SGK 65 yaş üstü aylığı alanların ve yakınlarının işitme cihazının 2422 TL'sini karşılamaktadır.
SGK'dan İşitme Cihazı Alımı
Kişiler öncelikle üniversite yahut devlet hastanelerinin Kulak Burun Boğaz bölümüne giderek, muayene olmalı ve işitme testine girmelidir. Ardından raporla anlaşmalı bir merkeze giderek, cihazı edinmelidir.
İşitme cihazı kullanacak kişi 18 yaş ve üzerinde ise, Emekli olması durumunda 2725,20 TL ödeme yapılır. Çalışan olması durumunda 2422,40 TL ödeme yapılır.
18 yaş üzeri için kişi çalışıyorsa net 2.422,4 TL, emekli ise 2.725,2 TL. Emeklilerin ödemesi gereken %10 katılım payını SGK emekli maaşından düşmektedir, çalışanlar ise %20 katılım payını cihaz aldığı firmaya öder.
Bu doğrultuda güncel işitme cihazı SGK ödemeleri şu şekildedir: 0-4 yaş için veli çalışıyor ise net 4.360,36 TL; veli emekli ise 4.905,36 TL. 5-12 yaş için veli çalışıyor ise net 3.875,84 TL; veli emekli ise 4.360,32 TL. 13-18 yaş için veli çalışıyor ise net 4.087,80 TL; veli emekli ise 3.633,60 TL.
İlgili 15 soru bulundu
Evet, Türkiye'de kulak işitme cihazı temini için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından belli bir ödeme karşılanmaktadır. SGK, sağlık sigortası kapsamında olan kişilere işitme cihazı alımında bir miktar destek sağlamaktadır.
İşitme cihazı fiyatları, ülkemizdeki kur değişikliği sebebiyle değişkenlik göstermektedir. SGK katkı payı düşüldüğünde işitme cihazı fiyatları ortalama olarak 9.000 TL ile 40.000 TL arasında değişmektedir.
Son güncellemeler ile birlikte işitme cihazı ile ya da cihazsız olarak bir kişinin işitme engelli raporu alması için şart koşulan oran %40 olarak belirlenmiştir. Eğer kişi işitme cihazı kullanıyor dahi olsa yapılan testlerde %40 oranında işitme kaybı yaşıyorsa işitme engelli raporu alabilme imkanı elde eder.
SGK işitme cihazı ödemeleri anlaşmalı işitme merkezlerine yapılmaktadır. İşitme cihazı SGK ödemesi almak için devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri veya özel üniversite hastanelerinden en az bir kulak burun boğaz hekimi imzalı işitme cihazı raporu almak gerekmektedir.
Genel olarak baktığımızda, işitme cihazlarının ömrü ortalama 5 ila 7 yıl arasında değişebilir. Ancak, bu süre düzenli olarak bakım yaptırılırsa daha uzun olabilir. İşitme cihazlarının ömrünü uzatmak için, cihazı düzenli olarak bakım yaptırın ve cihazı kullanırken özel bir özen gösterin.
Si-Ser İşitme Merkezlerinde, işitme kaybınıza uygun dünyanın en iyi işitme cihazları, doğru uygulama ile deneniyor. Uzmanların tavsiyesi olan Earnet firmasının Aria, Nano, Elite ve Royal serileri ve Nano3, Aria, Smart, TIE, TIE-X, BiyoniX serileri bu alanda en kaliteli işitme cihazı grubundadır.
SGK tarafından yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliğine göre işitme cihazı devlet desteği beş yılda bir alınabilmektedir. Bir işitme cihazı ömrü SGK tarafından beş yıl olarak nitelendirilmiştir. Bu nedenle de beş senede bir işitme cihazı için devlet desteği alınabilir.
İşitme kaybı yaşayan emeklilerin, Devlet Hastanesi veya Hastanelerinin KBB (Kulak Burun Boğaz) bölümünde muayene olup işitme testini yaptırdıktan sonra KBB hekiminin uygun görmesi durumunda işitme testi ve raporunu alarak işitme cihazları satış ve uygulama merkezine gelmesi gerekmektedir.
2023 yılı itibariyle 18 Yaş Üstü Olanlara devlet hastanesi veya üniversite hastanesi işitme cihazı raporu olması şartıyla, SGK emeklilerin ve yakınlarının işitme cihazının 3028 TL'sini karşılamaktadır. SGK Çalışan sigortalıların ve yakınlarının işitme cihazının 2422 TL'sini karşılamaktadır.
İşitme cihazı temin edebilmek için ilk yapmanız gereken bir kulak burun boğaz doktoruna gitmek olacaktır. Ancak önceden bir cihaz sahibi iseniz ya da kullanmaya devam ediyorsanız doktora gitmenize gerek kalmadan işitme merkezine başvurarak bir cihaz temin edebilirsiniz.
Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, İşitme Engelliler Öğretmeni maaşı aylık ortalama 19.000 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük İşitme Engelliler Öğretmeni maaşı 17.000 TL iken, en yüksek ise 22.500 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
İşitme engelleri %41 ile %75 arasında olan hastaların özür oranları %30 ile %42 arasında değişir. Özür oranı %40 ve üzerinde olan hastalar engelli raporu alabilirler. Son olarak işitme engelleri %75 ile %100 aralığındaki hastaların özür oranları %42 ile %52 değer oranları aralığındadır.
55-70 dB arasında ise Orta derecede İşitme Kaybı, Düşük ve orta şiddetteki sesleri duymakta sıkıntılar yaşanır, gürültülü ortamlarda konuşulanları anlamak çok zordur. Mutlaka işitme cihazı kullanılmalıdır. 70-90 dB arasında ise İleri Derecede İşitme Kaybı, Sadece yüksek şiddetteki sesleri duyar ama anlayamaz.
1946. William Demant, Amerikalı işitme cihazı üreticisi Charles Lehman ile ortaklığa girdi ve birlikte, merkezi Kopenhag'da bulunan Amerikan-Danimarka menşeili Oticon Corporation'ı kurdu.
Koklear İmplant (Biyonik Kulak) Tanısı
Biyonik kulak ya da Koklear İmplant duyma yetisi hiç olmayan ya da ileri derecede işitme güçlüğü çeken kişilere ses hissi sağlamaya yardımcı olmak için kullanılan bir cihazdır.
Satın alacağınız işitme cihazının ISO, CE | FDA kalite belgesine sahip olmalıdır. İşitme cihazını satın alacağınız firma T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın GARANTİ KARTI'nı size verebilmelidir.
Kulak arkası cihazlar daha güçlüdür. Kullanımı daha rahattır ve kolay bozulmazlar. Kulak içi cihazlar küçüktür, temizliği ve bakımı açısından kullanımı zor olabilir.
İşitme cihazlarının pil ömrü cihazdan cihaza ve cihazın boyutundan türüne göre değişmektedir. Örneğin; boyut 10'un 3 ile 7 gün kadar pil ömrü vardır. 312 numara ise 3 ile 10 gün kadar dayanırken boyut 13, 6 ile 14 gün kadar dayanabilir. Son olarak boyut 675 ise 9 ile 20 güne kadar pil ömrüne sahiptir.
Başlıca işitme cihazı çeşitleri: Kulak içi işitme cihazları, kanal içi işitme cihazları, hoparlör kanal içinde işitme cihazları, kulak arkası işitme cihazları, hemen teslim (kalıpsız) işitme cihazları, kulak dışından hiç görünmeyen işitme cihazları olarak sıralanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri