Şanlıurfa'nın meşhur yöresel tatlıları arasında şıllık tatlısı, zingil tatlısı, burma kadayıfı, peynir helvası, katmer tatlısı ve haside tatlısı yer almaktadır.
Ciğer Kebabı
Urfa, bütün haberlere et yemekleri ve özellikle ciğer kebabıyla konu olan bir ildir. Ciğer kebabı Türkiye'nin her yerinde farklı şekilde yapılan bir lezzettir ve Urfa'nın ciğer kebabı yorumu aralarında belki de en lezzetli olanıdır. Çünkü Urfa'ya özgü ciğer kebabı yapmak oldukça zor bir iştir.
Muska, isot, menengiç kahvesi, külünçe, biyanbalı, frenk suyu, lahmacun gibi yöreye özgü pek çok lezzetin tadına bakmak için Şanlıurfa'ya doğru bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Şehrin tatlı sert yemekleri, damak tadınız için benzersiz bir deneyim olabilir.
Hazırlanan şerbet kaynar olarak servis tabağının her tarafını saracak şekilde dökülmeli ve üzeri cevizle süslenmelidir. Ayrıca taze ve sıcak servis edilmelidir. “Şanlıurfa Şıllık Tatlısı” yöre ile özdeşleşen uzun yıllardır bilinen ve yörenin kültürel birikimi ile günümüze ulaşan şerbetli tatlıdır.
İlgili 37 soru bulundu
Kalburabastı (Sivas yöresi)
Adana'nın Meşhur Tatlıları
Aslında bir nevi muhallebidir. Adana'nın meşhur tatlılarında karakuş (taş kadayıf), kedibatmaz, bici bici, karsambaç, cevizli sarı burma tatlısı, cezerye tatlısı, Adana usulü halka tatlısı yer almaktadır.
İsot reçelli, bal kaymaklı, katmerli serpe kahvaltısıyla Şanlıurfa'nın salaş ama en sevilen kahvaltı salonu.
Urfa kebap zırhta çekilmiş, baharatsız ve acısız bir kebaptır. Servis yapılırken yanında söğüş salata, közlemiş biber ve soğan ikram edilir.
Şanlıurfa'da yetiştirilen, 22 Ağustos 2019 tarihinde menşe işareti ile tescillenen Karaköprü narı; IV. Murat'ın Bağdat seferine giderken ve dönerken Karaköprü'ye uğradığında yediği ve suyunu içtiği, Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesinde belirttiği ve türkülere konu olan nardır.
Buzdolabı magneti, yöresel kumaşlar, yöresel kıyafetler, halı ve kilimler, cevizli pekmezli sucuk, isot biberi, bakır eşyalar, taş süslemeleri, Urfa akıtması, Urfa peyniri, menengiç gibi pek çok ürün satın alabilir ve sevdiklerinize hediye olarak götürebilirsiniz.
İlde en çok ekilen tarımsal ürünlerin başında buğday, arpa, pamuk, mercimek, susam, nohut, karpuz, kimyon, biber, mısır, domates ve patlıcan gelmektedir. Bu ürünler içerisinde pamuk, biber, mısır, domataes ve patlıcan sulu şartlarda, diğer ürünler ise ağırlıklı olarak kuru şartlarda ekilmektedir.
Gaziantep'te baklavanın yanısıra şöbiyet, bülbülyuvası ve zümrüt yeşili dolama, kadayıf, künefe, susamlı, cevizli, leblebili helva, kuymak da aranılan tatlılardan. Ağzınıza değdiği an dağılan kurabiye ve katmer ise başka bir yerde bulamayacağınız tatlardan. Kahke'yi unutmamak gerek elbette.
Sıra gecelerinde yemek olarak “çiğköfte” yapılır, nadiren diğer yemekli sıra geceleri de vardır. Diğer bir ifade ile “Çiğköfte” sıra gecelerinin değişmez yemeğidir diyebiliriz. Sırada sohbet veya müzik faslı biterken köfteyi yoğuracak kişi ve ona yardımcı olacaklar köfte yoğurmak üzere kalkarlar.
Urfa kebap (haşhaş kebap) acısız, zırhta çekilmiş sade kebaba verilen isimdir.
Urfa kebap ise, Şanlıurfa ve çevre illere özgü kebap türüdür. Urfa kebabı acısız, zırhta çekilmiş sade kebaba verilen isimdir.
Urfa kebabı, Adana kebaptan ayıran en önemli özellik ise kullanılan kıyma çeşididir. Adana kebapta dana ve kuzu kıymasının karışımı kullanılırken, Urfa kebapta az yağlı kıyma ve kuyruk yağı tercih edilir.
Şehirde sıra gecelerinin yanı sıra arkadaşlarınız ile birlikte canlı müzik eşliğinde eğlenceli vakitler geçirebileceğiniz mekânlarda bulunmaktadır. Şehrin en popüler eğlence mekânları arasında; Yıldız Sarayı Konuk Evi, Mısra-i Berceste, Nobel Cafe, Nostalji Türkü Bar ve Antik Cafe yer almaktadır.
Tabii ki Türkiye denince ilk akla gelen tatlı baklava. Anlatmaya gerek bile yok. Baklavanın Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü coğrafyanın genelinde zevke tüketildiğini de hatırlatalım. İngiliz mutfağının bu çok sevilen tatlısı için hurmalı bir kekin üzerine karamelli bir sos dökülüyor.
Mersin'in sahip olduğu ve kültürümüzün de en değerli tatlıları arasında yer alan lezzetlerin başında ise; kerebiç tatlısı, cezerye ve künefe gibi benzersiz tatlar gelmektedir.
Trabzon'un baştacı yemeklerinden biri olan kuymak, mısır unu, tereyağ ve peynir ile yapılan, hem ana öğün, hem ara öğün; hem kahvaltı, hem de öğle ve akşam yemeği olabilen oldukça lezzetli bir yemek türüdür. Bu yöresel yemek, “Muhlama” veya “Mıhlama” isimleri ile de bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri