Okullarda zorunlu ve seçmeli diye iki tür ders vardır. Zorunlu dersler Milli Eğitim Bakanlığı tarafında belirlenmiş, öğrencinin tercih hakkının bulunmadığı matematik, Türkçe gibi derslerdir. Seçmeli dersler ise, tercihi doğrultusunda velisi ile birlikte öğrencinin seçim hakkının bulunduğu derslerdir.
Zorunlu dersler; öğrencinin öğrenim süresi boyunca, bölüm gereği almak zorunda olduğu derslerdir. Seçmeli dersler; öğrencinin tercihi ve danışmanın onayı ile ilgili Fakülte ve Yüksekokullarımızca önerilen dersler arasından alan içi ve alan dışı olarak seçilebileceği derslerdir.
Ortaokul öğrencilerine girişimcilikten sosyal medyaya, sanat ve tasarımdan robotik sistemler ve tasarımlara, düşünme eğitiminden koroya kadar geniş bir yelpazede seçmeli ders imkanı sağlanıyor. Öğrencilere gelecek 2022-2023 eğitim öğretim yılında, seçmeli dersler için yeni tercihler de sunulacak.
Buna göre, seçmeli 101 ders arasından ilk 10'da tercih edilen dersleri, matematik uygulamalarının ardından sırasıyla yabancı dil, bilim uygulamaları, spor ve fiziki etkinlikler, yazarlık ve yazma becerileri, Kuran'ı Kerim, okuma becerileri, Peygamberimizin hayatı, zeka oyunları, temel dini bilgiler oluşturdu.
Seçmeli derslerin ortaokul öğrenimi süresince kaç kez alınabileceği dersin adının yanında sütunda belirtilmiştir. Tabloda yer alan “Seçilecek ders” bölümüne seçilen ders için (X ) işareti konulacaktır. Toplam olarak en fazla altı (6) saatlik ders seçilebilir.
İlgili 19 soru bulundu
Seçmeli dersler ise, tercihi doğrultusunda velisi ile birlikte öğrencinin seçim hakkının bulunduğu derslerdir. Hangi derslerin seçmeli dersolacağına Milli Eğitim Bakanlığı karar verir, fakat dersi seçme hakkı öğrenci ve velisine aittir.
Seçmeli dersler, öğretim yılı başında okulun ve çevrenin şartları, öğrencilerin ilgi, istek ve ihtiyaçları ile velilerin görüşleri de dikkate alınarak “Seçmeli Dersler” bölümünden öğretmenler kurulunca belirlenir.
6. sınıf dersleri; Türkçe, Matematik, Sosyal Bilgiler, Fen Bilimleri, Yabancı Dil, Görsel Sanatlar, Müzik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Bilişim Teknolojileri ve Yazılım, Beden Eğitimi ve Spor derslerinden oluşmaktadır.
SSS. 1- Her öğrenci Üniversite Seçmeli Dersi (ÜSD) almak zorunda mıdır? -- Evet. Öğrenciler eğitim öğretim süreleri boyunca önlisans programlarında bir, lisans programlarında iki Üniversite Seçmeli Dersi almak zorundadırlar.
Seçmeli ders, seçilip seçilmemesi tamamen öğrencilere bırakılan ve kişiden kişiye göre değişen bir durumdur. Her öğrenci seçmeli dersler arasından ilgisini çeken ve yeteneğinin yeterli olduğu dersleri seçer.
Öğrencinin seçmeli dersleri ve bu derslere ait notları silinmiş olur. Eğer öğrenci Eğitim Öğretim Yılı II. Dönem nakil gelmiş ise I. Dönem ders notları da silinmiş olur.
Seçmeli Derslerde Yenilik!
MEB'in açıklamasına göre, seçmeli derslerde de değişiklikler var. Seçmeli dersler 2023-2024 eğitim öğretim yılından itibaren tüm sınıf seviyelerinde uygulanacak. Öğretim programlarında belirli gün veya günler altı ders saatlik zaman dilimi "seçmeli ders saatleri" olarak belirlendi.
Ders planından görülebileceği gibi seçmeli dersler 2. sınıfla birlikte başlamaktadır ve her sınıfın seçmeli dersleri birbirinden farklıdır (Hangi dönemde hangi seçmeli derslerin yer aldığına ders bilgi paketinden bakılabilir).
ders seçme işlemini yapmazsanız bir sonraki dönemle sorun yaşayabilirsiniz. Hayır. Tekrarlanan derslerde önceki dönemde devam koşulu yerine getirilmişse, devam koşulu aranmaz. Fakat başarısız olduğunuz seçmeli ders yerine yeni seçtiğiniz seçmeli derse devam şartınız doğacaktır.
9'uncu sınıfa yeni başlayacak öğrenciler, seçmeli ders seçimlerini 2022-2023 eğitim öğretim yılı birinci döneminin ilk haftasında yapabilecek.
Bir diğer seçmeli ders Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği dersine; biyoloji, coğrafya, fen bilimleri, fizik, kimya ve sosyal bilimler öğretmenleri girebilmektedir. Düşünme eğitimi seçmeli dersine; Türkçe, Felsefe ve Sosyal Bilgiler öğretmenleri girebilir. Robotik kodlama seçmeli dersine bilişim öğretmenleri girebilir.
Grup oluşturulamadığı için açılamayan dersler okul yönetimince ilan edilir. Bu dersleri seçen öğrenciler tercihleri doğrultusunda açılan seçmeli derslere yönlendirilir. Süresi içerisinde ders seçimi yapmayan öğrencilerin dersleri okul yönetimince belirlenir.
Öğrenciler mezun olabilmek için 14 adet bölüm seçmelisi ve 3 adet serbest seçmeli almak zorundadırlar. Bu 14 seçmeli dersin en fazla 3 tanesini bölüm dışı seçmeli ders kategorisinde alabilirler ancak kalan 11 ders bölüm seçmeli derslerinden olmak zorundadır.
Bölümdeki her öğrenci en az 4 tane Ortak Seçmeli Ders almakla yükümlüdür. 4 tane ortak seçmeli ders yerine toplamda aynı AKTS yüküne sahip 1, 2 ya da 3 tane ortak seçmeli ders alındığı takdirde mezuniyet şartları sağlanamaz.
1. Bu sınavda Türkçe (15 soru) - Sosyal Bilgiler (10 soru) - Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (10 soru) - İngilizce (10 soru) - Matematik (10 soru) - Fen Bilimleri (10 soru) olmak üzere altı bölüm bulunmaktadır.
Ortaokul kademesinde hafta içi her gün 8 ders saati olmak üzere, haftada toplam 40 ders saati yapılmaktadır.
İmam hatip ortaokullarında okutulacak zorunlu ders saati, her sınıf için toplam 36 saat olacak. Diğer ortaokullarda ise zorunlu ders saati 5-6. sınıflar için 28'şer saat, 7-8. sınıflar için ise 29 saat olarak belirlenmişti.
NOT: Seçmeli ders işlemleri öğrencilerimizin gelecek sene görecekleri dersler için yapılmaktadır. Süresi içerisinde ders seçimi yapmayan öğrencilerin seçmeli dersleri okul yönetimince belirlenecektir.
2023-2024 EĞİTİM-ÖĞRETİM GÜZ YARIYILI KAYIT YENİLEME (DERS SEÇİMİ) İŞLEMLERİ Eylül 2023 (17:30) tarihleri arasında internet üzerinden elektronik ortamda gerçekleştirilecektir.
2022-2023 Eğitim Öğretim yılı için Seçmeli Ders belirleme işlemleri 05 - 21 Ocak 2022 tarihleri arasında yapılacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri