622- SATILAN HİZMET MALİYETİ (-) Üretilen hizmetlerle ilgili olarak yapılan giderlerin kaydedildiği hesaptır.
borcuna kaydedilen tutarlar bu hesabın alacağı karşılığı 622 Satılan Hizmet Maliyeti Hesabı'nın borcuna aktarılır. Dönem sonlarında bu hesap 740 Hizmet Üretim Maliyeti Hesabı ile karşılaştırılarak kapatılır.
DİĞER SATIŞLARIN MALİYETİ İşletmenin esas faaliyet konusu ile ilgili diğer satış gelirlerinin elde edilmesi için yapılan giderlerin izlendiği hesaptır.
620 Hesap İşleyişi
Satılan mamullerin maliyet tutarı 620 Satılan Mamüller Maliyeti Hesabı'na borç olarak kaydedilir, 152 Mamüller hesabına alacak olarak kaydedilir.
740 hesap, aynı zamanda 740 hizmet üretim maliyeti hesabı olarak da bilinir. Hizmet sunan firmaların maliyet hesapları için 74 nolu hesap grubu içerisinde yer alan defteri kebir hesapları kullanılır. Hizmet işletmeleri ile ilgili olan bu grupta 71, 72, 73 gruplar dahilinde yer alan hesaplar kullanılmamaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
770 Hesap Nedir? İşletmelerin yönetim fonksiyonları, organizasyon ve kadro kuruluşu, büro hizmetleri, kamu ilişkileri, güvenlik, hukuk işleri, personel işleri, kredi ve tahsilatı da kapsayan muhasebe ve mali işler servislerin vb. giderleri, 770 Genel Yönetim Giderleri Hesabı'nda izlenir.
602 Nolu Hesap İşleyişi
602 hesap işleyişinde dönem içindeki faaliyetlerden doğan sübvansiyon, vergi iadesi, vade farkları vb. tutarların saptanır ilgili hesaba borç, bu hesaba alacak şeklinde kaydedilir.
621 Hesap Nedir? 621 Satılan Ticari Mallar Maliyeti Hesabı'nda; herhangi bir değişikliğe tabi olmadan satılmak amacıyla alınan ticari mallar ve benzeri kalemlerin maliyetleri izlenir. Bir gider hesabı olan 621 hesap, gelir tablosunda yer alır (-) ve bilanço içinde yer almaz.
Diğer gelir hesap kalemleri dışında kalan ve duran varlıkların satışlarından elde edilen karlar gibi olağan dışı gelir ve karların yer aldığı hesaba 679 hesap denir.
630- Giderler Hesabından oluşur. Bütçe ile ilgili olsun veya olmasın tahakkuk eden her türlü giderin izlenmesi için kullanılır.
632 GENEL YÖNETİM GİDERLERİ
Dönem sonunda maliyet hesaplarından genel yönetim giderleri hesabında biriken tutarların gelir tablosuna aktarılması için kullanılır.
Olağan gelir ve karlar hesabı olarak adlandırılan 649 hesap, işletmenin esas faaliyeti dışında fakat olağan olarak kabul edilen faaliyetlerle ilgili olup olağan gelir ve karlar hesap grubundaki hesapların kapması dışında olan gelir ve karların takip edildiği hesaptır.
Diğer ticari borçlar grubunda yer alan 329 hesap veya 329 muhasebe kodu, 32 Ticari Borçlar hesap grubundaki hesap kalemlerinin kapsamı dışında kalan ticari borçların izlendiği hesap olarak tanımlanır.
612 Hesap İşleyişi
Sevk süresince satılan mallara ait sevk gideri, satın malın hatalı veya eksik olması, hasara uğraması nedeniyle yapılması zorunlu olan indirimler ile satış vergileri, KDV hariç fonlar vb. 612 numaralı hesapta gösterilir.
260 Hesap Nedir? 260 Haklar Hesabı'nda; işletmelerin patent ya da lisans, telif, imtiyaz, ticari marka, ünvan gibi bir bedel ödenerek elde edilen bazı hukuki tasarruflar ile kamu otoritelerinin işletmeye belirli alanlarda tanıdığı kullanma, yararlanma gibi yetkiler dolayısıyla yapılan harcamaları izlenir.
660-KISA VADELİ BORÇLANMA GİDERLERİ 661-UZUN VADELİ BORÇLANMA GİDERLERİ 781-FİNANSMAN GİDERLERİ YANSITMA H. 2 000 3 000 5 000 Page 8 MALİYET HESAPLARI-7/A Seçeneği 751-ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME GİDERLERİ YANSITMA H.
689 hesap, diğer gider hesap kalemlerinin dışına yer alan varlık satışlarının sonucu ortaya çıkan zararların yanı sıra giderlerin de yer aldığı hesap türüdür.
623- DİĞER SATIŞLARIN MALİYETİ (-)
İşletmenin esas faaliyet konusu ile ilgili diğer satış gelirlerinin elde edilmesi için yapılan giderlerin izlendiği hesaptır.
Bu hesap, bir işletmenin mal ve hizmetlerinin müşterilere teslim edilmesi sırasında ortaya çıkan tüm giderleri takip etmek için kullanılır. Bu giderler arasında, pazarlama ve reklam harcamaları, satış personeli ücretleri, kargo ve nakliye maliyetleri gibi çeşitli kalemler yer alabilir.
649 hesap konusunda en çok merak edilen konulardan bir tanesi de 649 hesap alacak çalışır mı konusudur. Bu noktada, 649 hesabının borç çalıştırmadığını belirtmek gerekir. Bu hesap dahilinde 659 hesap kullanılamaz.
679 DİĞER OLAĞANDIŞI GELİR ve KÂRLAR
İşletmenin ana faaliyet konusu dışında ve/veya arızî olarak elde edilen gelirlerin kaydı için kullanılır.
610 satıştan iadeler hesabı, daha önce satılmış olan malların iade edilen bölümlerinden kalan fatura tutarlarının izlendiği hesaptır.
601 Yurtdışı Satışlar
alınacak olan toplam değerlerin izlendiği hesaptır. Satış gerçekleştiğinde hâsılat tutarı bu hesaba alacak kaydedilir.
yardımlar 603 Bağış ve Yardımlar hesabının alt hesaplarında takip edilmelidir. Vakıfların, bağışlara ve yardımlara dayalı değil, sağlam gelir kaynaklarına göre faaliyet yapmaları esastır. Ayni bağışlar rayiç bedelle muhasebeleştirilirler. izlenir.
610 Hesap İşleyişi
Malın belirli bir bölümünün veya tamamının iade edilmesi durumunda 610 hesabın borcuna karşılık, ilgili hesabın alacağına kaydedilmesi ile gerçekleşir. İlgili dönem sonunda ise 690 dönem karı veya zararı hesabına devredilir ve kapatılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri