Uzmanlara göre 22 aylık bir bebeğin “mama, baba, dede” gibi basit kelimeleri söyleyebilmesi gerekir. Benzer kelimeleri söyleyememesi geç konuşma belirtisi olabilir. Bebeğinizin gelişimiyle ilgili bazı endişeleriniz varsa doktora başvurabilirsiniz.
22 aylık bebeğin konuşma ve dil gelişimi nasıldır? 22 aylık bebeğin ortalama 25-50 sözcüğü vardır ve haftalık bir veya iki kelime sözcük havuzuna eklenir. İsteklerini anlatırken sözcük ve işaretleri birlikte kullanır. Tarağını getir, topu at gibi birden fazla basit komutu anlayabilir.
Adnan Ayvaz'a göre bir çocuğun 18. ayda hiç kelimesi yoksa 2 yaşında iki kelimeli bir cümle kuramıyorsa, üç yaşında normal bir cümle kuramıyor veya hiç konuşmuyorsa, anlaşılmaz konuşuyorsa mutlaka dil problemi ve konuşma gecikmesi açısından incelenmesi gerekiyor.
Konuşma geriliği olan çocuk ya hiçbir şekilde konuşamaz ya da sadece birkaç sözcük kullanabilir. İsteklerini anlatma ve düşünme konusunda zorluk yaşayabilirler. Salya akıtma, çiğneme ve yutma sorunları ortaya çıkabilir. Anlaşılmaz sesler çıkarttığı görülebilir.
İlgili 35 soru bulundu
Altı ayını doldurmuş olan bebek artık heceleri iyiden iyiye öğrenir ve özellikle “ba-ba”, “de-de” gibi kolay telaffuz edilen sesleri sık aralıklarla tekrarlamayı sürdürür. İlk sözcüklerin telaffuzu ise 8. ay ile 18. ay arasında, çoğunlukla 12. ayda gerçekleşir.
22 aylık bebeğiniz de bu dönemde “anne, baba, mama, dede, abla, abi, su, süt, evet, hayır, top, araba, bebek, benim” gibi kelimeleri söylüyor olabilir. Bebeğiniz önümüzdeki dönemde de duyduğu yetişkin konuşmalarını taklit ederek öğrenmeyi sürdürecek.
Bebeklerin vücut kısımlarını işaret ile göstermesi ve gerçek anlamda 3-6 sözcük kullanması 15 ay civarında beklenir. ''Ben, sen'' gibi basit zamirleri kullanmaya, nesnelerin isimlerini tanıma ve işaret etme 18.aya doğru gelişir. 18 ile 24 ay arasında bağlaç ya da ek olmadan anlamlı iki kelimeli cümle kurabilirler.
Bebekler, taklit ederek dili öğrenmeye başlıyor. Anne tarafından sunulan sözel uyaranlar, dil gelişimini olumlu yönde destekliyor. Çocukla konuşmak, oyun oynamak, kitap okumak dil gelişimi için çok önemli. Ebeveynlerin çocuklarıyla konuşmaları, çocuğu dinlediğini belli etmeleri gerekiyor.
Kekemelik Çocuğu Hangi Doktora Gidilmeli
Çocuklarında kekemelik yaşayan bireyler çocuklarını öncelikle çocuk doktoruna götürmelidir. Uzman doktor gerekli görür ise çocuk psikoloğu ya da çocuk psikiyatrisine yönlendirerek çocuk için uygun bir dil ve konuşma terapisi süreci başlatmasını sağlayabilir.
Çocuklar ne zaman konuşur? Çocuklar on ikinci ve on sekizinci aylarda ilk kelimeleri söylemeye başlar, bu yaştaki bir çocuğun konuşabildiği sözcük dağarcığı yaklaşık 10-50 civarında olması beklenir.
Konuşma gelişiminin 2,5 yaşında tamamlanmış olması gerektiğini belirten Prof.Dr. Konrot, “Eğer bir çocuk 3 yaşına geldiği halde hala konuşamıyorsa bu durum gecikmiş konuşma olarak adlandırılabilir. Bir çocuk 2 yaşında eğer tek tek sözcük kullanamıyorsa ebeveyn durumdan şüphelenmeli.
22 Aylık Bebek Fiziksel Gelişimi
Büyüme eğrisinin takibi bebeğin gelişimi için oldukça önemlidir. Gelişimi normal devam eden 22 aylık bebekler tutunarak merdiven çıkabilir, zıplayabilir. Oyuncaklarını bir yerden başka bir yere taşıyabilir. Çatal, kaşık kullanabilir ve bardaktan su içebilir.
Genel olarak 23 aylık bebek dil gelişimine göre, bebeğiniz bu dönemde 50-100 kelime kullanabilir. Bazı bebekler 120 kelimeye kadar kullanabildiği görülebilir. Bebeğiniz bu dönemde günde neredeyse 10 kelime öğrenebilir.
Çocukların ilk 18-30 aylık süreçte konuşma ve yürüme becerilerini sergilemeleri beklenir. Bazı becerilerde yaşıtlarına göre geri kalabilen çocuklar, yemek yeme, yürüme ve tuvaletini yapma gibi becerilere sahip olabilirken konuşması gecikebilir. Genellikle tüm çocukların ortak gelişim aşamaları vardır.
2 yaşındayken çocuğunuz isim ve zamirleri öğrenir. Çocuğunuz bana, benimki, sana, seninki gibi kelimeleri söyler. Çocuk 3 yaşına geldiğinde, benimki ve seninki arasındaki farkı anlayacaktır. Daha açık ve uzun cümleler kurabilecektir.
Ortalama bir çocuk 2 yaşında konuşmaya başlar. Üstün zekalı 2 yaşındaki çocuklar genellikle karmaşık cümleler kurabilir. Nadir durumlarda çocuklar konuşmayı daha sonra öğrenirler. Bilim insanları, bu çocukların Einstein Sendromuna sahip olduğunu düşünüyor.
“Anne” ve “Baba” 'nın yanı sıra, “güle gül”, “süt”, “mama”, “araba” ve “benim” gibi en sevdiği kelimeleri de sıkça kullanır. Çoğu 2 yaşındaki bebek aynı zamanda temel cümleleri oluşturmak için iki kelimeyi birbirine bağlayabilir.
22 Aylık Bebek Beslenmesi
- 22 aylık bebeğin yemekleri 3 ana öğün, 2 ara öğün şeklinde düzenlenebilir. - Dünya Sağlık Örgütü 24 aya kadar anne sütüne devam etmeyi önermektedir.
21 aylık bir çocuk 2-6 arasında kelime konuşabilir ve kısa cümleler kurabilir.
22 Aylık Bebeğin Günlük Beslenme Rutini
22 aylık bebeğiniz günde 3 ana öğün ve 2 ara öğün ile beslenebilir.
Eğer çocuğunuzun dil veya konuşma gelişimi konusunda şüpheleniyorsanız bir dil ve konuşma bozuklukları uzmanına başvurunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri