635 yöntemi: Alman reklamcı Bernd Rohrbach'ın geliştirdiği bu yöntemde altı katılımcıdan, üçer fikir veya öneriyi beş dakikada yazmaları istenir. Her katılımcı yazdığı metni sağındaki kişiye verir. Altı tur süren bu çalışmalarda beyin fırtınasının genel kuralları uygulanır.
Beyin fırtınası, tek başına veya bir grupla yapılabilir. Fikirlerin, akla gelir gelmez açığa çıkması istenir. Fikirler başta yargılanmaz ve eleştirilmez, hiçbir fikir saçma olarak değerlendirilmez, böylece kişinin tüm fikirlerini çekinmeden, aklına geldiği gibi sunması sağlanmaya çalışılır.
Beyin fırtınası grupları için 10 ile 15 kişi idealdir. Kişi sayısının fazla olması herkesin yeterince söz alamayıp konuşmasını kısıtladığı gibi, az kişinin olması da fikir çeşitliliğinde verimi düşürür.
Osborne'un dört temel ilkesi: Kaliteden çok miktar, Eleştiri kesin, Hoş geldin çılgın fikirler, Fikirleri birleştirin, arıtın ve geliştirin. Bireysel veya ters beyin fırtınası oturumları. Beyin fırtınası oturumu sırasında tüm grubun oturuma dahil edilmesi ve fikirlerin sayısını arttırmak için teknikler kullanılır.
Yuvarlak Masa Toplantısı: Bir sorunun tartışılması için, toplanıp açıklamalarda bulunmak. Beyin fırtınası: Yeni fikirler oluşturmak üzere, düşüncelere sınır koymaksızın, yapılan fikir yaratma sürecidir.
İlgili 45 soru bulundu
BEYİN FIRTINASI TEKNİĞİ (Osborn)
Bireylerin eleştirilme endişesi olmadan fikirlerini rahatlıkla ifade ettikleri grup tartışma tekniğidir. Beyin fırtınası, değişik fikirlerin ortaya konulmasını destekler, böylece kısa sürede çok sayıda farklı fikir üretilir.
Beyin fırtınası tekniğinin kullanıldığı yöntem, belirlenmiş bir sorun veya konu etrafında gerçekleştirilir. Katılımcılar, herhangi bir eleştiri yapmadan, her türlü fikri özgürce ortaya koyarlar. Bu süreçte, her fikrin değerlendirilmesi ve daha fazla geliştirilmesi teşvik edilir.
Philips 66 metodu, Hillsdale Kolejinden Donald Philips ismine ithafen bu ismi almıştır. Metodun amacı, konferans gibi çok kişinin katıldığı ortamlarda katılımcıların fikir, görüş ve sorularını toparlayarak düzenli bir hale getirmektir [1]. Bunu başarabilmek için toplantıya katılanlar küçük gruplara bölünür.
Scamper, yaratıcı düşünmenin geliştirilmesinde kullanılan uygulanması kolay, eğlenceli bir beyin fırtınası yöntemidir. Çocuklara farklı düşünme, hayal kurma ve sezgilerini kullanarak özgün ürünler ortaya koyma şansı verir.
Fikir Taraması: Kısa süreli tartışma grupları türünden olan fikir taramasında 4-9 kişiden oluşan gruplarda belli bir konu üzerinde 5-10 dakika konuşulur. Burada önemli olan husus yaratıcı düşünce ve soruna değişik çözümler getirmedir.
Arkası yarın tekniğinde öğretmen bir hikâye okurken, okuturken veya bir film izletirken daha önceden belirlediği bir noktada hikâyeyi durdurur.
beyin fırtınasında üretim ve engelleri aşmak ile ilgili fikirler üretilirken ters beyin fırtınasında yapılacak hatalar ve karşılaşılacak engeller ile ilgili çalışma yapılır.
Sonuç, Tartışma ve Öneriler Öğretim etkinliklerinde beyin fırtınası yöntemi uygulandığında şu katkıları sağlamaktadır: Page 7 • Beyin fırtınası bireylerde problem çözme ve yaratıcı fikirlerin oluşmasını sağlayan bir grup tartışması yöntemidir.
Nominal grup tekniği katılımcıların fikirlerini dengelernede ve karar alma sürecindeçok güçlü bir yöntemdir. Bu tekniğin en önemli avantajı grubun resmi bir biçimde biraraya gelmesini sağ larken, bireylerin bağımsız olarak düşünmelerini ve karar verme- lerini engellememesidir (9).
Tersine beyin fırtınası, problem çözmek ya da belirli bir amaca ulaşmak için, odağın tersine çevrilmesi ile gerçekleştirilir. Odak tersine çevrilerek amaca ulaşmak için değil de amacın tersine bir duruma nasıl ulaşılacağı üzerine çalışılır.
BEYIN FIRTINASI (BULUŞ FIRTINASI) TEKNİĞİ (Ortalama okuma süresi 6 dakika, 24 saniye.) Beyin fırtınası bir olay, durum ya da problemin çö-zümünde kullanılan kısa sürede yeni, farklı, orijinal fikirler üretme temelli bir tekniktir.
Lotus etkisi, yüzeyde pürüz oluşturan mikro/nano yapılar ve lotus yaprağı üzerindeki hidrofobik balmumu kaplamaya dayanır. Bu özellikler, kirin, tozun ve suyun yüzeye yapışmasını zorlaştırır, böylece yüzeyin temiz kalmasına yardımcı olur.
Morfolojik sentez tekniği ile farklı olan nesnelerin, düşüncelerin ya da imgelerin ögeleri (boyut, işlev, renk v.b.) arasında transferler yapılarak ya da bu ögeler birleştirilerek (kombinasyon) başmbaşka yeni bir ürün elde edilir.
Vızıltı grupları kişi sayısına göre isim alır. Örneğin vızıltı 22 de iki öğrenci bir konu üzerinde ikişer dakika konuşur. Vızıltı 66 da ise altı öğrenci aynı konu üzerinde altışar dakika tartışır. Her katılımcı bire bir tipinde kısa tartışma için yanındaki (sağ veya sol) komşusuna döner.
Akvaryum tekniği uygulanarak yapılan tartışma sırasında öğrencilerin çeşitli notlar alarak sınıfa tartışmanın özeti sunması gerekmektedir. Akvaryum tekniğini uygulamanın başka bir yolu da birden fazla tartışma grupları oluşturarak öğrencilerin kendi fikirlerini açıklaması olmaktadır.
Vızıltı, buzz ya da fısıltı grupları olarak da adlandırılan bu tartışma türünde, sınıf 22, 44 ya da 66 gibi gruplara ayrılmalıdır. Sınıfın 22'ye bölünmesi, her grupta ikişer öğrencinin olacağı ve konuyu ikişer dakika tartışacakları anlamına gelir.
GÖRÜŞ GELİŞTİRME (SERBEST KÜRSÜ) TEKNİĞİ (Ortalama okuma süresi 4 dakika, 16 saniye.) Zıt karşıt kutuplu bir konunun tamamen katılıyorum-hiç katılmıyo-rum aralıklarında tartıştıkları bir tekniktir. Serbest kürsü olarak da adlandırılır.
Yazma Tekniği: Beyin fırtınası teknikleri arasında oldukça sık kullanılır. Grup içerisinde yer alan herkesin fikir üretmesi için kullanılan yazılı bir yaklaşım tekniğidir. Yazma tekniği kullanılarak grup üyelerinin fikirlerini kağıda dökmek ve fikirlerini paylaşmak için yeterli zamanları bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri