Madde 38 – (21/7/1953 tarih ve 6183 sayılı Kanunun hükmüdür.) Taksitle ödenmesi gereken amme alacağının taksitleri vadesinde ödenmezse alacağın tamamı muaccel olur.
Süresinde ödenememiş bu taksitler seçtikleri plana göre son taksiti izleyen ay sonuna kadar bu gün için aylık yüzde 2,5 hesaplanan geç ödeme zammı ile ödenebilecek. Ancak bir takvim yılında 3'ten fazla taksit ödenmemişse Kanun'dan yararlanma hakkı kaybedilecek.
Taksitle ödeme seçilmesi durumunda özellikle ilk iki taksitin zamanında ödenmesi çok önemli. Bunlar zamanında ödenmezse veya kalan taksitlerden; bir takvim yılında en az 4 taksit, süresinde ödenmez veya eksik ödenirse yapılandırma hakkı kaybediliyor.
İlk iki taksitin süresinde tam ödenmemesi ya da süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen diğer taksitlerin belirtilen şekilde de ödenmemesi veya bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde bu Kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilir3.
(2) Bir takvim yılında ikiden fazla cari ay priminin süresinde ve tam olarak ödenmemesi halinde tecil ve taksitlendirme işlemi bozulur. Ödenmeyen en fazla iki cari ay priminin son taksit süresini geçmemek kaydıyla izleyen takvim yılı sonuna kadar ödenmesi halinde tecil ve taksitlendirme işlemi bozulmaz.
İlgili 28 soru bulundu
Vadesi geçmiş yapılandırma borcuna her zaman gecikme zammı eklenmektedir. Ödemenizin vadesi geçtiyse vergi dairelerinden, interaktif vergi dairesinden veya e-devlet üzerinden ödemenizi yapabilirsiniz.
Kapsama Gİren Borçlar
1 Ocak 2018 tarihinden itibaren vadesi gelen ve tecil talep tarihi itibarıyla 1 yılı aşmayan sigorta primleri, işsizlik sigortası primleri, idari para cezaları ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı,6183 sayılı Kanunun 48/A maddesi kapsamında tecil ve taksitlendirilebilecektir.
Borç yeniden yapılandırma sonucunda dahi ödenmiyorsa, bu kez yasal takip başlar. Yasal takip süresi 90 gün (3 dönem / 3 ay) olarak belirlenmiştir. Ödeme yapılmamaya devam edildiğinde de icra takibi başlar ve bankalar avukatları devreye sokarlar.
Yapılandıran borçlar, yapılan tercihe göre peşin veya aylık dönemlerle azami 48 aya kadar taksitler halinde ödenebiliyor.
Kredi kartı borcu olanların en çok merak ettiği sorulardan bir tanesi de kredi kartı borç yapılandırma kredi notunu etkiler mi, sorusudur. Aksayan ve ödenmeyen borçlar kredi notunu düşürmektedir. Kredi kartı borcu yapılandırma içerisinde borçlarını düzenli olarak ödediğinde kredi notun tekrar yükselmektedir.
Bu maddeye göre birbirini takip eden iki taksidin ödenmemesi hâlinde bankanın tüketiciye 30 gün zaman tanıma ve borcun tamamını talep etme hakkı bulunur. Yani ardışık olarak iki taksit ödenmediğinde inisiyatif tamamen bankanın elinde.
Yapılandırdığınız kredi borcunuzu ödeyemediğinizde borcunuzun ilk haline dönme ihtimalinin yanı sıra yasal takibe de girersiniz. Yasal takibin sonucunda ise genellikle maaş haczi kararı çıkar.
Tekrar yapılandırma yapabilir miyim? CEVAP : Merhaba, Yapılandırmada herhangi bir sınır yoktur.
Eğer bu ilk iki taksit belirlenen süre içerisinde ödenmezse veya sonraki taksitlerden en az dört tanesi bir takvim yılı içinde süresinde veya eksik ödenirse, yapılandırma fırsatı kaybedilmektedir.
Satış gerçekleşmeden önce 3 aylık taksiti ödeyerek, satışın ertelenme ihtimali ise genel olarak kabul edilmez. Çünkü sözleşmede 3 aylık taksitin ödenmemesi durumunda borcun tamamının muaccel olacağı maddesi vardır. Bu nedenle satış gerçekleşmeden önce icra dairesinin banka hesabına bütün borç depo edilmesi gerekir.
31.07.2023 tarihinde sigorta primi ve yapılandırma borçlarının son ödeme tarihlerinin aynı güne denk gelmesinden dolayı Kurum tahsilat sistemimizde yoğunluk meydana gelmiş ve bu sebeple 7440 sayılı Kanunda öngörülen yapılandırmanın peşin ve ilk iki taksitinin son ödeme süresi 03.08.2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
Vergi borcu yapılandırılması için başvuru süresi bir ay uzatılarak 30 Haziran 2023 olmuştu. Bu tarih tatile denk geldiği için, son başvuru süresi 3 Temmuz 2023 olarak açıklandı.
Çalıştığınız bankalardan biri, diğer bankalara olan borçlarınızı kapatabileceğiniz kadar krediyi size kullandırır ve bu sayede hesapların karışması önlenir. Peki borç kapatma kredisi kimlere verilir? Borç kapatma kredisine, bankalara borcu olan herkes başvuru yapabilir.
İcra affı için başvuru yeri e-Devlet ve İnteraktif Vergi Dairesidir. E-Devlet üzerinden kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile giriş yapılabilir. Giriş yaptıktan sonra arama alanından 7440 Sayılı Yasa kapsamında başvuru yapılabilir. İcra affı için doğrudan İnteraktif Vergi Dairesine de giriş yapılabilir.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
YASAL TAKİPTE OLAN BORÇLAR İÇİN YAPILANDIRMA ŞARTLARI
Bankanın yasal takip sürecine bağlı olarak aldığı haciz kararından önce yapılandırma için bankaya başvuru yapmanızı öneririz. - Bankanız yaptığınız başvuruyu kabul ederse yapılandırma için bankanızla pazarlık yapabilirsiniz.
EVET, kısaltılabilir. Başvuru sırasında tercih edilen taksit sayısından daha az sayıda taksitle ödeme yapılması da mümkündür. Bu durumda, ödenecek tutar ilgili katsayıya göre düzeltilir.
Yeni Gecikme Zammı Oranı
21.07.2022 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan 20.07.2022 tarih ve 5801 sayılı Cumhurbaşkanı kararıyla, 6183 sayılı Kanun'un 51. maddesinde yer alan gecikme zammı oranı her ay için ayrı ayrı uygulanmak üzere %2,5 olarak yeniden belirlenmiştir.
Gelir İdaresi Başkanlığınca yayımlanan 31 Mayıs 2023 tarih ve 2023/2 sayılı Tahsilat İç Genelgesiyle, 7440 sayılı Kanun'la ihdas edilen “Ek Kurumlar Vergisinin”, 6183 sayılı Kanunun 48. maddesi kapsamında başvuru tarihinden itibaren 12 ayı geçmeyecek şekilde tecil ve taksitlendirilmesine olanak sağlandı.
Çok zor durum derecesi 5 olan borçlular için belirlenen azami tecil süresi ve faiz oranları aşağıda yer almaktadır. Tecile yetkili makam, söz konusu borcun 18 ayda 18 eşit taksitte ödenmesini uygun bulmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri