Gün içerisinde tüketilecek ekmeğin taze ve yumuşak kalabilmesi için; kapaklı bir ekmek kutusunda, gıda dolabında poşet içinde, serin, karanlık ve kuru bir ortamda saklanması gerekir. Ekmeğin muhafaza edildiği ortam temiz tutulmalıdır. Sıcak ekmek, soğutulduktan sonra fazla kurumadan poşete konularak saklanmalıdır.
Ekmek aslında buzdolabında oda sıcaklığında olduğundan daha hızlı bayatlayan bir yiyecektir. Ekmeği en iyi şekilde saklamanın yolu, onu bir veya iki gün oda sıcaklığında tutmak, ardından sarmak ve daha uzun süreli saklama için dondurmaktır.
Bayatlamayan Ekmek Tarifinin Püf Noktası:
Ekmeklerin bozulmasına yol açan şey içerisine konulan tereyağı, süt gibi ekstra ürünlerdir. Ayrıca ekmeğinizin tuz oranı yükseldikçe bayatlaması gecikecektir. Alternatif olarak yulaf ekmeği ve tam buğday unlu ekmek tarifini de deneyebilirsiniz.
Ekmek buzdolabına girip soğumaya başladığı zaman içerisindeki karbonhidrat molekülleri tersine bir hareket göstererek kuruyor ve kristalize olmaya başlıyor. Su molekülleri karbonhidrat moleküllerinden ayrışıyor. Bu da ekmeğin aslında hiç de hoşunuza gitmeyen bayat bir hale gelmesine sebep oluyor.
Elimizdeki bayat ekmekleri parçalayıp, fırın tepsisine yerleştirelim. 200 derecede 10 dk kızartalım. Biraz soğuyunca rondodan geçirelim. Kavanoza koyup, 1 gece kapağı açık bırakıp, kapağını kapatalım. Güneş görmeyen bir yerde saklayalım.
İlgili 25 soru bulundu
Ekmek kilitli buzdolabı poşetlerinde saklanmalıdır. Gün içerisinde tüketilecek ekmeğin taze ve yumuşak kalabilmesi için; kapaklı bir ekmek kutusunda, gıda dolabında poşet içinde, serin, karanlık ve kuru bir ortamda saklanması gerekir. Ekmeğin muhafaza edildiği ortam temiz tutulmalıdır.
3 güne kadar tüketilecek ise ekmek dolabı veya poşete koyarak erzak dolabınnda sakla. 1 haftaya kadar tüketilecek ise ağzı kapalı poşette buzdolabında sakla. 8-10 günden fazla tüketemeyeceksen paketleyip buzlukta sakla.
Ekmeği birkaç gün içinde tüketiyor ve bu süre içinde en sağlıklı şekilde saklamak istiyorsanız şu adımlara dikkat etmeniz yeterli: Ekmeğinizi buzdolabına koymayın. Çünkü bu, sadece daha hızlı bayatlamasına sebep olacaktır.
Mehmet Demirci, ekmeğin derin dondurucuya konarak uzun süre bayatlamadan saklanabileceğini söyledi. Ekmeği derin dondurucuda saklamanın en doğru yol olduğunu belirten Prof. Dr. Demirci, derin dondurucuda ekmeğin saklanması ile israfın önüne geçileceğini ifade etti.
Küflü ekmek tüketildiğinde ortaya çıkan yan etkiler: Kusma, karın ağrısı ve çeşitli bölgelerde ödem meydana gelmesi. Durumu ciddiye almalısınız çünkü sadece bağışıklık sistemini çökertmekle kalmıyor kalp ve böbreklerde yağlanma gibi ciddi hastalıklara neden olabiliyor.
Özellikle çok sayıda ekmeğin birlikte saklandığı ve hava almayan ortamlarda aşırı nem ve su damlacıkları oluşabilir. Bu nedenle ekmeklerin muhafaza edildikleri yerlerde nem birikmesinin engellenmesi gerekir. Bunun için ekmeklerin ağzı kapalı poşet gibi hava almayan yerlerde saklanmaması gerekir.
*Bayatlamış ekmekleri taze hale getirmek için,üzerine su serpip folyo kağıdına saralım ve 5-10 dakika fırında bekletelim.Bir başka yöntem ise;bir tencerenin içine su koyalım ve suyla temas etmeyecek şekilde üzerine bir iliştir yerleştirelim.Sonra dilimler halinde kesilen ekmekleri iliştirin üzerine koyup,tencerenin ...
Ekmek. Bayatlamış ekmek eğer üzerinde küf yoksa gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Paketli ekmekler oda sıcaklığında 5 ila 7 gün dayanabilir. Bu ekmekleri buzdolabında da 3-4 gün taze kalacak şekilde saklayabilirsiniz.
Daha sonra fırınlanmış ya da sadece kurutmuş olduğunuz ekmekleri rondoda çekin. Sıkı kapaklı saklama kaplarına koyarak buzdolabından muhafaza edebilirsiniz.
gereğinden fazla satın alınması halinde alındığı gün dondurucuda muhafaza edilmelidir. donmuş ekmeklerin lezzet kaybına uğramaması için 3 ay içinde tüketilmesi gerekir.
Bu yüzden çözdürme işlemi çok önemlidir. Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.
EKMEĞİ SOFRAYA TERS KOYMAK GÜNAH
Tacik kültürüne göre ekmeğin sofraya ters konması 'ubol' yani günah. Gelenek ve göreneklerine göre iki çeşit yastık var. Bunlardan birisi baş altı için diğeri ise sırta koymak veya üstüne oturmak için kullanılıyor.
Ekmek. Ekmeğin üzerinde küf veya beyaz noktalar oluştuysa bu bozulduğunu gösterir.
3 günden fazla süre ekşi mayalı ekmek saklamak için en uygun yöntem buzdolabında saklamaktır. Ekmeğinizi daha uzun süre saklamak için isterseniz derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.
Ekmeği iki günden fazla olmamak kaydıyla oda sıcaklığında tut. Oda sıcaklığı 20ºC civarında olmalıdır. Ekmeği kiler veya ekmek kutusu gibi doğrudan güneş ışığından uzak, serin ve kuru bir yerde sakla. Eğer evindeki nem oranı yüksekse ekmeğin oda sıcaklığında çabucak küflenebilir.
Dışarıda beklediği süre arttıkça içinde zararlı bakterilerin üreme ihtimali artıyor. Hele de sıcak günlerde... Tabi yeni pişmiş, çok sıcak, yeni kaynamış bir yemek de hemen buzdolabına kaldırılmamalı.
Olgunlaşmamış un kullanılması. Ekmek tipine uygun un kullanılmaması. Yetersiz su kullanılması. Mayanın yetersiz olması,mayanın soğuk…
Merhaba, Unlu gıdalar, nem kaybettikleri için bayatlar ve sertleşirler. Aynı zamanda üründeki nişastanın da yapısı değişir (buna birazdan değineceğim). Ekmek ve simit gibi kabaran/mayalı ürünlerde bu daha belirgin olur, çünkü görece fazla nem içerirler.
Fırınızı ısıtmaya başlarken içi su dolu, ısıya dayanıklı bir kap koyduğunuzda o nem dengesi sağlanmış oluyor, ekmeğinizin içerisi yumuşacık pişiyor. Dışı da çıtır çıtır kalıyor. Bu sayede o hep hayalinizi kurduğunuz ekmekleri evlerinizde pişirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri