LDAPS (Secure LDAP) LDAP varsayılan olarak TCP port 636 kullanır. Şifreleme protokolleri olarak SSL ve TLS, herhangi bir veri alışverişi yapılmadan önce istemci ve sunucu arasında güvenli bir bağlantı kurmak için sertifikaları kullanır.
LDAP en basit tabiri ile bir kimlik doğrulama ve yetkilendirme platformudur. LDAP programı ile şirketinize bulunana bilgisayar ve diğer ağa bağlanan cihazlarınıza otomatik olarak ip adresi tanımlaması yapabilirsiniz. Aya yeni katılan bilgisayarlar ve kullanıcılar için otomatik yetkilendirme yapabilirsiniz.
LDAP, kullanıcı kimlik doğrulama hizmetleri tarafından birden çok uygulamada yaygın olarak kullanılır. LDAP sunucusu, tek Oturum Açma (SSO) deneyimini sağlamak için IBM RPA ile paketlenmiş olan User Management Service (UMS) paketiyle bütünleştirerek kullanıcı erişimini saklar ve yönetir.
İngilizce: Lightweight Directory Access Protocol veya kısaca LDAP (Türkçe: Basit İndeks Erişim Protokolü) TCP/IP üzerinde çalışan indeks servislerini sorgulama ve değiştirme amacıyla kullanılan uygulama katmanı protokolü.
LDAP Hakkında
LDAP (Lightweight Directory Access Protocol - Hafifletilmiş Dizin Erişim Prtokolü) Michigan Üniversitesi tarafından geliştirilen, LAN hizmetlerinin yerellestirilmesi icin ortaya cikmis, diğer programlardan gelen veri isteklerine cevap veren bir dizin sunucu protokolüdür.
İlgili 41 soru bulundu
389 filtrelemek istediğimiz port numarasıdır. IP sınırlaması yapılmamıştır. IP olarak filtreleme yapar. 192.168.2.5 adresi üzerinden gelen 389 portu isteklerini sınırlama yapar.
Basit Dizin Erişim Protokolü (LDAP), çeşitli dizin hizmetleriyle çalışmaya yönelik bir uygulama protokolüdür. Active Directory gibi dizin hizmetleri, kullanıcı ve hesap bilgilerini ve parolalar gibi güvenlik bilgilerini depolar. Ardından hizmet, bilgilerin ağdaki diğer cihazlarla paylaşılmasına izin verir.
LDAP (Hafif Dizin Erişim Protokolü), ister genel İnternet'te ister kurumsal intranet'te olsun, herkesin kuruluşları, bireyleri ve bir ağdaki dosyalar ve cihazlar gibi diğer kaynakları bulmasını sağlayan bir yazılım protokolüdür.
LDAP veya Basit Dizin Erişimi Protokolü, bir dosya ve dizin hiyerarşisi kullanarak ilgili bilgileri merkezi bir konumdan yönetmek için bir istemci-sunucu protokolüdür. Başka bir deyişle, bir dizin hizmetine erişmek için kullanılan bir protokoldür.
Active Directory Domain Services (AD DS) yönetilen etki alanındaki kuruluş birimleri (OU), kullanıcı hesapları, hizmet hesapları veya bilgisayar hesapları gibi nesneleri mantıksal olarak gruplandırmanıza olanak tanır.
daha ziyade yazma işleminin düşük, okuma işleminin yüksek yoğunlukta gerçekleştiği platformlarda (authentication database gibi mesela) iyi performans veren database ve protokol türü. default olarak tcp 389 no'lu porttan calisan directory access protokolu. lightweight directory access.
Active Directory Windows Server yapılarında kullanılan bir dizin servisidir ve içerisinde server, client, users, printer gibi bilgileri tutmaktadır. Active Directory servisiyle birlikte gelen Group Policy ile çeşitli kısıtlamalar yapılabilmekte ve kullanıcılar bu kısıtlamalara dahil edilebilmektedir.
LDAP, dizin hizmetleri için kullanılan bir protokoldür. Bir LDAP dizin sunucusu, dizindeki kayıtları saklar ve bu kayıtları arama, ekleme, güncelleme ve silme işlemleri yapmak için bir arabirim sağlar. Birçok web uygulaması, kullanıcıların kimlik doğrulama bilgilerini doğrulamak için LDAP dizinlerine erişir.
Secure LDAP kullanmak ve bağlantıyı şifrelemek için sertifika kullanılır. Bu sertifika, yönetilen uygulamalara geçilir ve uygulamaların bağlantı kurarken şifreli bir şekilde iletişim kurmasına olanak sağlar.
Active Directory kullanıcı hesapları, Domain ortamında bir bilgisayarda oturum açıp, mevcut kaynakları kullanabilmesi için yine Active Directory Users and Computers içinde ilgili Organization Unit (OU) içinde açılan nesnelerdir.
Aktif Dizin Servisi (Active Directory Domain Service), Windows Server 2000 ile kullanılmaya başlanan ve etki alanındaki fiziksel ve mantıksal nesnelerin (ve bu nesnelere ait özelliklerin) oluşturulduğu, yönetildiği, ilkelerin belirlendiği, sorgulandığı merkezi dizin servisidir.
LDAP (Lightweight Directory Access Protocol - Hafifletilmiş Dizin Erişim Protokolü) Dizin; elektronik ortamda belirli türden nesneleri içerisinde bulunduran ve bu nesneler arasında arama yapma imkanı veren yapıdır.
Sunucu yeniden açıldıktan sonra Server Manager üzerinde sol tarafta ve sağ üst tarafta bulunan “Tools” kısmında Active Directory rolünün geldiğini görebilirsiniz. Kurmuş olduğumuz AD'ye erişmek için Windows tuşuna bastıktan sonra “Windows Administrative Tools” üzerinden erişebilirsiniz.
Active Directory, Mantıksal ve Fiziksel bileşenlerin birleşiminden oluşmuştur ve verilerin saklanması, kolay yönetilmesi, erişilebilirlik, yedeklilik gibi sebeplerden 4 bölüm (partitions) içerir.
Active Directory kullanımına örnek vermek gerekirse; kullanıcının bilgisayar giriş şifrelerini yönetebilme, file server, mail, crm gibi uygulamalara aynı kullanıcı adı ve şifresiyle giriş yapılmasına olanak sağlar.
ADC mevcut Domain Controllermizin bir yedeğini üzerinde bulunduran serverdir. Domainimiz içerisinde bulunan kullanıcı, bilgisayar, policyler vb. Active Drictory database' sinin (sysvol) iki farklı veya yapımıza göre daha fazla server üzerine paylaştırılması için kurulan serverdir.
LDAP (Lightweight Directory Access Protocol) olan bir kimlik doğrulama ve yetkilendirme protokolüdür. Ağa yeni katılan bilgisayarlar ve kullanıcılar için otomatik yetkilendirme yapılabilir. LDAP'a bir iletişim dili diyebiliriz.
NTLM (New Technology LAN Manager), sınama-yanıt (challenge-response) yapısını kullanarak şifrelenmemiş kullanıcı adı parola bilgisi yerine Windows kimlik bilgileri ile doğrulamayı gerçekleştirir. Etki alanı adı, kullanıcı adı ve kullanıcının parolasının tek yönlü bir özeti NTLM kimlik bilgilerini oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri