Makale, belirli bir konuda, bir görüşü, bir düşünceyi savunmak ve kanıtlamak için yazılan yazı türüne denir. Gazete, dergi ve internette yayınlanır. Ayrıca herhangi gerçeği açıklığa kavuşturmak, bir konuda görüş ve tezler ortaya koymak ve bir hipotezi savunmak, desteklemek için yazılmış olan yazılara da makale denir.
Makale, herhangi bir konuda, bir görüşü, bir düşünceyi savunmak ve kanıtlamak için yazılan yazılara denir. Gazete ve dergilerde yayımlanır. Bir gerçeği açıklamak, bir konuda görüş ve düşünceler öne sürmek ya da bir tezi savunmak, desteklemek için yazılan yazılara da "makale" denir.
Makale, en az bir düşünceyi savunmak ya da bir iddiayı öne sürmek için yazılmış yazıların geneline verilen isimdir. Günümüzde gazetelerde yayımlanan köşe yazıları makalelere örnek olarak gösterilebilir.
metinlerde yararlanılan kaynaklar gösterilir. Dil nesnel olarak kullanılır. gibi tekniklerden yararlanılır. bilimsel verilerle incelenerek gazete ve dergilerde yayımlanmasıyla oluşan öğretici metinlere makale denir.
Makale alanında uzman kişiler tarafından yazılan, herhangi bir konuda bilgi vermek, düşünce belirtmek ve bu düşünceyi savunmak, kanıtlama amacı güden belirli uzunlukta, başlıkta, genellikle imzalı olan gazete ve dergilerde yayınlanan yazılara denir.
İlgili 27 soru bulundu
İbrahim Şinasi'nin 1860 yılında Tercümanı Ahval Gazetesinde yayımlanan bu mukaddimesi (ön sözü) edebiyatımızda ilk makale örneği sayılmakta.
Makale, belirli bir konuda, bir görüşü, bir düşünceyi savunmak ve kanıtlamak için yazılan yazı türüne denir. Gazete, dergi ve internette yayınlanır. Ayrıca herhangi gerçeği açıklığa kavuşturmak, bir konuda görüş ve tezler ortaya koymak ve bir hipotezi savunmak, desteklemek için yazılmış olan yazılara da makale denir.
Lisans düzeyinde bir öğrencinin, ders kapsamında yapılan bir araştırması; gerekli yeterlilikleri sağlarsa çalışma akademik bir şekilde yayınlanabilir mi? Böyle bir durumda nasıl yol izlenmeli? Cevap: Evet yayınlayabilir.
Makale biçimi
Makale uzunluğu asgari 7 500 kelime, tercihen 70 000 vuruş (boşluklar dâhil) - sayfa başına yaklaşık 3 450 karakter, 20 sayfa - civarında olmalıdır.
Makale ayrıca bir gazete yazısıdır. Bir gazetenin görüş açısını temsil eden yazılara başmakale adı verilir. Başyazı tabiri de kullanılmaktadır. Ancak bazı dergi ve kitaplarda da belli bir konuyu derinlemesine inceleyen uzun makalelere rastlanabilir.
Herhangi bir konu hakkında bir gerçeği göstermek, bilgi vermek, bir tezi kanıtlamak ya da bir fikri savunma amacı güderek kaleme alınan yazılar; makale olarak adlandırılır. Makalelerde ana temel, fikirdir. Makale yazarları bir konu hakkındaki görüşlerini belirli kanıtlar vasıtasıyla anlatmaya çalışır.
Makaleler Microsoft Word programı kullanılarak Times New Roman karakterinde, 1 satır aralıklı olarak ve kenara dayalı şekilde yazılmalıdır. Metin için 12 punto, dipnotlar için 10 punto kullanılmalıdır. Başlık 12 punto kullanılarak, bold karakterlerle ve sayfa ortalanarak yazılmalıdır.
Özetin giriş bölümünde konuyla ilgili kısa bir bilgi verildikten sonra problem ortaya konarak, çalışmanın amacına yer verilmelidir. Sonrasında çalışmada kullanılan metot özetlenmelidir. Bulgularda her şey yazılmaya çalışılmamalıdır. Ana çalışma sorusunu cevaplayan önemli ve spesifik kısımlar özetlenmelidir.
Makale; Herhangi bir konuda bilgi vermek veya bir gerçeği savunmak için yazılan yazılardır. Temel ögesi fikir olup, araştırma ve incelemeye dayanır. Gazete ve dergilerdeki köşe yazılarını makaleye örnek verebiliriz.
İlk baktığım yer doğal olarak başlıktır. Bir makalenin başlığı içeriği hakkında çok genel bilgi verir. Aradığım konu ile ilgiliyse makalenin ikinci ilgili çeken yeri özetidir fakat özetinde de son bir veya iki satırı. Çünkü Özetin son satırında makalede ne bulunduğu açıkca yazılır.
Makaleler genellikle gazetelerde, popüler ve bilimsel dergilerde yayımlanır. Gazetelerin çoğunlukla ilk sayfasında yer alan ve o gazetenin genel fikrî yapısını temsil eden yazılara başmakale, bu yazıyı yazan kişiye de başyazar denir.
Bilimsel makalelerin içerisinde olması gereken makale bölümleri vardır. Bilimsel makale bölümleri özet (abstract) , giriş (introduction), yöntem ve bulgular (Method&Results), sonuç ve tartışma(Conclusions&discussion), kaynakçadır (references).
Makale yazarlığı artık bir iki kişiden oluşmuyor. Bir makale ortalama beş yazardan oluşuyor.
Bir araştırma makalesi ile tez arasındaki en büyük fark, ilki başkaları tarafından daha önce araştırılmış ve açıklanmış bazı gerçekleri sunarken, ikincisi belirli bir bilimsel soru veya ifadeyle başlar ve bu da daha fazla araştırma ve yeni bulgulara yol açar.
İçindekileri okuyarak başlayın
En çok yapılan hata önce özet bölümünün okunmasıdır. Isınmak için okumaya, eğer varsa, içindekiler kısmını inceleyerek başlayın; eğer içindekiler kısmı yoksa, başlıklara göz gezdirin.. Özet bölümünü en son okumanız yararınıza olacaktır.
İlk aşamalar başlık ve kısa özet hazırlama aşamalarıdır. Sırayla giriş bölümü yazma, yöntem bölümü, sonuç yazma ve tartışma aşamalarıdır. Teşekkür etme ve kaynaklara atıf yapmak ise son aşamalardır.
Bu yüzden bilimsel makalenin belirtilen formatta olması tercih edilir: Başlık, özet, giriş ve amaçlar, gereç ve yöntem, bulgular, tartışma, sonuç ve öneriler, kaynaklar, tablo ve şekiller (Duruma göre bulgular bölümünde de verilebilir).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri