610 satıştan iadeler hesabı, daha önce satılmış olan malların iade edilen bölümlerinden kalan fatura tutarlarının izlendiği hesaptır.
610 Hesap İşleyişi
Malın belirli bir bölümünün veya tamamının iade edilmesi durumunda 610 hesabın borcuna karşılık, ilgili hesabın alacağına kaydedilmesi ile gerçekleşir. İlgili dönem sonunda ise 690 dönem karı veya zararı hesabına devredilir ve kapatılır.
610 Satıştan İadeler Hesabının İşleyişi: Malın kısmen yada tamamen iade edilmesi durumunda bu hesabın borcuna karşılık, ilgili hesabın alacağına kaydedilir.
Satıştan iadelere ilişkin KDV tutarı, KDV-1 beyannamesinde “indirimler” kulakçığının “indirimler” bölümünde, 103 numaralı kod ile “Satıştan iade edilen, işlemi gerçekleşmeyen veya işleminden vazgeçilen Mal ve hizmetler nedeniyle indirilmesi Gereken KDV” satırı işaretlenerek beyan edilir.
Satıştan iade, işletmelerin satmış olduğu ürünlerin herhangi bir nedenle alıcılar tarafından işletmeye iade edilmesi demektir. Bu iade işlemi muhasebe kayıtlarına intikal ettirilirken KDV hariç tutarlar “610.Satıştan İadeler” hesabının borcuna kaydedilir.
İlgili 15 soru bulundu
610 satıştan iadeler hesabı, daha önce satılmış olan malların iade edilen bölümlerinden kalan fatura tutarlarının izlendiği hesaptır. Gelir tablosunda yer alan 610 muhasebe kodu, bilanço tablosunda yer almaz.
610 SATIŞTAN İADELER
Geçerli sebepler sonucu işletmeye iade edilen malların satış tutarının izlendiği hesaptır. Hesap, giderleri gösterdiği için açılış kaydı daima borç taraflıdır. İade alınan tutar 610 SATIŞTAN İADELER hesabının borcuna kaydedilir.
Bu şekilde iade alınacak KDV satırında bulunan iade tutarı, beyannamenin muhasebeleştirilmesinde 192 veya 193 nolu hesaplar altında açılmış “İade Alınacak KDV” hesabına borç kaydedilir.
649 hesap, diğer işlemlerden oluşan gelir ve karlar hesap grubundaki hesapların kapsamına girmeyen bir hesap türüdür. 649 nolu hesap, işletmenin asıl faaliyetleri dışında ancak gerçekleşmesi muhtemel faaliyetler ile ilgili ortaya çıkan gelir ve karların yer aldığı hesap türüdür.
Burada dikkat edilmesi gereken husus, satılan malların maliyeti hesabına giren satışa konu olan mal iade edildikten sonra 153- Ticari Mallar hesabına giriş kaydının yapılması gerekmektedir.
Diğer gelirler hesabı olarak adlandırılan 602 hesap, işletmenin korunması ve işletme zararlarını gidermek için, işletmenin ana faaliyetleri dışında kalan satışları için kullanılan muhasebe kodlu hesaba denir.
Diğer gelir hesap kalemleri dışında kalan ve duran varlıkların satışlarından elde edilen karlar gibi olağan dışı gelir ve karların yer aldığı hesaba 679 hesap denir.
Kanunun 35. Maddesinden de anlaşılacağı üzere alıştan iade KDV beyannamesinde yer almalıdır. Matrah ve KDV tutarı beyannamede yer alan “matrah” bölümünde gösterilir. “Alınan malların iadesi, gerçekleşmeyen işlemler” bölümünde 504 nolu kod ile de ayrıca bildirilmesi gerekir.
İade faturası düzenlenirken muhakkak faturanın bir bölümünde “iade faturasıdır” ifadesi yer almalıdır. Bu ifade yer almazsa alıcı ve satıcı arasında sağlıklı ilişki kurulamayabilir. Bunun yanında iade faturası düzenlenirken Maliye Bakanlığı onaylı ve noter tasdikli olması gerekir. İade faturası alıcıya kesilmez.
Katma Değer Vergisi'nin içinde barındırdığı indirim mekanizması ve mahsubun, satış yapılan son tüketicinin dışında kalan kişilerin üzerinde verginin kalmamasını KDV iadesi sağlar. KDV'nin yüklendiği taraf, hizmet ya da malı satın alan son tüketicidir.
Alıştan iade işlemi, ilgili alış kaydının iptal edilmesi ile başlar. Alış kaydı iptal edilerek, iade edilen ürünün maliyeti veya gideri, ilgili hesaplardan düşülür. İade edilen ürün, uygun hesaplara kaydedilir. Eğer iade edilen ürün stokta yeniden satılabilir durumdaysa, stok hesaplarına kaydedilir.
679 Hesap Hangi Durumlarda Kullanılır? 679 nolu hesabın kullanım alanları arasında işletmenin ana faaliyet konusu dışında ya da arızi olarak elde edilen gelirlerin kullanılması yer alır. Bu hesap aynı zamanda diğer olağan dışı gelir ve karlar hesabı olarak da bilinir.
612 Hesap İşleyişi
Sevk süresince satılan mallara ait sevk gideri, satın malın hatalı veya eksik olması, hasara uğraması nedeniyle yapılması zorunlu olan indirimler ile satış vergileri, KDV hariç fonlar vb. 612 numaralı hesapta gösterilir.
611 Hesap'ta satışla ilgili faturanın düzenlenip satışın gerçekleşmesinden sonra yapılan her türlü kasa ve miktar iskontoları yer alır. Kasa iskontosu, kredili satışlarda alıcının mal bedelini vadesinden önce ödemesi dolayısıyla, bu peşin ödeme karşılığında alıcıya belirli oranlarda indirim yapılmasıdır.
İade almak isteyen şirketler internet üzerinde yer alan “ İnternet Vergi Dairesi “ üzerinden KDV iade talebinde bulunabilir. KDV iadesi nasıl alınır sorusuna bir diğer cevap ise vergi dairelerine ulaşmak olacaktır. Bağlı olunan vergi dairesinden de KDV iadeleri için talep oluşturulması mümkündür.
KDV İadesini Kimler Alabilir? KDV iadesi talebinde bulunabilecek kişiler, Türkiye'de KDV mükellefi olan işletmelerdir. Bu kapsamda ticari faaliyetlerini gerçekleştiren şirketler, işletmeler, dernekler ve vakıflar KDV iadesi için başvurabilirler.
İhracatın gerçekleştiği dönemde tecil edilen vergi terkin edilmekte, tecil edilemeyen vergi için iade hakkı doğmaktadır. İadenin yapılabilmesi için ihracatın gerçekleşmesi ve 84 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin (I/1.1.3.v) bölümünde sayılan belgelerin vergi dairesine ibraz edilmesi yeterlidir.
620 Hesap İşleyişi
Satılan mamullerin maliyet tutarı 620 Satılan Mamüller Maliyeti Hesabı'na borç olarak kaydedilir, 152 Mamüller hesabına alacak olarak kaydedilir.
623- DİĞER SATIŞLARIN MALİYETİ (-)
İşletmenin esas faaliyet konusu ile ilgili diğer satış gelirlerinin elde edilmesi için yapılan giderlerin izlendiği hesaptır.
601 Yurtdışı Satışlar
alınacak olan toplam değerlerin izlendiği hesaptır. Satış gerçekleştiğinde hâsılat tutarı bu hesaba alacak kaydedilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri