Bebeğin yüz üstü pozisyonda yatması, nefes yollarının kapanması ihtimaline neden olabilir. Yüz üstü yatırılmasa bile, yan yatırıldığında kendi kendine yüz üstü dönmesi riski vardır. Bu nedenle bebeklerin sırt üstü pozisyonda uyuması sağlanmalıdır.
Bebekler, baş kontrolünü ve hareket yeteneklerini geliştirdikçe, bazen yüzüstü dönmek ve yatmak isteyebilirler. Ancak, yüzüstü uyuma pozisyonu solunum sorunlarına ve SIDS riskine yol açabileceğinden, bebeklerin sırt üstü uyku pozisyonunda uyumaları önerilir.
Sağlık Bakanlığı vatandaşları ani bebek ölümleri konusunda uyararak, bebeklerin bir yaşına kadar kesinlikle yüz üstü yatırılmamasını istedi.
UNICEF ve Amerikan Pediatri Akademisi, bebeklerin 1 yaşına kadar hem gece hem de gündüz uykularında mutlaka sırt üstü uyutulmalarını önerir. Sırt üstü pozisyonu bebeğin rahat nefes alabilmesini sağlar.
Geceleri daha az uyanır, gündüzleri 2 ya da 3 kez uyur. Toplamda 14-15 saatte uyuyabilirler. Geceleri 6-7 saat deliksiz uyuyabilmektedirler. 7 aylık bebeğinizin sakinleşmesine ve daha kolay uykuya dalmasına yardımcı olmak için kısa, rahatlatıcı bir yatma zamanı rutini oluşturabilirsiniz.
İlgili 18 soru bulundu
Eğer bebek gece kalkmalarını alışkanlık haline getirmediyse, bebeklerin gece uyanma sebebi beslenme ihtiyacıdır. Bebekler geceleri genelde ilk 3 ay 3 kez, 3-6 ay arası 2 kez, 6-12 ay arası 1 kez beslenmek için uyanabilir. 1 yaşından sonra ise gece beslenmesinin kesilmesi ve bebeğin kesintisiz uyuması beklenir.
7 aylık bebeğiniz, günde dört ila altı kez yaklaşık 225 gram mama yiyebilir. Yedi aylık bebeğinizi hala tipik olarak her üç veya dört saatte bir emzirmeniz gerekir. Bebeğiniz, her gün üç öğün katı gıda almaya başlamalıdır.
Karın Üstü (yüz üstü) Aktivitesi; bebeğin uyanık olduğu zamanlarda karnının üstünde geçirdiği sürelerde yaptığı aktivitelerdir. Bu esnada yetişkinin gözetiminde olması önerilir. Yüzüstü yatış ve oyun oynamanın faydaları baş, boyun ve omuz kaslarının gelişimi için çok önemlidir.
Akşam ortalama saat 19.00 civarı (gündüz uyku durumuna göre biraz daha erken veya geç olabilir) gece uykusu başlangıcı olarak düşünülebilir ve sabah 6.00-7.00 aralığına kadar çoğunlukla hiç beslenme olmadan veya en fazla tek beslenme ile uykuları bölünmeden uyumaları mümkün bebeklerin.
Yenidoğanlar günde 16- 18 saat uyuyarak gelişir. 2 - 6 ay arasında uykudaki dalgalar daha net hale gelir. 2-12 ay arasındaki bebekler ise arada uyanıklık dönemleri olmak üzere toplam 14-15 saat uyur. 9. aydan sonra bebeklerin yüzde 90'ı gece boyunca deliksiz uyumaya başlar.
Bu dönemde de yatma pozisyonu sırt üstü olmalıdır. Ancak bebekler sağa ve sola rahat döndükleri için yattığı pozisyon aynı kalmayabilir. Ebeveynlerin, bebeklerinin yattığı yerde önlem alması gerekir.
1 aylık bebekler sakin sesleri sever, yüksek seste ürkebilir. İlk ayın sonunda çoğu bebek yüzüstü yatırıldığında başını kaldırabilir ve başını bir tarafa çevirecektir. Boyun kasları güçlendikçe, araba koltuğunda veya taşıyıcıdayken başlarını çevirebilecek ve kaldırabileceklerdir.
Anne adayların çekincesi özellikle alışık oldukları yüz üstü pozisyonda, bebeğin sıkışıp zarar göreceği düşüncesidir. Yüz üstü pozisyon, bebeğin eterafını saran amniyon sıvısı sayesinde bebeğe zarar vermez ve korkulmamalıdır.
Bebek Ne Kadar Su İçmeli? Bebeklere; 6 ila 12 ay arasında anne sütüne ek olarak günde yaklaşık 100-120 ml su, 1 ila 3 yaş arasında ise 1 litre su verilmesi önerilmektedir4, 5.
7 aylık kız bebeklerinin, bu dönemde 61 ila 73 cm. uzunluğunda ve 5800 ila 9800 gr. ağırlığında olması beklenir. Aynı dönemde erkek bebeklerin boyunun 32 ila 75 cm. ağırlığının ise 6000 ila 10200 gr. aralığında olması gerekir.
Banyo yapmak, hikaye okumak, ninni veya şarkı söylemek, sallamak ya da sarılmak gibi üç ya da dört sakin etkinlik içeren gece ritüeli ile ona uyku zamanı olduğunu bildirin. Bebeğinizi uykuluyken onu yatırın. Uykusu varken onu yatırmaya çalışmak, siz olmadan da uyuyakalmasına yardımcı olur.
Genellikle 6'ncı aydan sonra gece uyandırıp beslenme zorunluluğu ortadan kalkar. Bazı görüşlere göre ise 3 aydan sonra gece beslenme ihtiyacı kalmaz, gece uyanmadığı zaman uyandırıp beslemek gereksiz. Bu ihtiyaç yaygın olmasa da 9'uncu aya kadar da uzayabiliyor.
Bu nedenle, 'bebekler ne zaman kendi kendine uyur? ' sorusu için 3-4 aylık oldukları farkındalık dönemi, ideal bir zaman dilimi olacaktır. Yaklaşık 4 aylık olan bir bebek, yatağına tek başına bırakıldığında kendisi uykuya dalabilir.
Anne adaylarının yüz üstü yatmak istediklerinde aklına gelen ilk soru "Hamilelikte yatış pozisyonu bebeği etkiler mi?" oluyor. Çünkü anne adayları yüz üstü yattıklarında bebeğinin zarar göreceğini düşünür. Ancak gebelikte yüz üstü yatmak sanıldığının aksine bebeğe zarar vermez.
Pek çok bebek 5-6 ay olduğunda döner. Ama bazı bebekler 4 ay kadar erken dönerken bazı bebekler 7 ayda ancak dönmeyi başarır. Çünkü tüm bebeklerin gelişimleri birbirinden farklıdır ve bebeklerin dönmesi için yeterince desteklenmesi motor gelişimi etkileyebilir.
Bebeklerde cadı saati bebeklerin doğumdan sonraki ilk birkaç ayda yaşadığı sıkıntılı ve huzursuz döneme verilen isimdir. Bu dönem genellikle geceleri artan ağlama krizleri, uykusuzluk, iştahsızlık ve huzursuzluk gibi belirtilerle kendini gösterir.
Meyve Püresi: 6-9 aylık bebeklerin kahvaltısına meyve püreleri eklemek, vitamin ve lif alımını artırabilir. Muz, armut, elma gibi yumuşak meyveleri püre haline getirerek bebeğinize verebilirsiniz. Yoğurt: Yoğurt, bebekler için sağlıklı bir kahvaltı seçeneğidir.
Genellikle 7 ve 8. aylardan sonra bebeklerin yemeklerine tavuk, balık ve kırmızı et eklemek öneriliyor.
7 aylık bebek beslenmesinde anne sütünün bebeğinizin ana öğünü, ek gıdaların ise ara öğünü olması gerektiğini söylemiştik. 6. aydaki gibi, 7 aylık bebeklerde anne sütüne ek olarak günde 2-3 öğün ek gıdalardan gelmelidir. Bebeğinizin midesi bebeğinizin yumruğu kadardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri