyütme yemi 6 aylık yaşa kadar günlük 1,8 - 2,3 kg'a kadar verilebilir.
TANIM: 8 aylık yaştaki danaların ve/veya iskelet yapısını oluşturmuş fakat kas gelişimini tamamlayamamış olan ergin sığırların 2 aylık besi başlangıç yemi [C.P.-3811/5811] tüketiminden sonra kesim öncesi 45. güne kadar beslenmeleri için hazırlanmış bir karma yemdir.
Buzağılara doğumu takiben 60 günden sonra verilecek olan kaba yem seçiminde itinalı davranılmalıdır. 60. günden itibaren verilecek olan kaba yem için kaliteli kuru ot tercih edilmelidir. Bu dönemde özellikle arpa verilmemesine özen gösterilmelidir. Arpa, iskelet yapısının gelişmesine olumsuz etki yapacaktır.
Bununla birlikte, düvenin ilk buzağılaması için, 24 ile 26 ay arasında değişen cinsel olgunluk yaşları olduğu bilinmektedir. Daha geç yaşlarda tohumlanan düvelerde süt verimi daha düşükken, 24 ile 26 aylık düvelerin tohumlanarak buzağılama yaptırılması sonucunda elde dilen süt miktarı ve verimi daha yüksek olmaktadır.
– Dişi ve erkek buzağılar 5 aylık yaşa kadar aynı yemlerle bir arada beslenebilir. Ancak 5. aydan itibaren damızlık dişi buzağılar ayrılarak sınırlı düve yemi verilir.
5-6 aylık dişi danalargünde 3-4 kg iyi kaliteli kuru ot ve 2-3 kg %16 ham proteinli ve kg'ında 2600 Kcal ME içeren buzağı büyütme yemi ile beslenmeli ya da 2-3 kg iyi kaliteli kuru ot + 1 kg mısır silajı + büyütme yeminden 2-3 kg verilebilir.
Kesif yem yanında, kaliteli kuru ot, kuru yonca da yedirmelidir. Kesif yem günde yarım ile iki kilo arasında verilebilir. İster merada, ister ahırda beslensin, danalara mineral madde ve tuz vermek şarttır. Mineral karması verilebilir ya da önlerine içerisinde bir çok mineral ihtiva eden yalama taşı konabilir.
TRAKYEM buzağı büyütme yemi buzağıların 3. aydan itibaren 6. ayın sonuna kadar beslenmesinde kullanılır. Enerji protein bakımından zengin, sindirilebilirliği yüksektir. Düve dönemi öncesi dişi buzağıların iyi bir vücut kondisyonuna ulaşmalarını sağlar.
Besi sığırı beslenmesinde yalın bir biçimde besi yemi yerine süt yemi kullanmak kesinlikle doğru bir durum değildir.
Yıldız, "Büyükbaş hayvana tavuk yemi yedirilmesi bir suç. Bu durum hayvan sağlığının yanı sıra insan sağlığını da tehdit ediyor. Tavuk yemlerinde çeşitli antibiyotikler kullanılıyor. Bu antibiyotik kalıntıları büyükbaş hayvanın et ve sütündüen insana geçiyor.
Ağız sütü denilen kolostrum doğumdan sonraki 1-2 saat içinde buzağıya mutlaka içirilmelidir. 1. gün doğumdan hemen sonra en az 3 kg civarında kolostrum verilmelidir. İkinci öğün ise 12 saat sonra verilmelidir. 2-3. günler Ağız sütü ve su verilmelidir.
Tekeler : 8 aylık olunca aşıma başlatılır. Aygırlar : 12 - 24 aylıkken erginliğe ulaşıp 36 aylıktan itibaren çiftleştirmede kul- lanılır. Kısraklar : 12 -18 aylıkken erginliğe ulaşırlar. 36. aydan itibaren yetiştirmede kul- lanılır (9).
Kızgınlık başlangıcına yakın olan inekler, bir araya toplanma eğilimi gösterirler. Boğa olması durumunda boğaya mümkün olduğunca boğaya yakın olma eğilimindedirler. Kızgın ineklerin, hareketlilikleri artar, yem yeme istekleri azalır, o günkü süt verimlerinde bir miktar düşme gözlenir.
Normal gelişimini tamamlamış düveler 15-16 aylık yaşta tohumlanıp gebe bırakılmalıdır. Bundan daha erken yaşta sağlanan gebelik düvelerin hem gelişmelerini geriletir hem de işletmeye sağlayacağı toplam yararı azaltır.
Her ne kadar enerji içeriği mısır ve buğdaydan düşük olsa da ham protein içeriğinin mısırdan daha yüksek ve buğdaya benzer olması, rumen sağlığı ve mikroorganizma popülasyonu (Nikkhah, 2011) ile et kalitesi üzerine olan olumlu etkileri sebebiyle arpa, besi rasyonlarında tercih edilmektedir.
Hayvanlara verilecek günlük yoğun yem miktarı canlı ağırlığa bağlı olarak 4-10 kg arasında değişmektedir. Yoğun yeme ek olarak her gün aynı düzeyde olmak üzere 0.5- 1.5 kg kuru ot veya saman verilmelidir. Beside arpa, mısır, yulaf, buğday gibi değişik tahıllar kullanılmaktadır.
Sonuç olarak; buzağı sütüne çiğ yumurta ilavesinin besi performansını, serum lipit metabolizması ürünlerini ve total protein miktarını değiştirmediği, buna karşın immun sistemi güçlendirdiği kanaatine ulaşıldı.
Besiye alınan hayvanlara verilecek yemin içerisinde hayvanların günlük protein, enerji ve diğer temel gıda ihtiyaçlarının karşılayacak düzeyde besin maddeleri bulunmalıdır. Bunlar buğday, arpa, mısır, kepek, pamuk tohumu küspesi veya ayçiçeği küspesi, kireç taşı, tuz, vitamin ve mineral karması olabilir.
Yaşı: Sığır besiciliğinde performansı etkileyen en önemli faktördür. Besiye alınacak hayvanlar büyüme dönemini tamamlamamış olmalıdır. Besi ise kültür ırkı ve melezlerinde 1.5 yaşına kadar, yerli ırklarda ise 2.5-3 yaşına kadar yapılabilir.
Besiye alınan dana ve tosunların besinin son dönemine girildiğinde (son 2-3 ay) kullanılan bir yemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri