Psikanalizde Kullanılan Teknikler Nelerdir? Psikoterapide kullanılan teknikler birkaç başlıkta ele alınır. Analitik bakış açısını devam ettirmek, serbest çağrışım, yorum, rüya analizi, direnç analizi, transferans olarak ele alabiliriz.
PSİKANALİTİK PSİKOTERAPİ
Psikanalitik psikoterapide ise şu andaki çatışmalar, hastanın şu andaki psikodinamik örüntüleri önem taşır. Psikanaliz, transferans analizi ve serbest çağrışım tekniklerini kullanarak; psikanalitik psikoterapi ise görüşme ve tartışma ile çok az serbest çağrışım kullanır.
Sigmund Freud tarafından, rüya yorumu ve serbest çağrışım gibi teknikleri kullanarak, hastanın zihnindeki bilinçli ve bilinçsiz öğelerin etkileşimini araştırarak ve bastırılmış korkuları ve çatışmaları bilinçli zihne getirerek zihinsel bozuklukları tedavi etmek için ortaya çıkan bir terapötik yöntem.
Psikanalitik teoride temel olarak bilinçdışına bastırılmış dürtü ve düşüncelerin ruhsal belirtilere sebep olduğu öne sürülür. Psikanalizde temel olarak bilinçdışı incelenir. Seanslarda hastanın aklından geçenleri anlatması istenir ve bazı yorumlar dışında müdahale yapılmaz. Buna ''serbest çağrışım'' denir.
Freud, psikanalitik kuramında zihnin üç temel kavramdan oluştuğunu düşünmekteydi. Bu kavramları sırasıyla id (alt bilinç), ego (benlik) ve süperego (üst benlik) olarak adlandırmıştı.
İlgili 31 soru bulundu
Psikanaliz, “psikanalizin babası” olarak anılan Sigmund Freud tarafından 19. yüzyılın sonlarına doğru geliştirilmiş bir teoridir. Freud, psikolojik rahatsızlıkların çözülmemiş ve bilinçaltında bastırılmış çatışmalar nedeniyle meydana geldiğini savunur.
Sigmund Freud'un çalışmaları üzerine kurulmuş olan psikanaliz, belli başlı psikolojik kuramlar ve yöntemler bütünü olarak öne çıkar. Daha çok hastaların zihinsel süreçleri ile beraber bilinç dışı unsurlar arasında bağlantı kurmaya çalışılır.
Psikoloji ve PDR mezunları, sosyal hizmet uzmanı ve üniversite mezunu psikiyatri hemşirelerinin psikanaliz eğitimi sürecinde süpervizyon altında ilk vakalarını almadan önce klinik psikoloji yüksek lisansını tamamlamış olmaları beklenir.
Psikanaliz, kısmen bilinçdışı zihinle ilgilenen ve birlikte zihinsel bozukluklar için bir tedavi yöntemi oluşturan bir dizi teori ve terapötik tekniktir. Bu disiplin 1890'ların başında, çalışmaları kısmen Josef Breuer ve diğerlerinin klinik çalışmalarından kaynaklanan Sigmund Freud tarafından kurulmuştur.
Sigmund Freud (Almanca telaffuz: [ˈziːkmʊnt ˈfʁɔʏt]; 6 Mayıs 1856 – 23 Eylül 1939) veya doğum adı ile Sigismund Schlomo Freud, psikolojinin en önemli alt dallarından biri olan psikanaliz biliminin kurucusu olan Avusturya doğumlu Yahudi nörolog.
Psikanalitik yaklaşım; eski analizdeki kuramlardan ve yöntemlerden yararlanmakla birlikte bazı farklılıklar içerir. Örnek olarak psikanalitik tekniğinde doğrudan danışanın bir divana uzanması ve terapistini görmeden dolaylı iletişim kurması söz konusudur.
Psikanalitik Teori, "psikanalizin babası" olarak da bilinen Sigmund Freud tarafından 19. yüzyılın sonlarına doğru geliştirilmiş bir teoridir. Freud'a göre psikolojik rahatsızlıklar, çözülmemiş ve bilinçdışında bastırılmış çatışmalardan meydana gelmektedir.
Psikolog ve Psikanalist Arasındaki Fark Nedir? Bu konuda yapılabilecek en direkt ayrım şudur: Psikolog, her türlü ruh ve mental sağlık uzmanlarını kapsayan genel ünvan iken, Psikanalistler, psikanaliz adını verdiğimiz bir çeşit psikoterapi üzerinde uzmanlaşmış psikologlardır.
Psikanalitik terapi genellikle uzun süreli bir terapidir. Tedavi süreci aylar veya yıllar sürebilir, çünkü bilinçdışı içeriklerin anlaşılması zaman alabilir. Jacques Lacan, psikanalitik terapinin geleneksel oturum yapısına alternatif olarak "kesmeli seans" (fransızca: séance brisée) yöntemini önermiştir.
Psikodinamik terapi kişinin mevcut durumunda gözlemlenen bilinç dışı süreçlere odaklanan bir konuşma terapisi. Kişinin genel davranışlarına odaklanmaktan ziyade daha çok geçmişinde yaşadığı olayların bugüne ait zihinsel ve duygusal süreçlerine olan etkisine odaklanıyor.
Freud psikanalizi, “bilincin doğrudan ulaşamadığı, derin ruhsal katmanlarda geçen psişik olaylar öğretisi olarak” tanımlamıştır. Bireyin ruhsal dünyasını açıklamada, toplumu ve uygarlığı anlama ve açıklamada etkin, yararlı ve yaratıcı fikirler ileri süren bir kuram geliştirmeye uğraşmıştır.
Sigmund Freud; aşkı, “Anneden ayrışmanın yarattığı boşluktan önceki bir olma evresinin yeniden inşası” olarak tanımlar. Dolayısıyla aşık olduğumuzda aslında bebekliğimizde annemizle yaşadığımız ilişkiyi yeniden sahneleriz. Ötekine bebeğin annesine bağlandığı gibi bağlanırız.
Klasik psikanalizde, bilinçdışı araştırması ve bastırılmış duygu ve düşüncelerin ortaya çıkarılması önemli bir rol oynar. Öznel deneyimler, çocukluk deneyimleri ve rüyalar gibi unsurların analizine dayanır. Çağdaş psikanaliz ise klasik psikanalizden gelişmiş ve değişmiş bir perspektif sunar.
Sigmund Freud kadar üzerinde tartışılan, eleştirilen, yada savunulan, biyografisi ile yapıtları arasında bağlantı kurulan başka bir düşünür göstermek kolay değildir. Freud' un yaşam öyküsüne olan ilgi, bilim tarihine yönelik ilgiden kaynaklanır.
Psikanaliz Tedavi
Psikanaliz her ne kadar Freud kuramlarına dayalı bir teori olsa da aynı zamanda bir de tedavi yöntemidir. Tedavide bireyin yaşadığı nevrotik durum, depresyon ve anksiyete sorunlarının tedavi edilmesi amaçlanır.
Bu eğitimin amacı ruhsağlığı ile ilgili öğrenci veya uzmanların 1. seviyede psikanalitik kavramlarla ve uygulama örnekleriyle tanışmalarını sağlamaktır. Giriş seviyesinde bir eğitim olduğundan ruh sağlığı uzmanı olmayan ancak psikanalitik konulara ilgi duyan kişilerin de katılabileceği bir eğitimdir.
Psikanaliz literatürüne aşina olan kimselerin aklına bazı cevaplar gelecektir; “psikanaliz korkutucudur çünkü kişi semptomundan sağladığı ikame doyumdan vazgeçmek istemez” ya da en geniş anlamıyla bir “direncin” mevcudiyeti kişiyi süreçten uzaklaştıracaktır.
Psikanaliz Freud için bir düşünme yöntemi olduğu kadar “bilimsel” bir inceleme ve araştırma yöntemi/ortamıdır. Ve bilimselliği herkese açıktır.
Psikanaliz ve Sonrasındaki Kuramcılar
Yeni kuramın oluşmasına katkı sağlayan isimler Alfred Adler, Carl Gustav Jung, Otto Rank, Karen Horney, Harry S. Sullivan ve Erich Fromm'dur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri