Pilav tereyağla lezzetli olur, mis kokusunun kaynağından biri tereyağdır. Ama sıvı yağ ile pişirildiğinde çok daha tane tane olur. Eğer tereyağ kokusundan vazgeçemiyorsanız da tencerenin altını kapatmadan içine ufak bir parça tereyağ ekleyip karıştırmanız yeterli olacaktır.
Pilavın sağlıklı olması için sıvı yağ yerine zeytinyağı ve tereyağı tercih edin. Pilavı suda bekletip bekletmemek sizin tercihiniz fakat nişastasının akması önemlidir. Bu nedenle pilav yapmadan önce pirinçleri soğuk suda su berraklaşana kadar yıkamaya özen gösterin.
İki kişilik pilav ölçüsü
Az yağlı pilav için 1 kaşık tereyağı yeterli, siz daha yağlı seviyorsanız iki kaşık tereyağı veya sıvı yağ kullanabilirsiniz. Bir su bardağı pirince yaklaşık bir buçuk su bardağı su ilave etmeniz gerekecek. Tabi damak zevkinize göre tuz eklemeyi de unutmamalısınız.
Yarım saat sonra pilavı pişireceğiniz tencerenin dibini kaplayacak kadar sıvı yağ döküyoruz. Tenceremizin altını açıp yağı biraz ısıtıyoruz, pirinçlerimizi süzüp tencereye döküyoruz sıvı yağla karıştırıp hemen tereyağını ilave ediyoruz, çünkü tereyağını kavururken ilave edersek pirinçler tereyağının lezzetini alır.
Tenceremize yağımızı ilave ediyoruz. Pirinçleri katıp güzelce kavuruyoruz. Mısırlarımızı ilave ediyoruz ve bir iki tur karıştırıp kaynar suyu ilave ediyoruz. Hemen damak zevkinize göre (ben 4 çay kaşığı ekledim) tuzu ilave edip karıştırıp kapağını kapatarak pişmeye bırakıyoruz.
İlgili 28 soru bulundu
Pilav tereyağla lezzetli olur, mis kokusunun kaynağından biri tereyağdır. Ama sıvı yağ ile pişirildiğinde çok daha tane tane olur. Eğer tereyağ kokusundan vazgeçemiyorsanız da tencerenin altını kapatmadan içine ufak bir parça tereyağ ekleyip karıştırmanız yeterli olacaktır.
Zeytinyağlı pilav yapılışı | Pirinç pilavı zeytinyağlı olmaz diye bir kanı var. Ancak pirinç pilavını damak tadınıza göre zeytinyağıyla pişirebilirsiniz. Bunun için sıcak yemekler için uygun zeytinyağlarını tercih edebilirsiniz.
Bilhassa sulu yemeklerin tamamlayıcısı, türlü türlü çeşidi olan pilavı bu sefer sadece tavuk suyu ve tereyağıyla hazırlıyoruz. Basit bir tarif gibi görünmesine rağmen “Pilavı iyi yapan her yemeği yapar.” derler. Kolları sıvayın, dumanı üzerinde mis gibi kokan tereyağlı pilav hazırlıyoruz. Afiyet olsun!
Pilavımızın lezzetli olması için pirinçlerimizi tereyağı ile kavuralım ancak 1-2 kaşık da sıvı yağ eklediğimizde, parlak renkli olmasını sağlayacaktır.
Osmancık ve baldo pirinç arasında kalanlara her iki pirinç de önerilir; fakat iki çeşit de birbirinden farklı özelliklere sahiptir: Baldo pirinç özellikleri arasında çok su istemesi yer alır. Osmancık pirinç ise daha yumuşak yapıya sahiptir ve daha hızlı pişmektedir.
1. pilav, makarna gibi yemekleri ben tereyağıyla yapıyorum, daha lezzetli oluyor. tabi zeytinyağıyla da yaptığım oldu, fark etmiyor. ayçiçek yağı çok sağlıksız zaten, emin olun tadı daha güzel olacaktır. 2. Zeytinyağı sağlık açısından daha yararlı tabii. Ayçicekdense bu tercih daha doğru.
Ülkemizde yetiştirilen en kaliteli Baldo pirinç olarak kabul görmesi ve lezzeti nedeni ile dünya pazarlarında da tercih edilmektedir.
Tenceremize sıvı yağ ve teremyağı koyup teremyağını eritiyoruz. Pirinçleri süzüp tencereye ekleyip tahta kaşıkla karıştırarak kavuruyoruz. Pirinçler iyi kavrulursa pilavınız tane tane olur. İsteğe bağlı bir kaç damla limon suyu damlatırsanız pilavınızın rengi parlak olur.
Bir ya da iki küp buzu bir kağıt havluya sarın ve bu havluyu tencerenin üzerinde dolaştırın. Buz yağları mıknatıs gibi bir noktaya toplayacaktır. Ardından biriken bu fazla yağları kaşık yardımıyla tencerenin içinden alabilirsiniz.
Ekstra bir bilgi olarak, pirinçlerinizi kavururken 1-2 damla limon suyu sıkarsanız hem daha beyaz hem de daha parlak bir pirinç pilavı elde etmiş olursunuz. Eğer elinizde varsa, su yerine tavuk suyu kullanmanız pilavınızın lezzetini arttıracaktır. Tavuk suyunuz yoksa bulyon sizin için çözüm olacaktır.
İyi bir pilav yapmak istiyorsanız ölçünüz 1'e 1,5 olsun. Yani 1 su bardağı pirinç koyuyorsanız 1,5 su bardağı da su koyun. Suyunuz ise kaynamış ve en az 2 dakika beklemiş bir su olsun. Eğer pirinci daha önceden ıslatıp beklettiyseniz ölçünüzü 1'e 1 olarak alabilirsiniz.
Böyle bir durumda üzerine kağıt havlular ya da temiz kuru bir bez koyup tencerenin kapağını kapatın ve ocağın altını en kısığa getirin. Bu şekilde kapağını bir daha hiç açmayarak suyunu azar azar çekmesini sağlayın. Ardından yine kapağını hiç açmayarak oda sıcaklığında dinlendirin.
Pilav Neden Lapa Olur? Pilavın lapa olmasında en önemli sebep ölçüleri doğru bir şekilde kullanmamaktır. Pilav yapımında 1 bardak pirince, 1,5 veya 2 bardak su ekleyerek ilerlemeniz gerekir. Ölçüleri aynı oranda arttırabilir veya azaltabilirsiniz.
Az tereyağı ve sıvı yağ kullanmak, pilava yeterince su ilave etmemek, tüm suyunu çekince ocaktan almak da dibinin tutmasına neden olabiliyor. Bu nedenle pilavınızı pişirirken, pilav yapımı için özel üretilmiş pilav tenceresi ya da tavalarını kullanabilirsiniz.
Pilavın lezzetini artırmak için pirinci önce tereyağı veya margarin ile kavurmayı deneyin. Pilavın pişme suyuna eklenen sıvı yağ da pirinçlerin yapışmasını engeller ve pilavın tane tane olmasını sağlar.
Ağır ağır piştikçe tüm lezzetini içinde koruyor, rahatlıkla fırına da girebiliyor. Emaye tencereler de oldukça hassas bir yapıya sahipler. Her ikisi de içine konan malzemenin tadını değiştirmiyor ya da etkilemiyor. Toprak kapların içerisinde özellikle sarma, dolma, pilav ya da et yemekleri enfes şekilde pişer.
Özellikle yumurta , pilav, makarna ve börekler sade yağ ile daha lezzetli oluyor.
pilav yapmayı bilmeyenlerin, lapa olan pilavın suyunu almak için kullandığı yöntemdir. zira yeni pilav tencerelerinin kapağındaki küçük delik demlenme aşamasında nemlenmeyi önler. önemli olan peçete veya bez kullanmadan tane tane pilav pişirebilmektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri