64/1-a-1 trafik cezası uzağı gösteren ışıkların yakılması gereken yerlerde yakılmaması durumunda uygulanan bir cezadır. Kısaca ışıkların kullanılmaması hatası da diyebiliriz.
2023 yılı itibarıyla bütün trafik cezası maddelerinin tutarı güncellenmiştir. Dolayısıyla aracın sis ışıklarının gerekli olmayan anlarda farlarla birlikte yakılmasıyla ilgili olan 64/1-b-1 cezası tutarı da pek çok kişi tarafından araştırılır. 64/1-b-1 trafik cezası tutarı 2023 yılı için 436 TL olarak belirlenmiştir.
Gece sis ışıklarının sisli, karlı ve sağanak yağmurlu havalar dışında diğer farlarla birlikte yakılması, 64/1-b- 1 trafik cezası 108 tl idari trafik para cezası ile cezalandırılmaktadır.
Aracın ışıklarının hareket hâlindeyken eksik bir şekilde kullanılması durumunda ise sürücülere belli başlı trafik cezaları uygulanır. 64/1-b-6 maddeli trafik cezası da trafikte hareket hâlindeyken ışıkların yanlış kullanılması sonucunda uygulanır.
64/1-b-5 maddeli trafik cezası da aracın üzerinde trafik kurallarına uygun olmayan ışıkların kullanılmasıyla ilgilidir. Söz konusu trafik cezasının uygulandığı sürücüler, 15 gün içerisinde bu cezayı ilgili kuruma yatırarak %25 indirimden yararlanabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Diğer sürücülerin dikkatinin dağılmasına yol açan aniden makas atma aniden şerit değiştirme cezası olarak da sayılıyor. 2023 yılı için makas atma cezası 20.340 TL olarak geçiyor.
67/1-a trafik cezası, park yapmış taşıtlar arasından çıkarken, duraklarken veya park yaparken taşıt yolunun sağına veya soluna yanaşırken, sağa veya sola dönerken kara yolunu kullananlar için tehlike oluşturabilecek ve bunların hareketlerini zorlaştıracak şekilde davranmak sebebiyle verilen bir cezadır.
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
64/1-b-4 trafik cezası maddesi ihlalin konusu aracın ışıklarının öndeki aracı geçerken yanlış bir şekilde kullanılması ile ilişkilidir. Öndeki aracı geçerken kendi aracının uzağı gösteren ışıklarını uyarı için çok kısa süre kullanmak dışında uzun süre yakan sürücülere bu trafik cezası uygulanır.
64/1-a-2 trafik cezası maddesi ihlalin konusu arabanın yakını gösteren ışığının yakılmamasıyla ilgilidir. Gerekli görülen yerlerde ya da durumlarda arabanın yakını gösteren ışığını yakmamak, 64/1-a-2 trafik cezasının alınması ile sonuçlanır.
Dur İhtarına Uymama Cezası
2023 yılında dur ihtarına uymama cezasının miktarı 951 TL olarak belirlenmiştir. Ancak, bu cezaya "trafiği tehlikeye atma" cezası da eklenebilir ve böylece idari para cezası arttırılabilir.
Trafikte araç kullanırken karşımıza çıkan bir trafik polisinin size dur ihtarı yapması üzerine eğer durmazsanız idari para cezası ödemek zorunda kalırsınız. Polisin dur ihtarına uymama cezası 166 TL olarak belirlendi. Buna ek olarak trafiği tehlikeye düşürmek sebebiyle de 77 TL daha ceza verilebilir.
47/1 Trafik Ceza Kodu Nedir? 47/1-a trafik cezası, trafiğin akışını denetlemek ile görevli zabıta ve diğer yetkililerin uyarı işaretlerine uyulmadığı taktirde verilmektedir. Bu ceza, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun ilgili maddesinde yer almaktadır.
Ehliyet ceza puanı nasıl silinir? Trafik ihlalleri sonucunda alınan cezalar bir yıl sonra silinmektedir. Eğer aynı kural tekrar ihlal edilmezse ve 100 ceza puanı aşılmadığı takdirde ceza puanları sistemden otomatik olarak silinir.
2023 yılında hız limiti aşma cezaları ise şu şekilde: Hız sınırını %10-30 oranında aşmanın cezası: 951 TL. Hız sınırını %30-50 oranında aşmanın cezası: 1.979 TL. Hız sınırını %50'den fazla aşmanın cezası: 4.064 TL.
Yani 65/1-a trafik cezası maddesi ihlalin konusu araçta belirlenen kapasitenin üzerinde yolcunun yer almasıdır. Yine bir araçta taşıma kapasitesinin üstünde yolcunun bulunduğu saptanırsa fazla yolcular en yakın yerleşim biriminde araçtan indirilir.
Trafik kazaları, her araç kullanıcısı için riskli sonuçlar içeren hem maddi hem de hayati sonuçları olan kaza türleridir. Bu nedenle trafik kontrol mekanizmaları, tespit süreçleri ve takip sırasında kusur oranı hesaplamaları ile zarar karşılamalarında sorumlular belirlenir.
A aracı, önünde seyreden aracı geçerken sol tarafından gelen diğer aracın geçmesini beklemediği İçin %100 (K.Y.T.K. 54/1-a ve Yön:103/a) kusurlu olup, B aracında kusur bulunmamaktadır.
Bu nedenle, aracın üzerindeki trafik cezalarının ödenmesi gereklidir. Ceza e-devlete ne zaman düşer 3 ve 7 gün arasında bu işlem gerçekleşmektedir.
Aracınıza trafik cezası yazıldıysa trafik ceza tutanağının size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde iptal için başvurulması gerekmektedir. Başvuru yapılacak olan mercii Sulh Ceza Hakimlikleridir. Aksi halde itiraz edilemeyecek ve trafik cezasını ödemek durumunda kalırsınız.
TRAFİK CEZASI E-DEVLETE NE ZAMAN DÜŞER? Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
78/1-b trafik ceza kodu motosiklet kullanan sürücüler için geçerlidir. 78/1-b trafik ceza kodunun karşılığı ise seyir halinde iken herhangi bir kask, koruma aleti takmayan motosiklet sürücüleri için kesilen cezadır. Madde 78/1-b Cezası Ne Kadar? 78/1-b trafik ceza kodunun miktarı 436 TL olarak belirlenmiştir.
47/1-b Trafik Cezası Tutarı
Sürücü kırmızı ışığa rağmen durmamakta ve yola devam etmekte ise bu ceza uygulanmaktadır. EDA tarafından bu trafik cezası tespit edilmektedir. Sürücünün adresine gönderilmektedir. 2023 yılı ile birlikte 47/1-b trafik cezası tutarı 951 TL olarak belirlenmektedir.
Ceza konusu ise 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanun'un 78/1-a maddesinde düzenlenmiştir. Kanuna göre otomobil ve minibüs cinsi taşıtlarda emniyet kemeri bulundurmayan ve kullanmayanlar para cezası ve 5 ceza puanı ile cezalandırılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri