Kişiler egzersiz yoğunluğuna göre kilogram başına 1.2 - 2.2 oranında protein tüketmelidir.
Sağlıklı bir insanın, mevcut kas miktarını korumak için alması gereken protein miktarı günlük, kilosu başına 0.8g - 1g arasındadır. Yani eğer 60 kiloysanız günde 48-60g kadar protein almalısınız.
60 gr protein 10 adet yumurta yapar. En çok hangi kuruyemişte protein var? En çok protein; badem, fıstık, kabak çekirdeği ve antep fıstığı gibi kuruyemişlerde bulunur.
Protein alımı gün içerisindeki öğünlere dağıtılmalıdır. Dünya Sağlık Örgütü kriterlerine göre günlük protein ihtiyacı ortalama kilo başına 1 gram olarak hesaplanır. Yani 60 kg ağırlığındaki bir kişinin günlük protein ihtiyacı en fazla 60 gram olacaktır.
İlgili 23 soru bulundu
Yaşa Göre Protein İhtiyacı
İlk 6 ay anne sütünden bebeğin ihtiyaç duyduğu protein miktarı; 1.85 ila 2.40 gr'dır. Sonra 15-18 yaş aralığında kız ve erkek çocuklar için günlük protein ihtiyacı miktarı 46 - 56 gr'dır. Daha sonraki yaşlarda hareket durumunuza göre kilo başına ortalama 1,5 gr tüketmeniz gerekir.
Ülkemizde ve dünyada en çok tüketilen kanatlı hayvan çeşidi tavuk etidir. Tavuk eti, 100 gramında yaklaşık 21 gr protein, 4.5 gr yağ ve 0.1 gramdan az karbonhidrat bulundurur.
Uzun süreli yetersiz protein alımlarında vücut kendi dokularındaki proteini kullanmak zorunda kalır. Büyüme yavaşlar veya durur, vücut ağırlığı azalır, halsizlik, anemi ve ödem (şişlik) oluşur.
Önemli bir protein kaynağı olan tavuk göğsü, günlük yaşamda ve diyetlerde sıklıkla tercih edilen besinlerden bir tanesidir. 100 gram derisi alınmış tavuk göğsünde 120 kkal enerji, 22,5 gram protein ve 2,6 gram yağ bulunur. Karbonhidrat ve diyet lifi içermez.
Lif ve proteinden zengin yulaf ezmesinin besin değeri, diyetteyken en çok merak edilen konuların başında gelir. 100 gram yulaf ezmesinin besin değeri tablosu şu şekildedir: Karbonhidrat: 66,2 g. Protein: 16,89 g.
1 Kase (200g) Yoğurt 122,00 kaloridir. Yoğurt içeriğinde 9,32 Karbonhidrat(g), 6,94 Protein(g), 6,50 yağ(g), 92,00 Sodyum(mg), 310,00 potasyum(mg), 242,00 Kalsiyum(mg), 198,00 A Vitamini(ui), 1,00 C Vitamini(mg), 0,10 ve Demir barındırır.
Spor yapan birinin alması gereken protein miktarı
Ağırlık antrenmanı sırasında kasların gerilmesi, devamında büyümesi için hücreler proteine ihtiyaç duyuyor. Gelişim isteyen kasın ihtiyaç duyduğu protein miktarı ise daha fazla olmaktadır. Fitness için günlük protein miktarı kilo başına 1.5-2 gramdır.
Protein. Kas dokusunun yapı taşıdır. Yağsız kas kütlesi kazanmak isteyenler için, günlük vücut ağırlığının kilogram başına 2,0 gramlık bir protein alımı gerekmektedir.
Whey Protein Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 359 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Ölçü Kaşığı yani 30 gramlık miktarında Whey Protein 108 kalori bulunmaktadır. * Yüzdelik günlük değerler, günlük 2000 kalorilik bir diyeti baz alarak hesaplanmıştır.
Öncelikle şunu söylemeliyiz ki; günümüzde piyasada satılan protein tozlarının içindeki ölçekler ortalama 25-30 gram protein tozu almaktadır. Bir kişinin günlük olarak alması gereken protein tozu miktarı yaptığı spora, antrenman sıklığına ve fiziksel özelliklerine (boy, kilo, kas ve yağ oranı vb.)
Ortalama olarak 60 gram ağırlığında olan bir yumurta yaklaşık 6 gram protein içeriyor. Tüketilen bir yumurtanın içinde yer alan protein, tamamen sindirildikten sonra zamanla vücut proteinine dönüşerek vücut yapılarında kullanılmaya başlıyor.
Kas geliştirmek için protein alımına dikkat etmek hem kaslarınız hem de yağsız bir kas kütlesi için olmazsa olmazdır. Yeterli miktarda alınmayan protein, kas geliştirme antrenmanlarının hüsranla sonuçlanmasına yol açabilir.
Kas geliştirmek için spor yapan kişilerin kasları yıpranır ve bu kasların onarılması için daha fazla protein harcanır. Kasların onarılması için gereken protein alınmaması halinde kas yapısının bozulmasına ve sağlığının olumsuz etkilenmesi söz konusudur.
Yeşil mecimeğin 100 gramı 36. 62 gram karbonhidrat, 23 gram protein, 0.92 gram yağ, 25.99 gram lif içermektedir. Yeşil mercimek, kuru baklagil grubunda değerlendirir. Karbonhidrat, protein, demir, potasyum içeriği yüksek bir besindir. Lif içeriği yüksek ve glisemik indeksi oldukça düşüktür.
1 bardak süt(yağsız) 68 (kcal) kalori değerindedir. 1 bardak süt(yağsız) içeriğinde 11.04 gram karbonhidart ve 5.62 gram protein bulunur.
Bir öğünde alınması gereken protein miktarı yaklaşık 20 ile 30 gramdır. Bu miktar kas yapımını aktive eden en uygun değer. Eğer oluşan etkiyi arttırmak istiyorsanız tükettiğiniz öğünde yaklaşık 4 gram lösin aminoasidinin olduğundan emin olun.
Sağlıklı bir insanın yaşamını sürdürebilmesi için günlük ortalama 0,8 g/kg/gün protein alması gerekir. Yani 70 kg'lık ortalama bir insan, günlük en az 56 g protein almalıdır.
Oysaki sanılanın aksine protein, vücutta karbonhidrat ve yağlar gibi depolanmaz ve fazla tüketildiğinde yağa çevrilir, yağ olarak depolanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri