621 Satılan Ticari Mallar Maliyeti Hesabı'nda; herhangi bir değişikliğe tabi olmadan satılmak amacıyla alınan ticari mallar ve benzeri kalemlerin maliyetleri izlenir. Bir gider hesabı olan 621 hesap, gelir tablosunda yer alır (-) ve bilanço içinde yer almaz.
Sürekli envanter yönteminde; her satıştan sonra, satılan malların maliyet bedeli bnilindiği için, 621 satılan ticari malların maliyeti hesabına borç, 153 ticari mallar hesabına alack olarak kaydedilir.
621 SATILAN TİCARİ MALLAR MALİYETİ HESABI (-)
621 Satılan Ticari Mallar Maliyeti Hesabı: Herhangi bir değişikliğe tabi olmadan satılmak amacıyla alınan ticari mallar ve benzeri kalemlerin maliyetlerinin izlendiği hesaptır. Bu hesap bir gider hesabıdır ve gelir tablosunda yer alır (-), bilançoda yer almaz.
Aralıklı envanter yönteminde; 621 Satılan Malların Maliyeti hesabının borç kalanı, Dönem Sonunda, 690 Dönem Kârı veya Zararı hesabının borcuna; 600 Yurt İçi Satışlar ve varsa 601 Yurt Dışı Satışlar hesaplarının alacak toplamları ise, 690 Dönem Kârı veya Zararı hesabının alacağına aktarılarak kapatılır.
Satılan malların maliyeti, bir şirketin belirli bir dönemde yaptığı harcamaları ifade eder. Satılmak üzere üretilen veya alınan mal ve hizmetlere doğrudan verilen tüm maliyetler satış maliyetidir.
İlgili 42 soru bulundu
622- SATILAN HİZMET MALİYETİ (-)
Üretilen hizmetlerle ilgili olarak yapılan giderlerin kaydedildiği hesaptır. İşleyişi : Üretilen hizmetle ilgili giderler niteliklerine göre, dönem sonlarında "741- Hizmet Üretim Maliyeti Yansıtma Hesabı" alacağı ile, bu hesaba borç kaydedilir.
Olağan gelir ve karlar hesabı olarak adlandırılan 649 hesap, işletmenin esas faaliyeti dışında fakat olağan olarak kabul edilen faaliyetlerle ilgili olup olağan gelir ve karlar hesap grubundaki hesapların kapması dışında olan gelir ve karların takip edildiği hesaptır.
Satış maliyetinin en basit ve kullanışlıhesaplama yöntemi şöyledir: Satışmaliyeti = (Envanterde biriken mala ait maliyet) + (Üretilen malın maliyeti ) –( Envanterde yer alan bitmiş son ürün maliyeti)
Satılan malın maliyetinin muhasebeleştirilmesi işlemi satış işlemleri sonunda yapılan bir işlemdir. Satılan malın muhasebeleştirilmesinden sonra yapılır.
DİĞER SATIŞLARIN MALİYETİ İşletmenin esas faaliyet konusu ile ilgili diğer satış gelirlerinin elde edilmesi için yapılan giderlerin izlendiği hesaptır.
Ticari mallar hesabı, ticari mallarda artış ve azalışa neden olan işlemlerin muhasebeleştirilmesinde kullanılan bir hesaptır. Ticari mallar hesabı bir varlık hesabıdır. Dolayısıyla, artışlar hesabın borç tarafına kaydedilirken, azalışlar hesabın alacak tarafına kaydedilmektedir.
Maliyet Fiyatı = Alış Fiyatı + Giderler Satış Fiyatı: Malın satışından elde edilen tutardır.
Ticari malların alımı yanı sıra geçen dönemden depomuzda kalan mal tutarı da borç tarafa yazılır. Ticari mal alımında ödenen bütün nakliye, sigorta ve hamaliye giderleri de o malın maliyetine eklenmek amacıyla, ticari mallar hesabının borç tarafına yazılır.
612 Hesap İşleyişi
Sevk süresince satılan mallara ait sevk gideri, satın malın hatalı veya eksik olması, hasara uğraması nedeniyle yapılması zorunlu olan indirimler ile satış vergileri, KDV hariç fonlar vb. 612 numaralı hesapta gösterilir.
612 Hesap, Diğer İndirimler Hesabı olarak da geçer. Satıcının, alıcı hesabına, malın sevki sırasında ödenen giderleri ifade eder.
Üretilen mal veya hizmet satışa sunuluncaya kadar yapılan tüm işlemlerle ilgili harcamalar maliyet hesaplarına kayıt edilir. Üretim işletmeleri tarafından kullanılan, imal edilen mamul ya da hizmetlerin maliyetlerinin hesaplanmasına olanak tanıyan kayıt sistemine maliyet muhasebesi denir.
SMM için Formül ve Hesaplama. Satılan envanter , SMM hesabının altındaki gelir tablosunda görünür .
Satışların Maliyeti Tablosu; bir işletmenin dönem içindeki malzeme hareketleri ile satılan mamul, ilk madde ve malzeme, ticari mal ve satılan hizmetlerin maliyetini gösteren tablodur.
Bu tanımdan hareketle malın maliyetine giren unsurları aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür: Dahilde Satın Alınan Emtiada; - Satın alma bedeli, - Malın işyerine getirilmesine kadar ödenen nakliye ve sigorta giderleri, - Alış komisyonları İthal Edilen Emtiada; - Emtianın CIF bedeli, - Gümrükte ödenen vergiler ve emtianın ...
620 Hesap İşleyişi
Satılan mamullerin maliyet tutarı 620 Satılan Mamüller Maliyeti Hesabı'na borç olarak kaydedilir, 152 Mamüller hesabına alacak olarak kaydedilir.
Satışın geliri 600 YURTİÇİ SATIŞLAR hesabının alacağında izlenir. Satışın maliyeti ise 623 DİĞER SATIŞLARIN MALİYETİ hesabında kayıt altına alınır.
İşletmenin satılan mamul maliyeti, satılan ticari mal maliyeti ve satılan hizmet maliyeti toplamı alındığında satılan malın maliyeti bütçesi oluşturulmuş olur.
649 hesap, diğer işlemlerden oluşan gelir ve karlar hesap grubundaki hesapların kapsamına girmeyen bir hesap türüdür. 649 nolu hesap, işletmenin asıl faaliyetleri dışında ancak gerçekleşmesi muhtemel faaliyetler ile ilgili ortaya çıkan gelir ve karların yer aldığı hesap türüdür.
679 nolu hesabın kullanım alanları arasında işletmenin ana faaliyet konusu dışında ya da arızi olarak elde edilen gelirlerin kullanılması yer alır. Bu hesap aynı zamanda diğer olağan dışı gelir ve karlar hesabı olarak da bilinir.
649 DİĞER OLAĞAN GELİR VE KARLAR HESABI
Dönem sonunda bu hesap 690 Dönem Kar veya Zararı Hesabına aktarılarak kapatılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri