Hikaye ya da öykü, gerçek ve gerçeğe yakın bir olayı aktaran kısa, düzyazı şeklindeki anlatıdır. Kısa oluşu, yalın bir olay örgüsüne sahip olması, genellikle önemli bir olay ya da sahne aracılığıyla tek ve yoğun bir etki uyandırması ve az sayıda karaktere yer vermesiyle roman ve diğer anlatı türlerinden ayrılır.
Hikaye(Öykü) Nedir? TANIM: Yaşanmış veya yaşanması mümkün olan olayların okuyucuya haz verecek şekilde anlatıldığı kısa edebî yazılara "hikâye (öykü) denir.
Hikayelerin olay ve durum şeklinde iki ayrı türü vardır. Olay hikayeleri serim, düğüm ve çözüm bölümlerinden oluşmaktadır. Maupassant, olay hikayelerinin en başarılı örneklerini yazdığı için Maupassant tarzı hikayeler olarak da bilinmektedirler. Durum hikayelerinde ise olay örgüsünün önemi pek yoktur.
Metinde karşımıza çıkan olay, öncesi ve sonrasıyla kendi içinde art arda gerçekleşen ve birbirine bağlanan bazı küçük olaylardan oluşur. Birbirine bağlanan ve bir süreklilik yaratan bu durum, genellikle “zincir” sözcüğüyle ifade edilir.
İlgili 19 soru bulundu
Hikâye ya da öykü, gerçek ya da gerçeğe yakın bir olayı aktaran kısa, düzyazı şeklindeki anlatıdır. Kısa oluşu, yalın bir olay örgüsüne sahip olması, genellikle önemli bir olay ya da sahne aracılığıyla tek ve yoğun bir etki uyandırması ve az sayıda karaktere yer vermesiyle roman ve diğer anlatım türlerinden ayrılır.
Olay, karakterler, mekan ve zaman temel hikaye ögeleridir.
Hikayeler gerçek ya da kurmaca, tasarlanmış olayları yazıya aktaran ve insanlara sunan bir türdür. Genel olarak kısa bir anlatım türüne sahiptir. Kısa yazılmasına karşılık anlam olarak yoğun ve derin anlatımlara sahip olan bir tür olmaktadır.
Batılı anlamda ilk hikaye örneği Samipaşazade Sezai tarafından kaleme alınan Küçük Şeyler adlı eserdir.
Hikayenin yapısını oluşturan belli başlı unsurlar vardır. Bu unsurlar, olay örgüsü, zaman, mekan ve kişilerdir.
Memduh Şevket Esendal, F. Celaleddin, Refik Halit Karay, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Halide Edib Adıvar bu dönemde hikâye yazan diğer yazarlardır.
Öykü yapısı, bir öykü yazılırken bağlı kalınan edebi yapıya verilen isimdir. Genel olarak serim, düğüm ve çözüm bölümlerinden oluşur.
Hikayelerin olay ve durum olmak üzere iki ayrı türü vardır. Olay hikayelerinin serim, düğüm ve çözüm bölümleri vardır. Guy de Maupassant, olay hikayelerinin en başarılı örneklerini verdiğinden Maupassant tarzı hikayeler olarak bilinir.
Bunlar:SERİM: Hikâyenin giriş bölümüdür. Bu bölümde olayın geçtiği çevre , kişiler tanıtılarak ana olaya giriş yapılır. DÜĞÜM: Hikâyenin bütün yönleriyle anlatıldığı en geniş bölümdür. ÇÖZÜM : Hikâyenin sonuç bölümü olup merakın bir sonuca bağlanarak giderildiği bölümdür.
Hikaye, tamamen sözlü kültürden ortaya çıkmış, yazarının anonim olduğu eserlerken öykü ise kurmaca metinler olup sahibinin belli olduğu bir yapıdaki edebi eserlerdir. Bu türdeki eserler, bir ya da en fazla iki karakterin yer aldığı, max. 7500 kelimeye kadar yazılan metinlerdir.
İşte, merak edilen tüm detaylar. Dünya Edebiyatında İlk Hikayenin İsmi Nedir? Dünya edebiyatında ilk hikaye kitabının adı Decameron Öyküleridir. 14. yüzyılda kaleme alınan bu eser toplam 100 hikayeden oluşur.
Tanzimat Dönemindeki yazarların çoğu Batı etkisine benzer eserler oluşturmuştur. Türk Edebiyatında İlk Hikaye Denemesi Ne Zaman Yapılmıştır? İlk hikaye denemesi Letaif-i Riyavat isimli eseri ile Ahmet Mithat Efendi tarafından yazılmıştır. Bu eser 1870 yılında başlanmış ve 1894 tarihinde tamamlanmıştır.
Herhangi bir konu ve olayla ilgili kusursuz bir öykü taslağı hazırlamak için izlenmesi gereken bazı aşamalar bulunur. Bunlar; Konu ve Tema Belirleme, Olay ve Olay Örgüsü Belirleme, Kişileri Belirleme, Yer ve Zaman Belirleme, Öykü adı, Öykü Taslağını Yazıya Aktarma gibi önemli sıralamalardır.
4. Hikâyede amaç; düşündürmek değil, duygulandırmak ya da heyecanlandırmaktır. 5. Gerçek ya da düş ürünü bir olay kısa şekilde anlatılır.
20. yüzyılın sonlarında edebiyat dünyasında yerini alan kısa kısa [küçürek] öykü, öykünün bir alt türü olarak görülmektedir.
Genellikle bir olgu veya bir olayı neden sonuç ilişkileri içinde aktarılmasına olay örgüsü denilmektedir. Pek çok kişi tarafından bir mevzu anlatılırken olay örgüsü kullanılmaktadır. Olay örgüsü gerçekleşmesi için ilk olarak bir mevzu olması gerekir. Devamında giriş gelişme sonuç kısımları işlemelidir.
Metnin yapısını oluşturan unsurlar şunlardır: 1. Olay: Öykü kişilerinin başından geçenlere olay denir. Olay Örgüsü: Metinlerde olay, ya metindeki kişiler arasında cereyan eden ilişkiler ya da kahramanın iç çatışmaları sonucu ortaya çıkar. 2.
Bir başka tanımla hikâye haritası tekniği, hikâyenin parçalarının birbiriyle ilişkisini okuyucuya öğreten ve hikâyenin temel elemanlarına okuyucunun dikkatini çekmek için, bu elemanların şemalarla verildiği bir şema – yapı tekniğidir (Sorrell, 1990).
Hikaye yazmaya başlamadan önce ana tema, konu ve karakterler belirlenmelidir. Yazılacak hikayenin temelini oluşturan konu, yazarın yaşadığı, gözlemlediği veya hayal gücünün eseri olan olaylardan seçilebilir. Gözlem ve anılar, konu seçimi açısından önemli bir kaynaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri