2023 yılı Aile yardımı ödeneği (Eş ve çocuklar için) Buna çalışmayan eşten dolayı alınan 1.158 TL ilave edilince toplamda 1.667,8 TL alınacaktır.
(Not: 0-6 yaş arasındaki çocuklar için 2 katı ödenecektir.)
Yukarıdaki tabloya göre eşi çalışmayan ve 6 yaşından büyük iki çocuğu olan bir memur 1.729,45+380,44=1919,67 TL aile yardımı ödeneği alacaktır.
Aile Yardımı adı altında ödenen tutarın Aylık Brüt Asgari Ücret Tutarı x %10 'u kadar SGK istisnası hesaplanır. Aile yardımı isteğe bağlı olarak işyerlerinin çalışanlarına verebileceği yardım türlerinden biridir.
Sonuç olarak yukarıda yer verilen açıklamalar ışığında, çalışan memur eşler aile yardımı ödeneğinden yararlanamazlar.
Aile yardımı ödeneği hakkını kaybetme: Madde 205 – Memur, eş için ödenen aile yardımı ödeneği hakkını eşinden boşanma veya eşinin ölümü, çocuk için ödenen yardım ödeneği hakkını da çocuğun ölümü veya 206 ncı maddedeki hallerin vukuunu takip eden ay başından itibaren kaybeder.
İlgili 18 soru bulundu
Beyannamenin verildiği tarihi takip eden aybaşından itibaren ilgili personele hak edeceği eş/çocuk yardımının ödenmesi mümkün bulunmakta olup, geçmişe yönelik ödeme yapılması mümkün bulunmamaktadır.
Eş için aile yardımı, memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan aylık almayan eşi (resmi nikahlı) için ödenir. Çocuk için aile yardımı, memura; öz, üvey veya evlat edinmiş olduğu çocukları için bazı şartların varlığı halinde ödenir.
Aile yardımı başvurusu yapmak için www.turkiye.gov.tr adresine erişim sağlayın Sonrasında "Kamu Personeli Aile Bildirimi" yazın ve açılan pencerede "Uygulamaya Git" butonuna tıklayın. Kısa zaman sonra "Aile Yardımı ve Aile Durum Ekranı"na yönlendirileceksiniz.
Maddeleri şu şekildedir; "Evli bulunan Devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilir. Bu yardım, memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi ve çocuklarından her biri için ödenir."
Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 202 nci maddesinde, "Evli bulunan Devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilir. aradaki fark ödenir. Bu fıkrada yer alan gösterge rakamlarını 3 katına kadar artırmaya Cumhurbaşkanı yetkilidir. Dul memurların çocukları için yukarıki fıkralar hükmü uygulanır.
Örneğin: Sigortalının eşi çalışmamakta ve kendi adına aylık/gelir de almamaktadır. Sigortalıya aile yardımı adı altında her ay ₺2.500,25 ödeme yapılmaktadır.
Kanunda, eşin bayan olması gerektiğine dair bir şart yer almamaktadır. Bu ödenek, çalışmayan memurlar için verilen bir ödenek gibi algılanmasına rağmen, mevzuat böyle değildir. Dolaysıyla erkek çalışmıyor ise veya emekli aylığı almıyor ise, bayan memur aile yardımı ödeneğini alabilir.
İkramiye tutarı aylık 360,08 liradan 520,60 liraya yükseltilecek, 6 aylık zam dönemlerinde aynı oranda artırılacak. Aile bütçesi artırılacak, eşi çalışmayan kamu görevlisine her ay 1673 lira 72 kuruş aile yardımı ödenecek.
Güncellenen katsayılar dikkate alınarak hesaplanan ve 01.01.2024 – 30.06.2024 döneminde uygulanacak olan gelir vergisinden istisna edilecek aylık çocuk yardımı tutarları aşağıdaki gibidir: 0-6 yaş grubunda bulunanlar için 380,44 TL. 6 yaş üzeri için 190,22 TL.
850 ile 1.250-TL arasında değişen tutarlarda olmak üzere en fazla 12 ay süreyle Aile Destek Programı ödemesi gerçekleştirilecektir. 12 aylık ödeme döneminin son ödemesi 2024 yılı Haziran ayı için olup bu dönemin ödemesi takip eden Temmuz ayında gerçekleştirilerek söz konu destek programı sona erecektir.
Görüldüğü üzere, 657 sayılı Kanunun 202 nci maddesi uyarınca Devlet memuruna eşi için aile yardımı ödeneği verilebilmesi için, sigortalı olup olmadığına (veya sigortanın türüne) bakılmaksızın, eşinin her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı herhangi bir işte çalışmaması koşulu aranmıştır.
Aylıksız izin bitiminde ise bu ödeneğin kesilmesi gerekmektedir. Ancak memur durumu bildirmezse bu ödeneğin ödenmesine devam edilmektedir.
Aile ve çocuğa var evliliğe yok
Memur, eş için ödenen aile yardımı ödeneğine evlendiği; çocuk için ödenen yardıma da çocuğunun doğduğu tarihi takip eden ay başından itibaren hak kazanıyor.
AİLE YARDIMI ÖDENEĞİNE HAK KAZANMA VE ÖDENME USULÜ
657 sayılı Kanunun 204 üncü maddesine göre; memur, eş için ödenen aile yardımı ödeneğine evlendiği; çocuk için ödenen yardımına da çocuğunun doğduğu tarihi takip eden ay başından itibaren hak kazanır.
Bildirim, ilk işe girişte verilir. Çalışanın asgari geçim indiriminden yararlanan eş veya çocuk durumunda bir değişiklik meydana gelmesi halinde bildirim yeniden verilir.
AİLE YARDIMI BİLDİRİMİ
Bu bildirim personelin ilk işe girişinde verilir. Personelin aile yardımından yararlanan eş veya çocuk durumunda bir değişiklik meydana gelmesi halinde veya yer değiştirme suretiyle atama halinde yeniden bildirim verilir.
1) Yetkili Kişi (Mutemet) https://www.kbs.gov.tr/gen/login.htm Adresinden Kullanıcı Adı ve Şifresiyle Sisteme Giriş Yapar. 2) Giriş Yapıldıktan Sonra Maaş Sekmesine Tıklanır. 3) Açılan Sayfada Sırasıyla Memur Maaş İşlemleri, Kamu Personeli Aile Bildirimi Sistemi (KAPSİS), Aile Bildirim Onay Ekranına Tıklanır.
Memur çocuk için aile yardımı:
(Not: 0-6 yaş arasındaki çocuklar için 2 katı ödenecektir.) Yukarıdaki tabloya göre eşi çalışmayan ve 6 yaşından büyük iki çocuğu olan bir memur 1.729,45+380,44=1919,67 TL aile yardımı ödeneği alacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri