Armut, ayva, vişne, çilek, kayısı, portakal, kayısı ve daha pek çok meyveden reçel yapılmaktır. Reçeller, kış aylarında yaz meyvelerini yaz aylarında ise kış meyvelerini arayanlar için olmazsa olmaz gıdalardandır. Bunlar gibi daha birçok reçel çeşidi vardır.
Ayva reçeli, doktorların özellikle tüberküloz hastalığında önerdiği çok şifalı bir besindir. Ayva pişirilerek yendiğinde çok daha faydalı bir besindir. Ayvanın yazdığımız tüm şifalarına reçeli de sahiptir ve özellikle göğüs hastalıkları için uzmanlar tarafından önerilir.
İki türlü reçel yapımı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi reçel yapılacak meyvelerin önce şekerde bekletilerek daha sonra kaynatılması, ikincisi ise reçel yapılacak meyve ya da sebzenin reçel şurubu ile beraber kaynatılarak hazırlanmasıdır.
İlgili 31 soru bulundu
reçel bu şekilde konserve gibi olur ve 2-3 sene dayanır.. bu şekilde yapılan reçeller soğuduktan sonra ışık görmeyen serin mutfak dolaplarında dik konumda saklanır ..
İlk reçel de yaz meyvelerinin uzun süre korunması amacıyla Müslüman Türkler tarafından geliştirilir. Türklerin meyveyi reçel sayesinde uzun süre saklamaları, Batı'yı hayrete düşürür. Önceleri bayramlarda ve uzun kış gecelerinde ikram olarak sunulan reçel, saray ve dergâhların vazgeçilmezidir.
Muzları incecik doğrayıp çapı dar fakat yüksek bir tencere aldım. Üzerine şekeri ve vanilyayı ilave edip fazla zedelemeden karıştırdım. Yaklaşık 1 saat bir kenarda beklettim. Daha geniş bir tencereye alıp üzerine limon suyunu ekleyerek orta ateşte kaynattım.
Koyu bir kıvama sahip olan ve taze incir zamanını beklemeye gerek kalmadan kuru meyve kullanarak hemen her mevsim yapılabilecek kuru incir reçeli tarifi, temel olarak diğer reçel türleri ile benzer bir yapım sürecine sahiptir.
Mandalina reçeli yapımında kabuklu şekilde de reçel yapmak mümkün olmaktadır. Kabuklu şekilde mandalina reçeli yapmak için mandalina seçiminde küçük olan mandalinalar seçmek önemlidir. Kabuklarıyla acı tat vermemeleri için önceden kaynatılarak ve kaynamış suyu atılarak bütün halde reçel yapılabilmektedir.
Cilt hastalıklarını iyileştirir.Egzama ve çeşitli kaşıntıları giderir.Mide şişmelerini önler.İştah açar. Bağırsak kurtlarını döker.Mide, akciğer ve göğüs üşümelerine iyi gelir. Her türlü kalp ağrısını giderir.İç hastalıklardan meydana gelen vücut terlemesini önler. Baş ağrısını keser.
Tencereye doğradığımız nektarinleri koyarak üzerine 1 kilo şekeri ilave edip bekletiyoruz. Gece bu şekilde hazırlarsanız sabaha şeker iyice sulanacaktır ve pişirmeye geçebilirsiniz. Kaynayana kadar orta ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.
Yaz meyvesi olarak bilinen çilek ile reçel yapmak için en uygun aylar Haziran ve Temmuz'dur. Çilek, şeker ve limon suyu ile hazırlanan çilek reçelini hazırlamak 30, pişirmek ise 40 dakikadır. Yalnızca 30 dakika da hazırlanan ahududu reçelini hazırlamak için en ideal zaman Temmuz ve Ağustos aylarıdır.
Kısık ateşte, 1 saat kadar havuçlar yumuşayıp özleşene kadar pişirin. Kıvam bulan reçelinize, limon suyunu ekleyin ve bir iki taşım kaynattıktan sonra ocaktan alın. Üzeri kapalı bir şekilde, soğumaya (demlenmeye) bırakın. İçerisindeki tarçın ve karanfilleri çıkarın ve kavanozlara pay edin.
Yaptığınız reçeli sıcak ve iyi kurulanmış cam kavanozlara ağzına kadar doldurmalısınız. Üstünü bir kağıtla hava almayacak şekilde örtmelisiniz.
Ana vatanı Çin olan yeni dünya, ülkemizin de ılıman bölgelerinde yetişen bir meyvedir. Yeni dünya meyvesi ile yapılan reçel, bal rengi şerbeti ve taneleri ile oldukça iştah açıcı görünür. Sizler de yaz aylarında yeni dünya reçeli pişirerek, bu meyveleri değerlendirebilirsiniz.
Reçeller neden küflenir ve şekerlenir? Sıcaklığı, doğru saklamamak, içerisine ıslak kaşık vs daldırmak, doğru koşullarda muhafaza etmemek... Bunların hepsi şekerlenme ve küflenmeye neden olan nedenler. Reçeller oldukça hassas yapıda oldukları için mutlaka doğru ısılarda saklanmalılar.
Bir tencerede kaynattığınız bol suda cevizleri 15 dakika haşlayıp süzün ve bu işlemi 2 kere daha tekrarladıktan sonra iyice yıkayarak süzülmeye bırakın. Diğer taraftan, 6 su bardağı suyu ve tozşekeri bir tencerede 5 dakika kaynattıktan sonra cevizleri ilave edip reçel kıvamına gelinceye kadar pişirin.
Portakalları atın ve orta ateşte koyu bir şurup kıvamı alıncaya kadar (yaklaşık 50 dakika) kaynatmaya devam edin. Koyulaşan şurubun içine yarım limon suyunu katın ve 10 dakika daha kaynatın. Reçel sıcakken kuru cam kavanozlara boşaltın, soğuduğunda kavanozların kapaklarını kapatın ve serin bir yerde saklayın.
Kavun reçeli yapmak için öncelikle kavun ufak ufak doğranır ve tencereye alınır. Üzerine toz şeker serpilip biraz sulanması sağlanır. Biraz sulandıktan sonra limon tuzu ve tereyağı eklenip kaynatılır. Kaynadıktan sonra kısık ateşte biraz kıvam alana kadar pişirilir.
Küçük boy tencereye şekeri ve ananasları koyup tencerenin dolmasına 3-4 parmak kalaya kadar su ekleyip yüksek ateşte karıştırarak kaynatalım. Kaynadıktan 10 dakika sonra çeyrek limonu çekirdeklerine dikkat ederek içine sıkalım. Birkaç kez karıştırdıktan sonra orta ateşte yaklaşık 2 saat boyunca kaynatmaya devam edelim.
Çok tatlı meyveler için, 1 kg meyveye 1 kg şeker, daha az tatlı meyvelerin 1 kg'sine 1.5 kg şeker ve ekşi meyvelerin 1 kg'sine 2 kg şeker ölçüsü uygundur.
Küçük ve sulu meyvelerin kaynarken dağılmalarını önlemek için akşamdan şekere yatırmalısınız.
Elma, pektin görevi görerek reçelin daha koyu ve jölemsi bir kıvama gelmesini sağlar. Pişirme aşamasındayken içine ekleyeceğiniz limon suyu da, kıvamın tutmasına yardımcı olacaktır. Limon suyunu ekledikten sonra, reçeli kısık ateşte pişirmeye devam edin. Bir diğer yöntem ise, güneşte kıvamı tutana kadar bekletmek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri