Kekik; et yemeklerinde, sebze yemeklerinde ve taze olarak salatalarda çokça kullanılır.
Taze ya da Kuru Kekik: Kekik neredeyse tüm yemeklerde kullanıldığı gibi hem tazesi hem de kurusu kırmızı ete de çok yakışır.
Dana eti dile gelseydi "Kekik olmadan asla” derdi kuşkusuz. Yeri gelmişken minik de bir püf noktası verelim kekik "yaprak baharatlar” grubuna girer ve uzun süre sıcakla temas ettiğinde yanar. Bu yüzden kekiğin tadının bozulmaması için etinize pişmeye yakın yahut piştikten sonra eklemeniz daha doğru olacaktır.
Ete en çok yakışan baharatlar karabiber ve tuzdur. Et bir gün öncesinden marine edilmek isteniyorsa, zeytinyağı ve biberiye kullanılabilir. Yumuşak bir ete terbiyeye gerek yoktur. Taze baharat, kekik, biberiye, karabiber, soğanın suyu ete lezzet katacak malzemelerdir.
Bu sosa da en çok yakışan baharatların başında kekik gelir. Özellikle de fırsatınız ya da olanağınız varsa dağların eteklerinden toplayacağınız doğal kekikleri kullanabilirsiniz. Izgarada pişirilen kırmızı ete, tane karabiber de çok yakışır. Ayrıca kimyon da kırmızı et ile en uyumlu baharatlar arasında sayılabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
Kırmızı et tarifleri için; taze ya da kuru kekik, kuru soğan ve sarımsak tozları, hardal tohumu, kişniş tohumu, karanfil, defne yaprağı, tarçın, zerdeçal, kimyon, kırmızı biber ve karabiber çeşitleri.
Taze baharatları (kekik, nane, maydanoz gibi) yemekleri servis etmeden hemen önce kullanmak gerekir. Bunun yanı sıra hazır baharat karışımlarını ve çeşnileri de, pratik bir şekilde yemeğinize ekleyebilirsiniz.
Hoş bir aroma katacağına emin olabilirsiniz. Bu zamana kadar et, tavuk ve pizza gibi hamur işlerinde kullanılan kekik, şimdi de balıklara lezzet vermesi için kullanabilirsiniz. Zeytinyağıyla karıştırılmış kekik sos olarak balık tarafından çok güzel emilerek harika bir tat bırakacaktır.
Çiğ köfte,dolma,tarhana,çorba ve yemeklerde kullanabileceğiniz bu karışık baharatın içerisinde; Kekik, kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen ve sumak bulunmaktadır.
Kekik çok fazla sulanmaya ihtiyaç duymayan bir bitki olduğundan ortalama haftada 1 sulamanız yeterli, hatta kış aylarında bu süreyi daha da uzatmanız gerekebilir.
Tüm et yemeklerine çok yakışsa da en yaygın kullanımı kırmızı et yemekleri. Kuzu etinin baskın kokusunu örttüğü için çokça tercih edilir. Mangalda, barbeküde ya da eti marine ederken bolca kekik kullanılması lezzetine lezzet katar. Tüm tavuk yemeklerinde de rahatça kullanılabilir.
Çoğu zaman kış aylarında, bitkinin toprak üst kısmı büzüşür ve solar, ancak bir sonraki ilkbaharda kekik bitkisi tekrar yeniden canlanacaktır.
Kırmızı ette bol miktarda protein, demir ve çinko bulunuyor. Böylece kansızlığın önlenmesinde etkili oluyor. İçerdiği besin unsurları, protein, demir başta olmak üzere mineral maddeler ve B grubu vitaminler nedeniyle oldukça zengin bir besin kaynağı olan kırmızı et, beslenme açısından olmazsa olmaz bir yere sahip.
Öncelikle iki su bardağı suyu kaynatın. Ardından içine iki tatlı kaşığı kuru kekiği ekleyin ve kekiğin sıcak suda demlenmesini bekleyin. Yaklaşın 10 dakikada demlenen kekik suyu süzerek tüketebilirsiniz. Bu şekilde taze olarak hazırlayarak günlük kekik suyu tüketiminizi karşılayabilirsiniz.
Kırmızı et kırmızıdır, çünkü etin büyük kısmını oluşturan kas lifleri yüksek oranda kırmızı renkli miyoglobin içerir. Kırmızı kan hücrelerinde hemoglobine benzer bir protein olan miyoglobin, kas liflerinde oksijen için bir depo görevi görür.
Yem haricinde daha çok sebze ve meyveler ile beslenebilir. Haftada birkaç defa hayvansal yemler verilebilir. Marul, ıspanak, kabak, havuç, brokoli, mısır, karnabahar, bal kabağı ve lahana gibi sebzeleri haşlayıp soğuttuktan sonra japon balıklarınıza verebilirsiniz.
Beyaz etli tüm balıklarla,karides ve ıstakozla kullanılır.1 bağ tere ,yarım su bardağı krema,1 yemek kaşığı limon suyu,1 çay kaşığı kişniş,1 çay kaşığı tuz blenderdan geçilir.Karışım bir tavada ısıtılarak servis edilir.
Limonu balığa da sıkabilirsiniz. Limonun içerisindeki antioksidanlar ve C vitamini balıktaki Omega-3 yağ asidinin vücutta kullanımını artırır. Balığın kalsiyum oranından yararlanmak isteyenler ise yanında roka yemeyi tercih etmemelidir.
sorusunun karmaşık bir cevabı yoktur. 2 tatlı kaşığı ince kıyılmış taze kekik otunun üzerine 1 bardak kaynamış içme suyu ekleyin. 5 dakika ağzı kapalı bir şekilde demlenmeye bırakın. Demlendikten sonra süzüp içebilirsiniz. Kuru kekik çayı da yapabilirsiniz.
Kekik çayı yapmak için 2-3 dal taze kekik dalı veya 1 tatlı kaşığı kuru kekik kullanabilirsiniz. Bir fincan su kaynatın. Kaynar suyun içerisine taze kekik dalı veya kuru kekik (ikisinden biri) atın ve 10 dakika demlenmesi için bekleyin. Demlenen çayı süzdükten sonra bal ile tatlandırabilirsiniz.
Kekik: 1-3 yıl. Pul biber: 3-4 yıl. Karabiber: 4 yıl. Tuz: Tuz doğru şartlarda muhafaza edilirse bozulmaz.
Çok fazla kimyon tavuğun tadını bozabilir. Kırmızı et ile özdeşleşen kekik aslında tavuk etine de inanılmaz yakışıyor ve ayrı bir lezzet katıyor. Örneğin, tavuk etini tavada ya da ızgarada pişirecekseniz, pişmesine yakın üzerine serpeceğiniz kekik, tavuğunuzun lezzetini iki katına çıkartacaktır.
Eğer hiç aceleniz yoksa ve etimi birkaç gün dolapta dinlendireyim diyorsanız, o zaman bir kabın içine etleri tamamen kapatana kadar sıvıyağ koyun ve üzerine taze veya kuru kekik serpiştirin. Gerçekten tadına doyulamayan bir lezzet elde edeceksiniz.
Izgarada pişireceğiniz tavuk etinizi, zeytinyağı, salça (az miktarda), arzuya göre soya sosu, karabiber, kekik, köri (az miktarda), kimyon, kırmızı biber gibi sevdiğiniz baharatlarla marine edebilirsiniz. Asıl dikkat etmeniz gereken, hangi marinasyonu kullanırsanız kullanın, marinasyonlu etlerinizi en az 1 saat ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri