Trafik kurallarını ihlal eden araç ışıklandırmalarını kullanan sürücülere 64/1-b-5 maddeli trafik cezasının uygulanması gerekir. Yani 64/1-b-5 trafik cezası maddesi ihlalin konusu yönetmelik tarafından belirlenen kurallara aykırı olan araç ışıklarının bulundurulması ve kullanılmasıdır.
64/1-b-4 trafik cezası maddesi ihlalin konusu aracın ışıklarının öndeki aracı geçerken yanlış bir şekilde kullanılması ile ilişkilidir. Öndeki aracı geçerken kendi aracının uzağı gösteren ışıklarını uyarı için çok kısa süre kullanmak dışında uzun süre yakan sürücülere bu trafik cezası uygulanır.
Aracın ışıklarının hareket hâlindeyken eksik bir şekilde kullanılması durumunda ise sürücülere belli başlı trafik cezaları uygulanır. 64/1-b-6 maddeli trafik cezası da trafikte hareket hâlindeyken ışıkların yanlış kullanılması sonucunda uygulanır.
54/1-b trafik cezası maddesi ihlalin konusu, sollama yapılmasının yasak olduğu yerlerde sollama yapan ve bu kuralı ihlal eden kişilere uygulanan bir cezadır. 54/1-b trafik cezası, trafikte araçların sollama yapılmaması gereken yerlerde sollama yapmanın cezası olarak bilinir.
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün uygulamaya koyduğu mobil aplikasyon ve internet sitesi üzerinden fahri trafik müfettişleri tarafından kural ihlali yaptığı tespit edilen aracın plakası, modeli, rengi gibi özellikleri yazılarak, tutanak tutulabiliyor. Tutulan tutanak Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'ne iletiliyor.
İlgili 23 soru bulundu
Yargıtay 7. Ceza Dairesi, fahri trafik müfettişlerinin başka ilde ceza kesemeyeceğine hükmetti. Emsal kararla birlikte, sürücüler, başka şehirde yaşayan fahri trafik müfettişlerinin kestiği cezaları iptal ettirebilecek.
“FAHRİ TRAFİK MÜFETTİŞLERİNİN FOTOĞRAF ÇEKMELERİ YASAK”
Fotoğraf çekme zorunluluğu olmadan ceza yazılabiliyorsa fahri trafik müfettişlerine de aynı yetki verilmiştir. Güvenlik riski oluşturmaması nedeniyle fotoğraf çekmeleri de yasaklanmıştır.
54/1-b maddesi trafik literatüründe; Karşı taraf asli kusur ihlali yaptıysa %50 kusur oranına, Karşı taraf tali kusur ihlali yaptıysa %75 kusur oranına, denk gelmektedir.
54/1-a trafik ceza kodu, önde seyir halde olan aracı geçmek isterken, geçme kurallarına tabi kalmamak yasaktır, anlamını ifade eder. Önde giden aracı geçmek isterken geçme kurallarına uymamanın cezası 235 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Fakat bu durum 1 Ocak 2023 tarihinde zamlanarak 951 TL olmuştur.
Bu ceza kapsamında, tedbir olmadan araba kullanan, trafikte dikkatsiz davranan araç sahipleri ve sürücüler idari para cezasına tabi tutulur. 52/1-b trafik cezası maddesi ihlalin konusu Kanunda belirtildiği üzere aracın hızını, yük ve teknik özelliklerine, görüş, yol, hava ve trafik durumunun gerektirdiği koşullara ...
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
Gece sis ışıklarının sisli, karlı ve sağanak yağmurlu havalar dışında diğer farlarla birlikte yakılması, 64/1-b- 1 trafik cezası 108 tl idari trafik para cezası ile cezalandırılmaktadır.
64/1-a-1 trafik cezası uzağı gösteren ışıkların yakılması gereken yerlerde yakılmaması durumunda uygulanan bir cezadır. Kısaca ışıkların kullanılmaması hatası da diyebiliriz.
Ehliyet ceza puanı nasıl silinir? Trafik ihlalleri sonucunda alınan cezalar bir yıl sonra silinmektedir. Eğer aynı kural tekrar ihlal edilmezse ve 100 ceza puanı aşılmadığı takdirde ceza puanları sistemden otomatik olarak silinir.
Emniyet Kemeri, Km hız uyarısı, Makas atma, Cep tel konuşma, Kırmızı ışık ihlali , Yaya geçit ihlali, Sigara vb. bütün trafik ihlalleri artık trafikteki tüm kameralarından fotoğraflandırılacak ve cezalar otomatik olarak kesilecek.
İçişleri Bakanlığı, 1 Mart'ta başlayan normalleşme süreciyle birlikte 81 il valiliğine corona virüsüyle mücadelede yeni süreci anlatan 14 maddelik bir genelge gönderdi. Genelgede kontrollü normalleşme döneminde 'dinamik denetim modeli'nin ardından MOBESE kamerasından ceza kesilmesinin önü açıldı.
TRAFİK CEZASI E-DEVLETE NE ZAMAN DÜŞER? Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
Trafik kazası sonucu sigorta şirketi, sürücüleri %50 oranında kusurlu bulabilir. Yüzde 50 kusur oranına sahip olmak, tarafların kazanın ortaya çıkmasında ortak pay sahibi olmaları anlamına gelir. Araçtaki hasarların yarısı karşı tarafın sigortasından karşılanır.
Eğer kaza kusurlu tarafın sigortası varsa ve poliçe kapsamında ise, sigorta şirketi hasarı karşılar. Ancak, poliçe dışı durumlarda veya poliçenin süresi dolduysa, kusurlu tarafın hasarı kendi cebinden karşılaması gerekebilir.
Trafik kazasında %100 kusur, %100 hatalı olmak anlamına gelmektedir. Kazaya karışan karşı tarafta kusur bulunmamaktadır. Bu nedenle kazaya karışan karşı tarafın trafik sigortası meydana gelen kazanın maddi masraflarını karşılamamaktadır.
Olaya baktığınız zaman bir trafik memurunun görevli olduğu yerler bellidir. Bunun haricinde bir yerde ceza kesemez. Fahri trafik müfettişi öncelikle nerede olduğunu ispat etmeden, suçun nasıl işlendiğini ispat etmeden ceza kesemez.
Tebliğ edilmediği sürece itiraz süresi başlamaz. Tebliğ edildikten sonra 15 gün içerisinde trafik cezasının niteliğine göre Sulh Ceza Hakimliğine ya da 30 gün içerisinde İdare Mahkemesine Trafik cezasına itiraz dilekçesi ve aşağıda yazan belgelerle birlikte internetten veya ilgili adliyeden başvuru yapılır.
Trafik cezasına itiraz Sulh Ceza Mahkemesi'ne dilekçe yazılarak ya da e devlet üzerinden yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri