Ege bölgesine has
Sıla anlamında olan gurbet havaları Anadolu'muzun güney batı kısmında Teke bölgesi denilen yörede söylenen uzun havalardır. Gurbet havalarının sözlerinde ayrılık, sıla, gurbet yolu bekleyen özlemi vardır. Gurbet havaları genellikle kaval, sipsi, kabak kemane, üç telli cura veya bağlama ile eşlik edilir.
Garip havası
Gurbet Havası adıyla bilinen Teke Yöresi uzun havalarına Muğla Milas dolaylarında verilen isim.
Çamşıhı ağzı, "yöre halkının kendine özgü görüş, duyuş, anlayış ve anlatış özelliğine göre yapılanmış söyleyiş biçimi" (Özbek 1998:43) olarak açıklanmaktadır. Çamşıhı tavrı olarak da geçen uzun hava tarzı ezgilerin okunuşunda özel bir tavır ve üslup göstermektedir.
Halk türkülerinin ölçülü olanına kırık hava, ölçüsüz olanına uzun hava denir. Uzun havalar Anadolu'nun değişik bölgelerinde bozlak, Türkmani, maya, hoyrat, divan, ağıt gibi adlarla anılır.
İlgili 15 soru bulundu
Oğuzlar'a "Türkmen" veya "Turkoman" denir. Son zamanlarda Türkmen terimi Müslüman Türk demektir. Fransız Türkolog Jean Deny görüşüne göre ise “men” kuvvet ekidir ve Türkmen “Türkler'in de Türk'ü', soyca Türk ya da soyu Türk ve öz be öz Türk” anlamına gelmektedir.
Türkmenlerin soyu Oğuz Türklerinin atası olduğu kabul edilen efsanevi Oğuz Han'a dayanmaktadır. Bazı Oğuz kabileleri için X. yüzyıldan itibaren Türkmenler diye bahsedilmeye başlanmıştır. Bu kabileler için bir müddet Oğuz ve Türkmen kelimeleri eş anlamlı olarak kullanılırken daha sonra onlara Türkmenler denilmiştir.
Bunların birincisi “Arguvan Ağzı” veya “Arguvan Hava- sı” olarak bilinen, yörenin ağız yapısını yansıtan ve genellikle dünyevi konuları işleyen türkülerdir. Yörede bu türkülere “Dışarı Makamı” adı da verilmektedir.
Hoyrat, halk edebiyatında maninin bir türüdür. “Kesik Mani, Cinaslı mani” adlarıyla geleneksel halk edebiyatımızda yer almaktadır. Bu tür manilere, Azerbaycan Türkleri, “Bayatî”, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Irak Türkleri “Hoyrat” demektedir.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde; özellikle Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman çevresinde yaygındır.
Yıldız Havası
Anadolu'nun çeşitli yörelerinde rastladığımız, çoğunlukla usullü türkü çeşitlerinden biridir. Kimi yörelerde ayaklı serbest ritimli bir karakterde ya da vokal serbest ritimli olarak da karşımıza çıkar.
Hasanım oyun havası Niğde | By Oyun Havaları. | Facebook.
Barak, ses genliği bir oktavı geçmeyen, çok sık resitatiflerin, trillerin ve zaman zaman ters glisandoların yapıldığı usulsüz bir sözel türdür. Motif ve küme sekilemesi türü belirleyen diğer bir özelliktir.
Kırık havaların bir çoğu aynı zamanda oyun havasıdır. Kırık hava terimi de uzun hava gibi yaygın kullanılmamaktadır. Bu terim yerine formu belirleyen bazı tür adları kullanılır. Karşılama, Halay, Bar, Horon, Bengi, Zeybek, Semah, Teke Zotlatması bu türlerin bazılarıdır.
Afyonkarahisar merkez ilçede erkek oyunlarının en ünlüsü “Kırık Hava”dır. Afyonkarahisar'ın milli marşı olarak nitelendirilen “Dam başına asagoymuş galbırı ya da diğer adıyla “Gap(ı) ardına asa goymuş eleği” türküsünün eşliğinde oynanır.
Uzun havalar: Usulsüz olan ezgilerdir. Konularına Göre Türküler: Ninniler ve çocuk türküleri, tabiat üzerine türküler, iş türküleri, aşk türküleri, kahramanlık türküleri, güldürücü türküler, askerlik türküleri, tören türküleri, acıklı olaylarla ilgili türküler, ağıtlar, karşılıklı söylenen türküler, oyun türküleridir.
Hüzünlü bir konuyu işleyen başka bir uzun havanın arkasından ölçüsüz ancak ritmik olarak söylenen bir uzun hava çeşididir. Kendisinden önce söylenen uzun havanın hüzünlü etkisini azaltır. Yurdumuzda daha çok Güney ve Doğu Anadolu bölgelerinde söylenir.
Rumca bir kelime olan hoyrat ifadesi insanlar için de kullanılmıştır. Hoyrat insan ne demek sorusuna ise, kaba ve kırıcı insan cevabını verebiliriz. Hoyrat davranmak ise, kaba davranmak anlamına gelir.
Arguvan ilçesi Alevi nüfusun Malatya genelinde en yoğun olduğu ilçedir. İlçe nüfusunun %90'a yakını Alevilerden oluşur. Merkezde ve birkaç köyde Sünni nüfus az miktarda bulunmaktadır. Sünni nüfusun geneli Kürttür.
Hoyrat Türk Halk Müziği bünyesinde uzun havalar grubuna giren belirli bir seyri ve dizisi olan ezgi kalıplarıyla serbestçe söylenen halk müziği türüdür. Diğer uzun hava çeşitlerine göre daha hür, daha sert ve daha kuvvetli bir şekilde okunur. Gerçekten de alışkın olmayanlar ilk dinlediklerinde yadırgarlar.
Malatya'nın en az nüfus yoğunluğu olan ilçesi Arguvan'dır. İlçenin bir belediyesi, 49 mahellesi ve 73 mezrası vardır. Arguvan ilçe merkezi devamlı yer kayması sebebiyle iki defa değişmiştir. Yeni yerleşim yeri, eskisinin 2 km. kuzeyinde yer almaktadır.
Osmanlı Devleti'ni kuran Osman Gazi ise tam boyu tartışmalı olsa da Oğuzların Bozok kolundan Kayı boyuna mensuptur. Böylelikle de Osmanlılar daha ilk baştan kurucu unsur olarak Türk etnisitesindendir. Bugünkü Türkiye Türklerinin atalarıdırlar.
Türkmen kimliği ve kültürü kimi yörelerde yalnızca Alevi inançlı Türklerce temsil edildiğinden, bu yörelerde halk arasında Türkmen kelimesi yalnızca Alevi anlamındadır. Örnek olarak, Kars - Ardahan illerinde yaşayan Aleviler Türkmen adıyla anılırlar.
Osmanlı Devleti döneminde çok önemli görevlerde bulunan Türkmenler bir süre sonra yerleşik hayata geçmeye başlamışlardır. Türkmenlerden yerleşik hayata geçmeyip konar-göçer yaşayanların bir kısmının ise Yörük olarak adlandırıldığı görülmektedir.
Oğuzlar, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, İran, Irak, Suriye, Mısır, Moldova ve Balkanlarda (Bulgaristan, Romanya, Yunanistan, Makedonya, Kosova, Sırbistan) yaşayan Türklerin atası sayılmaktadırlar. Bu boyların Bozoklar ve Üçoklar olarak ikiye bölünmesi ise daha sonradır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri