Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

6 aylık şikayet süresi ne zaman başlar?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » 6 aylık şikayet süresi ne zaman başlar?

Şikâyet süresi altı ay olarak kabul edilmiştir. Bu altı aylık sürenin başlangıcı suçtan zarar görenin “fiil ve faili” öğrendiği günden başlar. Bundan çıkan sonuca göre şikâyet hakkı olan sadece fiilin öğrenme- si halinde süre henüz işlemeye başlamamıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tbbdergisi.barobirlik.org.tr

6 aylık şikâyet süresi nasıl hesaplanır?

Şikâyet hakkının kullanılması kanun tarafından bir süreye bağlanmıştır. Türk Ceza Kanunu'nun 73 üncü maddesine göre, bu süre zamanaşımı süresini geçmemek şartıyla şikâyet hakkı olan kişinin fiili ve failin kim olduğunu bildiği ve öğrendiği günden itibaren 6 aydır[9].

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: caneryenidunya.com

6 aylık şikâyet süresi geçerse ne olur?

TCK m.73 ile düzenlenen 6 aylık hak düşürücü sürenin dolması halinde, suçun mağduru veya suçtan zarar gören konumundaki şikâyet hakkı sahibi kişinin bu hakkı sona erecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Şikâyet hakkı kaç gündür?

Şikâyet Süresi: Şikâyet süreniz 6 aydır. Buna göre soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlı olan suç hakkında yetkili kimse 6 ay içinde şikâyette bulunmadığı takdirde soruşturma ve kovuşturma yapılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: magdurbilgi.adalet.gov.tr

Şikâyet zamanaşımı ne zaman başlar?

Zira, dava zamanaşımı kesintisiz suçlarda kesintinin gerçekleştiği günden itibaren işlemeye başlar (TCK m. 66/6). Zamanaşımı süresini geçmemek koşuluyla 6 aylık şikayet süresi, şikayet hakkı olan kişinin fiili ve failin kim olduğunu bildiği veya öğrendiği günden başlar (TCK m.73).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Suç İşlendiğinde Savcılık Süreci Nasıl İşler I Herkese Hukuk

İlgili 29 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Şikâyet süresi kaç aydır?

Şikâyete tabi suçlarda şikâyet süresi, mağdurun fiil ve faili öğrenmesinden itibaren 6 aydır. Yani TCK Madde 73/1 ve 2'ye göre müştekinin şikâyet hakkını kullanabilmesi için hem faili hem de fiili öğrenmesi gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Şikayete bağlı suçlarda şikâyet süresi ne zaman başlar?

Takibi Şikayete Bağlı Suçlarda Şikayet Süresi

Fiilin meydana geldiği veya failin öğrenildiği tarihten itibaren yetkili merciye şikayet başvurusu mağdur, suçtan zarar gören veya ilgili kişi tarafından 6 AY İÇİNDE yapılmış olmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: or.av.tr

Şikâyet süresi 6 ay mı?

Şikâyet süresi altı ay olarak kabul edilmiştir. Bu altı aylık sürenin başlangıcı suçtan zarar görenin “fiil ve faili” öğrendiği günden başlar. Bundan çıkan sonuca göre şikâyet hakkı olan sadece fiilin öğrenme- si halinde süre henüz işlemeye başlamamıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tbbdergisi.barobirlik.org.tr

Suç duyurusu kaç gün içinde yapılmalı?

Kural olarak suç duyurusunda bulunma süresi bulunmamaktadır. Ancak hakaret, tehdit, mala zarar verme, cinsel taciz gibi şikayete tabi suçlar olarak tabir edilen suçlarda fiil ve failin (suçu işleyen kişinin) öğrenildiği tarihten itibaren 6 ay içerisinde suç duyurusunda bulunulması gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: savascihukuk.com.tr

Delil olmadan şikâyet edilir mi?

TCK madde 271'de suç uydurma suçunun cezası: “Madde 271- (1) İşlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye üç yıla kadar hapis cezası verilir.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

E devletten suç duyurusunda bulunulur mu?

Talimata uygun olarak ifade alma işlemi tamamlanacaktır. E - DEVLET ÜZERİNDEN ŞİKAYETİMİ İLETEBİLİR MİYİM? e-devlet ile CİMER (Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi) üzerinden şikayet başvurusu yapılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kaosgldernegi.org

Şikâyet geri çekilirse sicile işler mi?

Ceza mahkûmiyetini bütün sonuçlarıyla ortadan kaldıran şikayetten vazgeçme veya etkin pişmanlık dolayısıyla verilen karar sicile kaydedilir. Ceza zamanaşımının dolduğunun tespitine ilişkin karar ile genel veya özel affa ilişkin kanun; özel affa ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararı adli sicile yazılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: utkuarslan.av.tr

Mahkemede şikâyet geri çekilirse ne olur?

-Şikayetten vazgeçme kovuşturma aşamasında, şikayete tabi bir suça yönelik yapıldıysa mahkeme tarafından düşme kararı verilmektedir. -Şikayetten vazgeçme soruşturma aşamasında, şikayete tabi olmayan bir suça yönelik yapıldıysa savcılık tarafından dosyanın soruşturulmasına devam edilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuncsuditol.av.tr

Şikâyet ne zaman davaya dönüşür?

Takibi şikayete tabi kılınan suçlarda, şikayet hakkını haiz kişinin şikayeti üzerinde; takibi şikayete tabi olmayan suçlarda ise re' sen araştırma yapmak, delil toplamak ve kafi düzeyde şüphe mevcutsa iddianame düzenlemek suretiyle ceza mahkemesinde savcılık tarafından dava açılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Savcılığa suç duyurusunda bulunduktan sonra ne olur?

Mağdur edilen kişi suç duyurusunda bulunduktan sonra soruşturma süreci başlar. Bu süreçte taraflar dinlenir, deliller toplanır ve varsa tanıklar dinlenir. Bu durumda en iyi avukat İzmir'de de bulunarak soruşturmanın yakından takibi mümkündür. Soruşturmanın ne karda süreceği tamamen dava ile ilgilidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: vuralaltun.com

Şikâyet ne zaman düşer?

Şikayet süresi, fiil ve failin öğrenilmesinden itibaren 6 aylık bir hak düşürücü süreye tabi olmasına rağmen, şikayet hakkı, her halukarda TCK md. 66'da düzenlenen dava zamanaşımı süresi içinde yapılmalıdır. En hafif suçlar için TCK md. 66'ya göre belirlenen dava zamanaşımı süresi 8 yıldır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Savcının dava açma süresi ne kadardır?

Kamu davasının açılmasında takdir yetkisi Cumhuriyet Savcısına aittir. Savcı tarafından iddianame düzenlendikten sonra bu iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesi ve mahkemenin kabulünden sonra 15 günün geçmesiyle birlikte kamu davası açılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Savcılık suç duyurusu e devlette görünür mü?

Soruşturma aşamasının gizlilik ilkesi gereği savcılık kararlarına vatandaşların kullandığı portal üzerinden ulaşım sağlamak mümkün değildir. Bu sebeple, savcılık aşaması ve savcılık kararı E-Devlet'te veya UYAP Vatandaş Portal Sorgulama ekranında gözükmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: capa.av.tr

Şikayet süreci nasıl işler?

Karakola gitmeniz durumunda şikayetçi olmak istediğinizi söylerseniz ilgili memur ifadenizi alacak ve bunu zapta geçirecektir. Olayı anlatmanızın ardından şikayetçi olduğunuzu ve uzlaşmak istemediğinizi beyan etmenizin ardından emniyetteki süreç tamamlanacak ve ifadeniz cumhuriyet savcılığına gönderilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: galahukuk.com

Şikayet süresi nasıl hesaplanır?

Şikayete tabi suçlarda şikayet süresi, mağdurun 'fiil' ve 'faili' öğrenmesinden itibaren 6 aydır. Müştekinin şikayet hakkını kullanabilmesi için hem faili hem de fiili öğrenmesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Savcı her şikayete dava açar mı?

Ceza mahkemelerinde dava açma yetkisi Cumhuriyet savcılarına tanınmıştır. Bireylerin herhangi bir suçun mağduru olmaları halinde Cumhuriyet savcısına şikâyette bulunmaları gerekir. Bunun üzerine Cumhuriyet savcısı gerekli araştırmayı, incelemeyi yapar ve kamu adına ceza davası açabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: serkanagar.com.tr

Şikayet edilen kişiye ne denir?

Müşteki ise bir suçtan zarar gören veya mağdur olan ve bu sebeple Cumhuriyet Savcılığına veya ilgili kuruma başvurarak şikâyet hakkını kullanan kişidir. Müşteki aynı zamanda mağdur olmak zorunda değildir. Müşteki suça konu olayı şikayet eden kişidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Şikayet soruşturma şartı mı?

✓Şikayetin bulunmaması hem soruşturma hem kovuşturma yapılmasına engel olur (TCK m. 73/1). ✓Şikayete bağlı bir suç ile re'sen soruşturulan ve kovuşturulan bir suçun birlikte işlenmesi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hacibayram.edu.tr

Şikayetini geri alan tekrar şikayetçi olabilir mi?

Trafik kazasında şikayetten vazgeçmeden dönülebilir mi ? Şikayetten vazgeçme geri alınabilir mi? Taraflar anlaşacaklarına dair olan inancı nedeniyle mevcut şikayetlerinden de sonradan vazgeçmiş olabilirler. Hukuk sistemimizde bir kez şikayetten vazgeçildiğinde, tekrardan aynı suçtan şikayetçi olunamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sezgenhukuk.com

Süresiz şikâyet yolu nedir?

Süresiz Şikayet

Şikayet iki durumda süresizdir. Bunlar; Bir hakkın yerine getirilmemesi ya da sebepsiz sürüncemede bırakılması sebebiyle veya şikâyet konusu işlemin kamu düzenine aykırı olması halinde her zaman şikâyet olunabilir. Şikayet kendiliğinden icrayı durdurmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: erkayahukukburosu.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT