Başlat'a sağ tıklayın ve Ayarlar'ı seçin. Ağ ve İnternet'i seçin. Wi-Fi/Durum'u seçin ve Bağdaştırıcı seçeneklerini değiştir'e tıklayın. Kablosuz Ağ Bağlantısı'na sağ tıklayın ve Etkinleştir öğesini seçin.
Başlat Menüsüne gidin ve Denetim Masası'nı seçin. Ağ ve İnternet kategorisine tıklayın ve ardından Ağ ve Paylaşım Merkezi'ni seçin. Sol taraftaki seçeneklerden Bağdaştırıcı ayarlarını değiştir seçeneğini seçin. Kablosuz Bağlantı simgesine sağ tıklayın ve etkinleştir öğesine tıklayın.
İlgili 33 soru bulundu
Ağ Ayarlarını Sıfırlama
Ayarlar > Sistem ve güncellemeler > Sıfırlama bölümüne gidin, Ağ ayarlarını sıfırla düğmesine dokunun, ardından ağ ayarlarını sıfırlamak için ekrandaki talimatları uygulayın.
Tarayıcınızı kullanırken "Ağ bağlantısı yok - Sayfa bağlantı yeniden kurulduktan sonra yüklenmeye devam edecek." hatası alabilirsiniz. Bu sorun tipik olarak etkin veri veya Wi-Fi bağlantınız olmadığında meydana gelir. Wi-Fi ve veri bağlantısı ayarlarınızı kontrol edin.
Modeminizin kablosuz ağ adı kablosuz ağlarda görünmüyorsa modeminiz üzerindeki WLAN ışığını kontrol ediniz, eğer WLAN ışığı yanmıyorsa modeminizin kablosuz özelliği devre dışı demektir. Modeminizin kablosuz özelliğini aktif ederek kablosuz ağlarda modeminizin ismini görebilirsiniz.
Yöntem #1: Telefonun Wi-Fi özelliğinin açık olduğundan emin olun. Yöntem #2: Kablosuz ağ bağlantısı kapsamında olduğunuzdan emin olun. Yöntem #3: “Telefonum WiFi'ye bağlanmıyor” sorunu yaşayan cihazı yeniden başlatın. Yöntem #4: Ağı unutun ve yeniden bağlanın.
Kanal 1, 6 veya 11'i seçin. Bu kanallar çakışmaz ve en yüksek güvenilirliği sağlar. 1, 6 veya 11 numaralı kanallardan birini seçerken, erişim noktanızdan veya yönlendiricinizden gelen en güçlü düşük sinyali tercih edin.
Denetim Masası (Windows Arama kısmına yazarsanız açabilirsiniz, yada Win + R tuşu ile çalıştırı açıp "control" yazarakta açabilirsiniz) > Ağ durumunu ve görevleri görüntüle > Gelişmiş paylaşım ayarlarını değiştirin kısmından Geçerli profil'den Ağ Bulma'yı açarak Uygula demeniz yeterli.
Modem arayüzüne girdikten sonra kablosuz ağ ayarlarına girin. Burada kablosuz ağ adı (SSID) ve şifre (WPA Key) gibi bilgileri görebilirsiniz. Kablosuz ağ adının yanında frekans bandını gösteren bir seçenek bulunacaktır. Bu seçeneği tıklayarak 2.4 GHz veya 5 GHz olarak değiştirebilirsiniz.
Eduroam kablosuz ağına bağlanmak için telefonunuzda Ayarlar > Kablosuz ve ağ > Wi-Fi Ayarları seçeneklerini izleyerek kablosuz ağların görüntülendiği ekrana gelin.
Ağ ayarlarını sıfırladığınızda daha önce kullanılan ağlar ve bir konfigürasyon profili veya Mobil aygıt yönetimi (MDM) tarafından yüklenmemiş VPN ayarları silinir. Wi-Fi kapatılıp yeniden açılır ve bağlı olduğunuz ağlarla bağlantınız kesilir. Wi-Fi ve Ağlara Katılmadan Sor ayarları açık kalır.
Bu sebeplerden bazılarını şöyle sıralayabilirim: Wifi bağlantın yeterince güçlü olmayabilir. Birden fazla kişi aynı anda aynı ağa bağlanıyorsa wifi ağına fazla yükleniyor olabilirsin. Sana yakın diğer wifi kaynakları ile ağ çakışması yaşıyor olabilirsin.
BİLİNMEYEN BİR AĞ HATASI OLUŞTU NE DEMEK? Karşınıza çıkan Bilinmeyen Bir Ağ Hatası Oluştu ibaresi internet bağlantınız ile alakalıdır. Bu hata internet bağlantısının yavaş olduğu yerlerde ya da kurum tarafından güncelleme, ya da erişim sıfırlama anlamına da gelmektedir.
İki ya da daha fazla bilgisayarın birbirlerine bağlanmasına ağ bağlantısı(bilgisayar ağı) denir. Bilgisayar ağ bağlantısı sayesinde bilgi alışverişinde bulunabilirler.
Bu problem, genellikle SIM kartın yanlış takılmasından kaynaklıdır. Böyle bir durumda kart cihazda algılanamaz. Bu da can sıkıcı soruna yol açar. SIM kartın doğru takılıp takılmadığı kontrol edikten sonra problem devam ediyorsa kart başka telefona takılmalıdır.
Bilgisayarınızın kablosuz ağ bağdaştırıcısına sahip olup olmadığını denetlemek için: Başlat öğesini seçin, arama kutusuna cihaz yöneticisi yazın ve ardından Cihaz Yöneticisi'ni seçin.
Not: Fabrika Ayarları uygulandığında, cihaza yeni sistemin kurulması esnasında mevcut tüm veriler, ayarlar ve kişisel bilgiler silinecektir. 2-1. Android 7 ve daha eski sürümler için: Ayarlar içinde Yedekleme ve Sıfırlama başlığını seçin. Fabrika ayarlarına sıfırlama seçimiyle devam edin.
Önemli: Fabrika ayarlarına sıfırlama işlemi telefonunuzdaki tüm verilerinizi siler. Sıfırlama işlemini bir sorunu çözmek amacıyla yapacaksanız önce diğer çözümleri denemenizi öneririz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri