Fakat çok sıcakta yıkamak kıyafetlerin renginin açılmasına ve kıyafetlerde sarkmaya sebep olabilmektedir. Bunlara rağmen hala kıyafetlerinizi küçültmek istiyorsanız 60-90 derece arasında yıkama yapacağınız kıyafetlerde küçülme görülecektir.
Pamuklu kumaşlar için ideal yıkama sıcaklığı genellikle 40 derece oluyor; ipekli ve narin giysilerde ise maksimum 30 dereceye kadar çıkmak gerekiyor. Sentetik kumaşlar kaç derecede yıkanır derseniz de eğer ön yıkama işlemi de olacaksa 50-60 derecede yıkama yapabilirsiniz.
Sentetik kumaş tipindeki renkliler ise ön yıkama da yapılacaksa 50 yahut 60 derecede yıkanabilir. *Renkli çamaşırlar nasıl yıkanır sorusunun yanıtlarından birisi de ayırma işlemi yapılmasıdır. Renkli çamaşırlar da yıkanmadan önce renk tonlarına göre ayrılmalıdır.
-Derece: Başta kumaşa uygun yıkama derecesi ifade edilir. Örneğin 30 ile 40 derecede çoğu kumaşın çekmediğini belirtmek gerek. -Sıcaklık: Sıcaklığın fazla olması da kıyafetlerin çekmesine neden olur. Çekmemesi için el yıkaması önerilebilir.
Beyazlar, kirleri daha fazla gösterdiği için genellikle 60 derecede yıkanır. Ancak bir ipek bluzu 60 derecede yıkayamazsınız, bu nedenle giysilerinizi yıkamadan önce mutlaka yıkama talimatlarını okuyup, uygun yıkama yaptığınızdan emin olmalısınız.
İlgili 43 soru bulundu
Bu nedenle de beyaz çamaşırları yıkamak için genellikle 60 derece tercih edilir. Ancak 60 derece, tüm beyazlar için standart bir derece değildir. Örneğin ipekli kumaşa sahip bir bluzu 60 derece gibi yüksek bir sıcaklıkta yıkamak, bluzun yıpranmasına neden olur.
Aktif Üye. Bazı kumaşlar normal yıkamada küçülüyor.40 da yıkayıp deneyin olmazsa bir çözüm bulursunuz. Ama 90 da küçülme dışında kırışma çok olabilir.O riske girmeyin derim.
Pamuklu beyaz çamaşırlar en az 50 en fazla 70 derecede, pamuklu programda yıkanmalıdır. Beyaz iç çamaşırları ise yine en az 50 derece olmak üzere 90 dereceye kadar yüksek ısılarda yıkanabilir. Yünlü ve ipek kumaşlar beyaz dahi olsa yüksek ısıda yıkanmamalıdır, çünkü küçülüp çekebilirler.
Çünkü sıcaklıktan ziyade deterjan türü leke çıkarmada etkilidir. Genelde 60 derecede yıkanan beyaz çamaşırlar her beyazın 60 derecede yıkanması doğru olmaz. 60 hatta bazen 90 derecede yıkanan çamaşır çekilme, büzüşme, yıpranma gibi olayları yaşar.
Her ne kadar renkleri ve cinsleri farklılık gösterse de en fazla 30 derecede yıkanmalılar. Amaç renklerini ve formlarını korumak. Yani yüksek sıcaklıkta yıkarsanız hem renkleri solar hem kumaş zarar görür ve görünümü bozulur hem de renkleri bozulur.
Beyaz pamuklu kıyafetler 95 derecede, renkli pamuklu kıyafetler 60 derecede, iç çamaşırı gibi daha hassas pamuklı kıyafetler ise 45 derecede yıkanmalıdır.
Beyaz kıyafetler (atlet, iç çamaşırı vb.) genellikle 60-90 derece arasında yıkanır. Bu sıcaklık, beyaz kıyafetlerin daha temiz ve daha beyaz görünmesini sağlar. Ancak yine de kıyafetin üzerindeki etiketi kontrol etmek önemlidir.
Hem yıkamanın hem durulamanın sıcak suda olmasını sağla çünkü polyester giysileri küçültmekte sıcak su, soğuk sudan çok daha etkilidir. Çamaşır makinesine deterjan eklemene gerek yok ama küçültme işlemini engellemeyecektir.
Yıkanacak çamaşırların yapısına ve yüksek derecede kullanıma uygun bir deterjan ile, 90 derecede yıkanan beyazların grileşmesini önlemek ve zamanla oluşan sararmaları gidermek mümkün. Kıyafetlerin yaka ve manşet bölümlerinde oluşan renk değişimleri de 90 derecede yıkanarak gerekli beyazlığa ulaşabiliyor.
Renkli kıyafetler yıkanırken bazı hususlara dikkat etmek gerekir. Aynı renk tonlarına sahip olan kıyafetlerin bir arada yıkanması gerekir. Renkli olan kıyafetlerin 30 ile 40 derece aralığında yıkanması gerekir.
Doğal malzemeler (yün, angora, ipek, keten, kaşmir vb.) her zaman elde ve soğuk suda yıkanmalıdır. Sentetik malzemeler (naylon, likra, dralon, coolmax elyafı, gore-tex kumaşı vb.), streç malzeme içermedikleri sürece çamaşır makinesinde yıkanabilir ve kurutma makinesinde kurutulabilirler.
Renkli giysiler için en uygun yıkama derecesi bu sıcaklıktır. Eğer daha yüksek bir dereceye koyarsanız renkleri direk solar ve çok kısa sürede giysiler yıpranabilir. - Çamaşırları kaç devirde sıkmayı ayarlamaya geldi sıra. Renkli kıyafetleri en fazla 800 devirde sıkmaya ayarlamanız gerekiyor.
Viskonun düşük olan ıslak mukavemeti dayanıksız olmasını ve ıslandığında çekmesini veya salmasını sağlar. Rutin yıkamalar viskon kumaşlarda gevşeme çekmesine neden olur. Bu sebeple, viskon lifinden üretilen tekstiller boyutlarını ve şeklini korumak amacıyla kuru temizleme veya çok hassas elde yıkama gerektirir.
Giysinin makinede yıkanabilir olduğundan emin olun, ardından çamaşır makinesinde bulunan en sıcak ayara koyarak daralma işlemine başlayın. Kurutma işlemi sırasında giysiyi düzenli aralıklarla kontrol edin. Öğeniz yeterince küçüldüğünde, kurutucu sıcaklığını düşürün veya öğeyi açık havada kurumaya çıkarın.
Yüzde 60 – 70 yün içeren kıyafetler normal programda yıkandığında çeker. Yün lifleri pürüzsüz değil ve ıslandığında şişiyor. Yıkanma esnasında da hacimleri küçülüyor birbirlerine yaklaşıp yapışıp kitleniyorlar. Bu sebeple de yıkandıktan sonra çekme oluyor.
Bu durum sonucunda renk solmaları meydana gelmektedir. Bu nedenle siyah çamaşırların renklerini korumak adına uygulanması gereken en yüksek su sıcaklığı, 40 C derece olarak belirlenmiştir. Yani “siyahlar kaç derecede yıkanır?” sorusunun yanıtı, 30 ila 40 C derece olarak verilebilmektedir.
Çekip küçülen giysileri eski haline getirmek için bir yöntem var ama her kumaş ve her giysi türünde işe yaramayabilir. Yine de denemeye değer! Bir kabı ılık su ile doldurun, içine de bir kapak saç kremi ekleyin. Sonra çeken giysinizi bu suya bastırın ve 1 – 2 saat beklemeye bırakın.
Genelde kazakların yıkama derecesi 30 derece olmalı fakat leke varsa ve gerekiyorsa 40 derecede yıkanmalıdır. Kazakları ister elde ister makinede yıkarken çamaşır suyu içerikli deterjanlardan uzak durulmalıdır.
Pamuklu kumaşlarda yüksek ısı ile yıkandığında veya kurutma makinelerinde kurutulduğunda %20'lik bir çekme görülebilir. %100 pamuklu kumaş eğer ön işlemden geçmiş ise çekmeyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri