Embriyo 46 yerine 69 kromozoma sahip olur. Bu durum genellikle iki spermin bir yumurtayı döllemesiyle oluşur. Bu da babadan gelen genlerin fazladan kopyalanması sonucunu doğurur. Oluşan yapı üzüme benzer içi su dolu keseciklerdir.
Mol gebelik ileri anne yaşında, sosyoekonomik seviyesi düşük ve kötü beslenen kadınlarda daha sık görülür. Görülme oranı 1000 gebelikte 1'dir. Daha önceden mol gebelik hikayesi olan kadınlarda tekrar mol gebelik geçirme riski 10 kat artar ve %1' e yükselir.
Üzüm gebeliğinin tedavisinde, rahim içinin “vakum aleti” ile boşaltılması (vakum ekstraksiyonu) altın standarttır. Bir tür kürtaj işlemi olan bu uygulama, normal kürtaja göre daha riskli olup yalnızca hastane koşullarında yapılmalıdır.
Ultrason taraması, hastada mol gebelik olduğunu gösteriyorsa anormal dokunun çıkarılmasına yönelik çeşitli tedaviler uygulanır. Bununla birlikte çoğu olguda bu anormal gebelik kendiliğinden sonlanır ve vajinadan üzüm benzeri görünüme sahip doku parçaları atılır.
Beta hCG seviyesi 0 olduktan sonra 1 yıl boyunca takip edilmeli. Bu dönemde korunup tekrar hamile kalınmamalı. Korunma için spiral kullanılmaz.
İlgili 19 soru bulundu
Mol gebelik tedavisi uterusun kazınması işlemi ile tedavi edilir. Mol tedavisinde kullanılan kürtaj işlemi genellikle genel anestezi altında yapılır ve tipik olarak yaklaşık 30 dakika sürer.
Trofoblast hücrelerindeki anormallikler, hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalmasına ve normal gebelik gelişimine engel olur. Mol gebelikte, rahim içinde anormal bir doku oluşumu görülebilir. Bu rahatsızlık genetik anormalliklere, hormonal değişimlere veya yaş faktörüne bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Mol gebeliğin tanısı konulan kadınlara genel anestezi altında kürtajın yapılır. Rahmin içi temizlenir.
Su keseciklerine benzer, rahim içerisinde kar yağdı manzarası ortaya çıkar ve Beta Hcg değeri 100 binin üzerinde olur. Kısmi molde bu kadar yüksek olmayabilir ve tanısı daha zordur.
Kısmi mol gebelik düşük sırasında karşılaşılan belirtilere benzer işaretler verir ve çoğunlukla düzensiz kanamalar olur. Bunun yanı sıra kısmi mol gebelikte bebeğin kalp atışı olmaz ve rahim tam mol gebeliğin tersine normal boyutta olur.
Parsiyal mol gebelikte ise annenin kromozomları mevcuttur ama baba iki set kromozom sağlar. Embriyo 46 yerine 69 kromozoma sahip olur. Bu durum genellikle iki spermin bir yumurtayı döllemesiyle oluşur.
MOL GEBELİK BELİRTİLERİ
Kanamanız koyu kahve renkli akıntı veya kan nakli gerektirecek kadar fazla miktarda olabilir. Bazen vajinanızdan üzüme benzer tanecikler düşebilir. Bulantı ve kusmanız olması olasıdır. Bu durum normal gebelikte görülen bulantı ve kusmalarla aynı olur.
Kanda B hCG hormonu son adet tarihine göre 3. haftalık gebelikte pozitifleşmeye başlar. 4 haftalık gebelikte B hCG değeri belirgin şekilde artar. Gebeliğin 3. haftasında 5-50 mlU/mL, 4. haftasında 5-426 ml/MI aralığında 5. haftasında ise 18-7.340 mlU/Ml aralığında gözlenir.
Kürtaj sonrası BETA HCG ne zaman sıfırlanır? Kürtajdan sonra kanda bhcg değerinin sıfırlanması 15 ile 20 gün zaman alabilir. Kürtaj işleminden sonra genital bölge temizliği Enfeksiyonlardan korunmak amacıyla önden arkaya yapılmalıdır. Kürtaj işleminden sonra kanama lekelenme olduğu sürece hijyenik ped kullanılmalıdır.
Molar gebelik ile ilgili komplikasyonlar şunlardır: Anemi. Hipertroidizm (yüksek hCG'nin troidi uyarması nedeniyle) Enfeksiyon (Genellikle tanı koymakta gecikildiğinde ve molün spontan düşmesinden sonra görülür)
Heyecanlı anne adayları, artık hamilelikte 4. haftaya ulaşmaları ile birlikte gebelik testi yapabilir. 4 haftalık hamilelik genellikle hem idrarda gebelik testinde hem de kan testinde tespit edilebilir. 4 haftalık gebelikte Beta-HCG hormonu belirgin şekilde artar ve 5-426 mIU/ml aralığına ulaşır.
Boş Gebelik Kimlerde Görülür? Boş gebeliğin tüm kadınlarda görülme ihtimali bulunur. Ancak ileri yaşta kadınlarda, genç yaştakilere oranla görülme ihtimali daha fazladır. Anne ya da babasında genetik sorunlar olan veya anomalili çocuk doğurma öyküsü bulunan kadınlarda da boş gebelik daha yaygın şekilde görülür.
Beta HCG normal yani hamile olmayan bireylerde genellikle 0 ve 0'a yakın değerlerdedir. Hamile olan bireylerde ise bu hormonun düşüklüğü ise birçok nedene bağlı olabilir.
Boş gebelik, genellikle tehlikeli değildir. Boş gebelik, doğal olarak düşük ile sonuçlanır veya tıbbi müdahale gerektiren kürtaj işlemi ile sonlandırılır. Her iki durumda da, tedavi yöntemi gebelik kesesi ve rahim içindeki dokuların tamamen temizlenmesini sağlar.
Mol gebelik tehlikeli ve ciddi bir sorundur. Plasentayı oluşturmakla görevli trofoblast hücreleri vardır. Bu hücreler bazı durumlarda görevlerini yapamayacak duruma gelebilirler. Bu nedenle de plasenta yerine tümör oluştururlar ki bu da kanser demektir.
Parsiyel molde ise fetüs oluştuğu için, tanı bazen 20. haftaya kadar gecikebilir. Parsiyel molde izlenen fetus triploidi (kromozom sayısının 69 olması) nedeniyle çoğu zaman intrauterin ölümle sonuçlanır.
Molar gebelik veya mol hidatiform, gebeliğin anormal bir formudur. Gestasyonel trofoblastik hastalıklar içinde en sık görülen formdur. Yumurtanın döllenmesindeki bazı hatalar sonucu rahim içinde cansız bir organizma oluşur ve böylece normal gebelik süreci devam ederken patolojik bir süreç başlar.
Bu süreçte mide bulantısı, memede hassaslık ve kusma gibi belirtilerle görülen boş gebelikte, hafif kramp veya pelvik ağrı ve vajinada hafif lekelenme veya kanama olabilir. Rahmin ultrasonu ile bakıldığında içinde embriyo bulunmayan, gebelik kesesi adı verilen, içi sıvı dolu boş bir kese görülür.
Beklenmeyen gebelik kaçırılmış ve is- tenmeyen gebelik olarak ikiye ayrılır. Gebelik ne konsepsiyonda ne de ileri bir zamanda istenmiyorsa istenmeyen gebelik, konsepsiyonda istemeyip ileri bir zamanda isteniyor ise kaçırılmış gebeliktir.
Sonuç: Mol gebeliğin boşaltılmasından sonra üç negatif serum β-hCG değeri elde edilinceye kadar haftalık sonrasında da düzenli olarak serum β-hCG takibi yapılması persiste hastalığın erken tanısında ve gestasyonel trofoblastik hastalıkların tedavi sonrası yönetiminde kritik önemdedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri