Bir gün içinde 30 günün geçmiş namazı kılınabilmektedir. Bunu, sabah namazından sonra 6 geçmiş namaz, öğle ve tüm vakit namazlarından sonra 6 günlük geçmiş namaz kılarak bir günde bir aylık namaz borcu ödenebilmektedir. Bu da 12 gün aynı şekilde devam ederek bir yıllık geçmiş namaz borcu ödenebilir demektir.
Bu namazların uzun süreli borçlarını ödemek için her vakitte kılınan namazların arkasından kaza namazı kılmak doğru olmaktadır. Yani şöyle hesapladığımızda her farz vaktin arkasından 6 tane kaza namazı kılınması durumunda günde 30 kaza namazı yapmaktadır. 2 ayda ise 5 yıllık borç namazları ödemiş olursunuz.
Geçmiş namazların kazası kılmak için farzlarını kılmak gerekir. 5 vakit namazdan hangisi kaza edilecekse o vaktin farzının kılınması ve ona göre niyet edilmesi gerekmektedir. Kaza namazlarını kılmak için belirli bir gün veya zaman yoktur. Dileyen istediği zaman veya günde kaza namazını kılabilir.
Kişinin kılması gereken kaza namazının kaç rekat olduğunu hesaplaması için öncelikli olarak kaç yıl boyunca namaz kılmadığını hesaplaması gerekmektedir. Sonrasında ise namaz kılınmayan yıl sayısı ile namaz rekatları sayısının çarpılması gerekir. Bu işlem sonucunda kişi kılması gereken kaza namazını hesaplamış olur.
1 GÜNDE 1 AYIN KAZASINI ÖDEMEK
Her vakit bunu tekrarlayalım ve gün sonunda 30 kaza namazını tamamlamış oluyoruz. Bu şekilde 12 gün boyunca kıldığımızda 1 yıllık sabah namazı kazasını ödemiş oluyoruz. 2 ayda 5, 4 ayda 10, 6 ayda 15 yıllık kaza namazını ödemiş oluruz.
İlgili 27 soru bulundu
Her vakitte 6 tam günlük kaza namazı kılmaya çalışın. Gün sonunda toplam kaza namazı sayısı 30'u bulacaktır. Böylelikle 12 gün kazan namazlarına bu şekilde devam ettiğimizde 1 yıllık sabah namazı kazası kılınmış olur. 2 ayda 5, 4 ayda 10, 6 ayda 15 yıllık kaza namazı ödenmiş olur.
Kazaya kalan namazları altı vakit veya daha fazla ise yani kişi "sahib-i tertip" değilse, kaza namazını vakit namazından önce ya da sonra kılabilir (Haddâd, el-Cevhera, 1/67; Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/64-65).
Her farz vaktin arkasından 6 tane kaza namazı kılınması durumunda günde 30 kaza namazı yapmaktadır. Böylelikle bu şekilde devam edildiğinde 12 boyunca kılındığı takdirde o kılınan vaktin 1 yıllık borç namazını karşılamış olur. 2 ayda ise 5 yıllık borç namazları ödemiş olursunuz.
Bunu, sabah namazından sonra 6 geçmiş namaz, öğle ve tüm vakit namazlarından sonra 6 günlük geçmiş namaz kılarak bir günde bir aylık namaz borcu ödenebilmektedir. Bu da 12 gün aynı şekilde devam ederek bir yıllık geçmiş namaz borcu ödenebilir demektir.
Kazaya kalmış namazı varsa bir, iki veya üç vakit namazını kaza etmelidir! Çünkü kaza borcu varken, nafile kılmak ahmaklıktır) buyuruluyor. (s.6) Orijinali için tıklayınız. Sünnet kılarken kazaya da niyet edince kaza da sünnet de kılınmış olur.
Eğer fazla kılmışsak, fazla olarak kılınan kaza namazları nafile hükmüne geçer. Kaza namazı olmayan veya kazası bittiğine kalbi tatmin olan bir insanın kaza namazı kılmasına gerek yoktur. Kasten terkedilen namazlar için de kaza kılıp, Allah'dan af dilenmelidir.
İhmal ve tembellik sebebi ile namazı vaktinde kılmayan kimse, bu namazı kaza etmekle namaz borcundan kurtulur. Namazı vaktinde kılmamanın vebalinden kurtulmak için ise kişinin tövbe etmesi gerekir (İbn Nüceym, el-Bahr, 2/85).
Geçmiş namazların kazası için kılınan kefaret-i namaz hakkında; Ramazanın son cuma günü öğle namazı ile ikindi arasında 4 rekatlık kaza namazı kılanın 400 senelik namaz borcu ödenmiş olacağına; İnsanın 400 senelik ömrü olmadığı için kalan sevabın çocuklarına, ana-babasına ve yakınlarının kılınmamış namazlarının yerine ...
Kur'ân'da vaktinde kılınamayan namazların kaza edilmesi ile ilgili olarak açık bir ifade bulunmamakla birlikte, Hz. Peygamber (s.a.s.) vaktinde kılamadığı namazları kaza etmiş ve ashabına da bunu tavsiye etmiştir. Resûl-i Ekrem (s.a.s.), “Kim namazı unutursa veya uyuyup kalırsa hatırlayınca onu kılsın.
Efendimiz sahabeye vefat eden yakınları için oruc, hac, zekat, adak borçlarını onlar adına yapmaya ya da onlar adına fidye vermeye izin vermiştir. Bazıları bu ibadetlere namazı da ekleyip vefat edenin namaz borçlarını da fidye ile ödemeyi ihdas etmişlerdir.
Kaza Borcu İle Ölenin Durumu. Kişi kaza namazı kılmaya devam etse ama kaza namazlarını bitiremeden vefât etse, onun bu niyetinden dolayı Yüce Allâh, o kimsenin kılamadığı namaz borçlarını inşallah affeder.
Geçmiş Namazların Kazası Nasıl Yapılır? Geçmiş namazların kazasının kılınması o namazın farz rekatlarını kılmak suretiyle gerçekleştirilir. Buna göre kaza edilecek olan vakit namazının farzları nasıl kılınmakta ise, aynı şekilde kaza namazı da kılınır.
Kaza namazı dinimizde sadece kerahet vaktinde kılınmaz. Bu vakit dışında ilk olarak vaktin kendi namazı kılınmalıdır. Ardından vakit namazı kılınmış ise başka bir vaktin kaza namazı kılınabilir. İsteyen kişi sabah namazı sonrası Yatsı namazının kazasını edebilir, istediği sayıda kaza namazı kılabilir.
Fakat üzerinde çok sayıda kaza namazı varsa, geçmiş namazları kaza ederken, “Vaktinde kılamadığım ilk sabah/ ilk öğle/ ilk ikindi/ ilk akşam/ ilk yatsı namazını kılmaya” şeklinde niyet edebileceği gibi, “ kılamadığım son sabah/ son öğle/ son ikindi/ son akşam/ son yatsı namazını kılmaya” şeklinde de niyet edebilir.
Uzun yıllar namaz kılmayan kimse zann-ı galibiyle bunların sayısını belirleyip sonrasında her gün kazasını yapar. Şöyle ki; üzerinde kaza namazı olanlar günlük olarak vakit namazlarını kıldıktan sonra veya önce, sünnet namazları yerine kılmadıkları bu farzların kazasını yapmalıdır.
“Namazı bilerek terk etmenin büyük günah ve farzları hemen kaza etmenin farz olduğunu, cumhûr-ı ulemâ bildirmektedir. İbni Teymiyye, namazı amden, bilerek terk edenin kaza etmesi lazım değildir. Kaza kılması sahih olmaz. Çok nafile kılması, çok hayrat, hasenat ve istiğfar yapması lazım olur dedi.
Resûl-i Ekrem (s.a.s.), "Kim namazı unutursa veya uyuyup kalırsa hatırlayınca onu kılsın. Onun keffâreti ancak budur." (Buhârî, Mevâkîtü's-Salât, 37; Müslim, Mesâcid, 315) buyurmuştur.
Örneğin; Sabah namazının kazası adına niyet edilme şekli; “Niyet ettim Allah rızası için, vaktine tam yetişip de kılamadığım bu sabah namazını kılmaya” ya da “Niyet ettim Allah rızası için, üstümdeki bu sabah namazını kaza etmeye” diye niyet edilerek toplam 2 rekat farz kılınmaktadır.
Kazâ namazları için, Hanefî mezhebine göre muayyen bir vakit olmamakla birlikte, tertibe riayet lâzımdır. Yani bir namazı geçirince, ondan sonraki vakit namazını kılmadan önce kazâya kalmış olan namazın kılınması gerekir.
Öz: Bir Müslümanın uyku veya unutma sebebiyle vaktinde eda edemediği bir farz namazı daha sonra kaza edebileceği hatta bunun gerekliliği konusunda ulema arasında ittifak vardır. Nitekim Hz. Peygamber'in beyanına göre bu durumun başka bir kefareti yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri