Halojen Farlar Halojen far ampullerinin akkor iyileştirmesi olduğu da söylenebilir. Bazı klasik otomobiller günümüzde hala akkor lambalar kullansa da artık yerini halojen lambalara bırakmıştır. Halojenler, kolayca negatif iyonlar oluşturan tek değerli elementleri temsil eder.
Otomobillerin aydınlatma sistemlerinde LED ışık kullanılmaktadır. LED (Light Emitting Diode, Işık yayan Diyot) ampuller daha uzun ömürlü, az enerji tüketir ve parlak ışık yayarlar. Ayrıca bu ışık kaynağı büyük oranda enerji tasarrufu sağlayarak küresel ısınma sorununa da katkıda bulunacaktır.
⇒ Tümsek Ayna: Yansıtıcı yüzeyi kürenin dış yüzeyi gibi tümsektir. Tümsek aynada görüntü düz, cisimden küçük ve simetriktir. Araba farlarında yukarıdaki özelliklerini saydığımız aynalardan Çukur Ayna kullanılmaktadır.
Bir far ampulü, evinizdeki ampullerle aynı prensibe dayanır. İçinden bir akım geçtiğinde beyaz renkte parlayan, içinde filaman bulunan bir cam ampuldür. Bu parlayan filaman, farın içindeki özel açılı reflektörlerle ileriye doğru yönlendirilen ışık çıkışını sağlar.
Günümüz otomobil aydınlatma sistemlerinde halojen, xenon ve LED olmak üzere üç çeşit far ampulü çeşidi bulunuyor.
İlgili 34 soru bulundu
Halojen ampul tipleri: H1: Uzun-kısa ve sis farlarında kullanılabilir. Genelde sis farları ve uzun farlarda kullanılır.
LED'ler teknolojisi gereği Halojen ve Xenon ampullere göre daha yüksek ışık verimine sahiptir. LED far ampulleri, Halojen ampullere göre 2 kattan daha fazla parlaklığa sahiptir. Bu da geceleri daha iyi aydınlatma ve daha iyi görüş mesafesi anlamına gelmektedir.
Otomatik farlar, ön camın tabanı çevresinde gösterge paneline gömülü fotoelektrik sensörler kullanarak çalışma eğilimindedir. Bu sensörler, sürücü tarafından algılanan görünürlük yerine ortam ışığı seviyesine güvenme eğilimindedir.
Arabanızın genellikle sol tarafında bir far açma paleti bulunur. Kısa farlar, uzun farlar, sis lambaları, araç içi aydınlatmanın bulunduğu bu alanda farları açınız. Uzun farlar sinyal kolunu ileri doğru ittiğinizde otomatik açılır ve sürekli olarak öyle kalır.
Sarı ışık gözler için daha az rahatsız edicidir bu sayede görme yeteneğini geliştirdiği söylenebilir. Bu nedenle, özellikle kötü hava koşullarında sarı renkli sis farları araç sürücüleri tarafından tercih edilir.
İyot ya da brom gibi az miktarda halojen elementi içeren akkor lamba çeşidine halojen lamba denir. Halojen gazı bir döngü içerisinde kimyasal tepkime üretir. Buharlaşan halojen elementi, kimyasal tepkinin ömrünü uzatır. Bu da maddenin niteliğini korumasını sağlar.
H7: Genelde kısa farlar için kullanılır. Tek flamanlıdır. H8: Genelde sis farlarında kullanılır. Tek flamanlıdır.
H1: Uzun-kısa ve sis farlarında kullanılabilir. Genelde sis farları ve uzun farlarda kullanılır. Ancak bazı araçların kısa farları da H1'dir.
H7 ampul, H4 ampulün daha geliştirilmiş halidir. Burada teknik yapı temel olarak farklıdır, çünkü H7 ampulün sadece bir filamanı vardır. Bu, aracın her bir far başına iki H7 ampule ihtiyaç duyduğu anlamına gelir. Kısa hüzmeli far açıldığında bir ampul yanar; uzun hüzmeli far etkinleştirildiğinde ikinci ampul yanar.
H4 Ampul Nedir? H4 ampul, araç farlarında kullanılan bir tür halogen lambadır. Bu ampuller, aracın ön farlarında ve bazen de sis lambalarında kullanılır. H4 ampuller, aracın yol aydınlatması için oldukça önemlidir.
LED AMPULLER E14
Genellikle evlerimizde bulunan avize masa lambası abajur vb. ürünlerde kullanılan ince duylu ampullerdir.
Evet, aracınız muayeneden geçecektir.
Led ampüller muayeneden geçer.
H1 ampul, araç farları için bir tür halojen ampul olarak raflara sunulur.
Halojen lamba (tungsten halojen lambası ve kuvars iyotlu lamba olarak da adlandırılır), iyot veya brom gibi az miktarda halojen içeren bir akkor lambadır. Halojen gazı ve tungsten filamenti kombinasyonu, bir halojen döngüsü kimyasal reaksiyonu üretir.
AKKOR FLAMANLI LAMBA (ENKANDESAN)
1879 yılında Thomas Alva Edison kömürleştirilmiş iplikten flamanlarla deneyler yaptıktan sonra ilk kez karbon flamanlı lambayı icat etmiştir. Tungsten telden yapılmış flaman üzerinden akım akıtılarak, telin akkor derecede kızarması sonucu ışık üretirler.
Halojen lamba kaynağıyla kıyaslandığında, bir LED aydınlatma kaynağında çok daha düşük bir renk sıcaklığı dalgalanması oluşur. LED lamba, halojen lambaya göre çok daha düşük sıcaklık üretir, bu da devre elemanlarının deformasyonunu halojen lambaya göre azaltır, elektronik devre ömrünü kat kat artırır.
Peki, LED far yasak mı? LED farların yasak olması, sonradan eklemelerde araç muayenesi sırasında problemler yaşatması nedeniyle sıklıkla karşılaşılan bir konudur. Standart olmayan, ayarları doğru yapılmayan ve modifiye amaçlı sonradan eklenen farlar aracın muayeneden geçmemesine sebep olur.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu farı kullanmak yasak değil. Fakat bunların dışında kalan onay almamış Xenon far kullanımına ceza keslimektedir. 2918 Sayılı Karayolları Kanunu 64/1-b-5 doğrultusunda, yönetmelikte belirtilen esasların dışında ışık kullananlara 196 TL para cezası uygulanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri