Bu sebeple, Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerine buradan bir çağrıda bulunmak istiyorum; * Geliniz, 65 yaş üstü vatandaşlarımız randevu almadan tüm sağlık kuruluşlarında muayene olabilsinler!
ÖNCELİKLİ HASTALAR UYGULAMASI
İhtiyaçları önceliğimiz olan 65 yaş üstü, kanser hastası, kimsesiz, riskli gebe ve engelli vatandaşlarımız için MHRS'de randevu önceliği uygulaması başlatıldı.
Evde sağlık hizmeti almak isteyen hasta yaşlılar veya aile bireyleri Sağlık Bakanlığı bünyesindeki ulusal çağrı merkezi 444 38 33 nolu telefonu arayarak müracaat ederler.
gerçekleştirilmemektedir.
İlgili 26 soru bulundu
c) 65 yaş üstü yaşlılar, d) 7 yaşından küçük çocuklar, f) Harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malül ve gaziler, g) Engelliler (Değişik 2010/80 sayılı genelge) polikliniklerimizde öncelikli hizmet alabilmektedirler.
Söz konusu kanun maddesine göre, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına ait sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan tabip ve uzman tabipler ile ilgili Aile Hekimliği Kanunu hükümlerine göre istihdam edilen aile hekimleri, her yıl Bakanlıkça uygun görülmek şartıyla 72 yaşına kadar çalışabilecek.
Randevulu sisteme geçilmesi sağlık alanında yapılan önemli yeniliklerdir. 2010 yılından bu yana yaklaşık 13 yıldır randevulu sistem ile hastanede muayene olunmaktadır. Dolayısıyla randevusuz hasta kabul edilmemektedir.
Sağlık Bakanlığı nezdinde bu kuruma kayıtlı ve bağlı olması şartıyla ilgili hastanelerden saat sabah 07.00'ye kadar uygun şekilde randevular alınabilmektedir. Eğer bu saat o gün için 07.00'yi geçecek olursa o zaman en erken yalnızca 1 gün sonrasına randevu alınabilir.
Devlet hastanelerinde randevulu muayene olma zorunluluğu kaldırıldı. Artık hem randevulu hem de randevusuz muayene olmak mümkün hale getirildi.
Bu bireyler, bu raporlar için ilk olarak sağlık sisteminin giriş kapısı olan aile sağlığı merkezlerine başvuruda bulunmaktadır. Sağlık raporu düzenleme konusunda hekimlere yetki ve sorumluluklar verilmiştir.
Vatandaşa kulan veren Adalet Bakanlığı, Avrupa Temel Haklar Şartnamesi'nin “yaş nedeniyle ayrımcılığı yasaklaması” hükmünü de dikkate alarak 65 yaş ve üzeri yurttaşları küçük düşürücü bir uygulama olan, “noter başvurusunda sağlık raporu zorunluluğu uygulamasını kaldırdı.
65 Yaş üstü yaşlılar, Yedi (7) yaşından küçük çocuklar, Harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler, Genel hizmeti aksatmayacak şekilde her poliklinikte öncelik hakkı tanınmaktadır.
2022'de 1.684 TL olarak verilen 65 yaş aylığı yeni 2023 Ocak'ta asgari ücrete yapılan zam sonrası 2 bin 604 TL'ye yükselmişti. Memur ve emekli maaşına yapılan gelen zam sonrası ücrete gelecek olan zammın yanında etkileyeceği birçok alanda da maaş ve ödemeler yükselecek.
65 YAŞ AYLIĞI NE KADAR OLDU? 65 yaş aylığı, yeni asgari ücretin belirlenmesinin ardından yeniden hesaplanacak. 65 yaş aylığı 2 bin 604 TL olarak uygulanıyor. 1 Temmuz'dan itibaren 3 bin 490 liraya yükselecek.
Aynı dakikaya birden fazla hastaya randevu veriliyor, ek randevu alanlar beklemeyi kabul ediyor. Vatandaşlar, MHRS ek randevu sistemiyle birlikte randevu almak istediği kurum, kuruluş ya da poliklinik üzerinden randevu bulunmamasına karşılık, uygun randevu olduğu takdirde haberdar edilebilecek.
En erken aynı gün 2 saat, en geç 15 gün sonrasına randevu verilen MHRS'de saat 16.00 olan yeni gün randevularının açılma saati 15 Ağustos tarihi itibarı ile 10.00 olacak şekilde güncellenmiştir. Tüm kanallardan saat 10.00'dan sonra yeni gün randevularını kontrol edebilirsiniz.
Mobil uygulama, Web ve Alo182 Randevu hattından istediğiniz hekime anında randevu alabilirsiniz.
Ev, iş, ankesör ve cep telefonlarından 182 numaralı Sağlık Bakanlığı Merkezi Hekim Randevu Sistemi aranır. Bu arama randevu zamanından en az 80 dakika önce yapılmalıdır. 182 numaralı telefonu arayan vatandaş tarafından çağrıyı karşılayan asistana randevu talebinde bulunulan vatandaşın T.C. kimlik numarası verilir.
Vatandaşlarımız randevu almadan da gelebilir. Kamu hastanelerinde 5 dakikada bir randevu sistemi ve son dönemde randevu bulma zorluğu konuşulurken artık randevusuz hasta kabulünün mümkün olduğu açıklandı.
Doktorlar idarecilerin emir kulu değildir. Randevusuz hasta bakmamak hekimin en doğal hakkıdır.
Konrol muayeneleri için randevu alınması gerekli değildir. Ücretli hastalardan 10 gün içinde kontrol muayenesine geldiklerinde muayene ücreti talep edilemez.
65 yaş aylığı alanlar özel hastanelerden yararlanabilecek.
1/1/2012 tarihinden önce 2022 sayılı Kanuna göre; 65 yaş veya özürlü aylığı alanlar herhangi bir vize ve gelir testi işlemine tabi olmaksızın aylık aldıkları sürece kendileri ile bakmakla yükümlü olduğu kişiler, genel sağlık sigortasından Kanunun (60/c-3) bendi kapsamında yararlanacaklardır.
65 Yaş Üstü Özel Sağlık Sigortası Yapılır mı? Özel sağlık sigortası yaş sınırı, sigorta şirketinden sigorta şirketine değişkenlik gösterir ancak genel olarak üst limitin 60 olarak belirlendiğini söylemek mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri