“Konuşmacı, duygu ve tutumları hakkında konuşurken sözcükler ile davranışlarında çelişiyorsa; dinleyiciler davranışlarına (beden dili, ses ve tonlama) inanma eğilimindedir.” Prof. Mehrabian yaptığı araştırmalar sonucunda %7 kelimeler, %38 ses ve tonlama, %55 ise beden diline inanma eğilimlerini bulmuştur.
Profesör Albert Mehrabian tarafından yapılan bir araştırma sonucunda; Beden dilinin % 55, Ses tonu ve Ses biçiminin % 38, Sözcüklerin ise % 7 oranında iletişimde etkili olduğu belirlenmiştir.
► % 87 görme ► % 9 işitme ► % 4 dokunma, koklama duyularından yararlanmaktadırlar. karşımızdakine mesaj iletmektedir. Vücudun gergin bir şekilde durması, o bireyin iletişime kapalı olduğunu göstermektedir. Bir konuşmacının kol ve bacaklarındaki rahatlık, onun açık olduğunu dostluğunu gösterir.
Beden dili; hareket, jest-mimikler, duyguların ifade edilmesi, duruş şekli, ses tonu, vücut hareketleri gibi birçok önemli unsuru içinde bulunduran ve iletişimde çok önemli yeri olan bir araçtır.
Beden dili, jest ve mimik, fiziksel duruş, yüz ifadeleri ve göz hareketleriyle, zihinsel ve fiziksel faaliyetlerle desteklenen alıcıya ilettiğimiz mesaj, sözel olmayan iletişim biçimidir. Duygu ve düşüncelerimizi, ruh halimizi yansıtan iletişimdeki en önemli faktörlerden biridir.
İlgili 44 soru bulundu
Yüzüne dokunuyorsa doğru yoldasınız
Eğer flörtünüz buluşma boyunca sık sık yüzüne dokunuyorsa, size karşı ilgi duyuyor demektir. Karşı tarafın size ilgi duyup duymadığından emin olmak istiyorsanız ellerini takip edin. Gözlerini ovuşturuyorsa, kulaklarına ya da saçlarına dokunuyorsa her şey yolunda demektir.
Başınızı daima dik tutun, ayaklarınıza ya da yere bakarak yürümeyin. Kendinizden emin ve iletişime hazır olduğunuzu ifade etmenin en iyi yollarından biri başınızı dik tutarak etrafınızı süzmektir. Karşınızdaki kişiyle konuşmaya başladığınızda ise mutlaka göz teması kurun.
Beden dili günümüzde bu konuda uzmanlaşmış eğiticilerin verdiği seminerlere belli periyotlarda katılım sağlanarak kolayca öğrenilmektedir. İnternet ortamında, kitaplarda ve cd ortamında sunulan eğitim setlerinde bu eğitimlere ulaşmak mümkün. Bütçeye göre uygun eğitim programı seçilmelidir.
Ben dili bireyin karşısına çıkan durum ve davranışların kendi üzerinde bıraktığı somut etki ile o duyum ya da davranışa yönelik duygu ve düşüncelerini karşı tarafa iletme biçimidir. Ben dili mesajları verilirken yumuşak bir ifade kullanılır. Kişi «ben» ile başlayan cümleler kurarak duygu ve düşüncelerini ifade der.
İyi dinlemeyi engelleyen faktörler:
1. Konuyu ilginç bulmamak. 2. Konuşanda ille de kusur bulmaya çalışmak. 3. Konuşmadaki bazı noktalara aşırı duyarlılık göstermek.
Sözsüz iletişim, konuşulan dilin dışında, jestler, mimikler ya da diğer dilsel olmayan işaretler aracılığıyla ifade edilen iletim biçimlerini kapsar. Günlük iletişimin önemli bir kısmı sözsüz iletişime dayanır.
Sen Dili Örnekleri:
“Sen bu tür konuları anlamayacak kadar ilgisizsin.” “Sen sürekli aynı hatayı yapıyorsun.” “Seni anlamıyorum.”
Karşı karşıya oturmak samimi ikili ilişkilerde anlam ifade etmese de rekabet göstergesidir. Yan yana oturmak ise “aynı fikirdeyim” mesajı verir.
Kişiler arası iletişimin 3 ana öğesi vardır: Sözcükler %10. Ses tonu %30 İletişime etki oranları Beden dili %60.
Beden Dili
İlk olarak, açık ve davetkar bir duruş sergileyebilir; bedeni genellikle sizin tarafa dönük olur, bu da engelsiz ve samimi bir etkileşim isteğini gösterir. Sık sık gülümsemesi ve göz teması kurarken başını hafifçe eğmesi gibi yumuşak jestler, sizinle olan rahatlığını ve hoşnutluğunu ifade eder.
Ellerin çeneyi kapsayan şekilde duruşu bazen eleştirel tarzda dinlemeyi ifade eder. İki elimizi çenemizin altına kriko gibi koyduğumuzda, bu derin dinleme ve düşünme durumunu gösterir. Eller duruşumuzu da tamamlayarak ona belirli bir anlam yüklenmesine yardımcı olur.
7. Burna Dokunmak
Bir konuşma esnasında eli burna götürmek karşıdaki kişiye olan inançsızlığın ve onu reddetmenin bir göstergesidir. Beden dili hareketleri arasındaki en tehlike hareket olarak görülen burna dokunma hareketi, açık ve dürüst bir insan olmadığınızı da karşı tarafa yansıtabilir.
Kendine güvenen insanlar, diğer kişilerin yaptığı işleri eleştirerek onları küçültmeye çalışmazlar. Tam tersine farklı insanları çıkardıkları başarılı işlerden dolayı tebrik ederler. Kendine güvenen kişiler başkalarından yardım istemenin kendilerini zayıf veya akılsız göstermeyeceğini bilirler.
Özgüven, kişinin kendisiyle barışık olması halidir. Özgüvenli kişi kendini sever, pek çok konuda kendini yeterli görür, yapabildiklerinin farkındadır ve bu durumu davranışlarıyla da destekler. Özgüvenli bireyler kendileriyle barışık oldukları gibi çevreleriyle de iyi ilişkiler içerisindedir.
Hoşlanan erkek; normal bakışma süresinden daha uzun bakar ve tepeden tırnağa karşısındakini süzer. Her fırsatta sizinle göz teması kurmaya çalışırlar, gözlerini kısarlar, keskin ve çapkın bakışlar sergilemeye çalışırlar. Erkekler kadınlara hoş görünmek için istemsizce davranışlar sergileyebiliyorlar.
Birinin sizden hoşlanıp hoşlanmadığını beden diline bakarak da anlamak mümkün. Eğer bir erkek sizden hoşlanıyorsa, karşısında siz varken genellikle yüzüne dokunur: Yanaklarına, çenesine, kulaklarına, dudağına... Kulağa tuhaf gelebilir ancak bu gerginlik ve heyecanla ortaya çıkan bir şeydir.
“Gözler kalbin aynasıdır. Heyecanlanan kişinin gözbebekleri büyür. Karşınızdaki kişi size bakarken gözbebekleri büyüyorsa bu onun size ilgi duyduğunun bir göstergesidir” diyen Işık, “Aşıkların saatlerce birbirilerinin gözünün içine bakması bir hayranlık belirtisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri