7 Ekim'deki Hamas saldırılarında İsrail'de yaklaşık 1200 kişi öldürüldü ve tahminen 240 kişi rehin alındı.
7 Ekim 2023'te Gazze sınırından İsrail'e giren Hamas'a bağlı Kassam Tugayları ve diğer Filistinli militanlar çoğunluğu sivil bin 200 kişiyi öldürmüş, aralarında çok sayıda sivilin de bulunduğu 250'e yakın kişiyi rehin almıştı.
Filistin saldırısı
Yaklaşık 9.30'da (UTC+3) 7 Ekim 2023, Hamas "El Aksa Tufanı Operasyonu" olarak adlandırdığı operasyonun başladığını duyurdu ve 20 dakika içinde Gazze Şeridi'nden İsrail'e 5,000'den fazla roket attığını belirtti. İsrail kaynakları Gazze'den en az 3,000 merminin fırlatıldığını bildirdi.
İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 7 Ekim'den bu yana İsrail güçleri ile Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 323 Filistinli öldürüldü.
İsrail-Filistin süregelen durumu, 1967 Altı Gün Savaşı'nda İsrail'in Filistin topraklarını işgal etmesiyle başladı.
İlgili 35 soru bulundu
İsrail'in kuruluşu ve 'Nakba'
Sorunu çözemeyen İngiliz yönetimi 1948'de ülkeyi terk etti. Yahudi liderler İsrail devletinin kurulduğunu ilan etti. Karar, son İngiliz birliklerinin bölgeyi terk ettiği 15 Mayıs'ta yürürlüğe girdi. Birçok Filistinli buna karşı çıktı ve savaş başladı.
Filistin (bazı kaynaklarda bir kısmı), Kutsal Topraklar olarak bilinir ve Yahudiler, Hristiyanlar ve Müslümanlar için kutsaldır. 20. yüzyıldan beri bölgede Arap ve Yahudi millî unsurlarının mücadelesi devam etmekte, zaman zaman uzun süreli şiddete ve hatta savaşa dönüşmektedir.
Filistin Eğitim Bakanlığı, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik savaş başlattığı 7 Ekim'den bu yana 6 bin 50 Filistinli öğrencinin hayatını kaybettiğini duyurdu.
7 Ekim'deki Hamas saldırılarında İsrail'de yaklaşık 1200 kişi öldürüldü ve tahminen 240 kişi rehin alındı.
7 Ekim'den bu yana 556 İsrail askeri öldü
7 Ekim'den bu yana Lübnan sınırı ve Batı Şeria'daki çatışmalarda dahil öldürülen toplam İsrail askeri sayısı da 556'ya çıktı.
Özellikle 19-21 Eylül 1918 tarihinde Filistin'deki vuku bulan Nablus/Meggido Harbi'nde 8'inci Ordu başta olmak üzere 7'nci ve 4'üncü Osmanlı Ordularının ağır bir yenilgi alarak geri çekilmek zorunda kalması tüm bölgenin kaybedilmesine yol açmıştır.
İsrail'in Mısır, Ürdün ve Suriye'ye karşı savaştığı 1967'deki Altı Gün Savaşı, İsrail'in diğer bölgelerin yanı sıra Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ni de işgal etmesiyle sona erdi. 1964'te Batı Şeria Ürdün'ün kontrolündeyken İsrail'e karşı koymak amacıyla burada Filistin Kurtuluş Örgütü kuruldu.
7 Ekim 2023 tarihinde Hamas militanları, İsrail'e yönelik sürpriz bir saldırının parçası olarak Gazze Şeridi ile sınır çitine yakın bir İsrail moşavı olan Netiv HaAsara'ya saldırdı.
Savaş uçaklarının El Ezher Üniversitesi yakınlarında anti tank fırlatma rampalarını da vurduğu belirtildi. İsrail '600 terörist hedefin' vurulduğunu açıklarken, Gazze'de sivil can kaybı 7 bini geçti. Hamas'ın başlattığı saldırılarda, İsrail'de de bin 400 kişi yaşamını yitirdi.
İsrail'in Filistin topraklarını işgali, modern zamanların en uzun işgalidir.
İsrail ordusu, Gazze'ye yönelik aylardır süren operasyonda bugüne kadar 531 askerini kaybetti.
İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalarda son 24 saat içinde en fazla can kaybını yaşayan İsrail ordusu (IDF), 24 askerin hayatını kaybettiğini duyurdu.
Filistin, 1516 tarihinde Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferi sırasında Osmanlı hakimiyetine girdi ve 1917 Aralık ayına kadar Osmanlı idaresi altında kaldı (Karaman, 1996).
Miraç olarak tanımlanan ve Muhammed Peygamber'in göğe yükseldiğine inanılan sürecin başlangıcında Muhammed Peygamber'in Mescid-i Aksa'ya geldiğine inanılır. Burası aynı zamanda Yahudiler için de kutsal bir alan. Kral Davut'un oğlu Süleyman'ın ilk tapınağı burada üç bin yıl önce inşa ettiğine inanılır.
Hamas militanlarının Gazze'yi İsrail'den ayıran dikenli telleri birçok noktadan geçtiği operasyon, Orta Doğu'da büyük bir savaşla anılan bir günün 50'inci yıldönümünde yapıldı. 1973 yılında Mısır ve Suriye liderliğindeki Arap devletleri İsrail'e karşı Arap–İsrail Savaşı'nı başlattı.
Bizanslılar, Negev, Sina ve Arap Yarımadasının batısını kapsayan bölgeye Palaestina Salutaris veya bazen Palaestina III demekteydi. Arapçada Filistin (فلسطين) kelimesi için Filistin, Filastin veya Falastin denir.
ABD ve İsrail'deki Yahudilerin Avrupa'daki akrabaları ve kökleriyle bağları zamanla kopmuştur. Zamanında azınlık olan Sefaradlar Yahudi dünyasında etki sahibi olmaya başladı. Hayatta kalan ülkesiz Orta Avrupa Yahudileri'nin %97'si Filistin'e göç etmek istediklerini belirtmiştir.
Filistin'de İslam, Filistin nüfusunun çoğunluğunun dinidir. Batı Şeria nüfusunun % 85'ini Müslümanlar oluşturur, geri kalanını da, İsrail yerleşimcilere aittir. Gazze Şeridi nüfusunun % 99 Müslümandır. Filistinli Müslümanlar genellikle Sünni İslam'ın bir kolu olan Şafidirler.
Birleşmiş Milletler kararlarına rağmen İsrail, halen bu toprakları elinde tutmaya devam ediyor. İsrail 1979 yılında Mısır'la yaptığı 'Camp David' barışı ile Mısır'dan aldığı toprakları Mısır'a iade etti. İsrail, 1982 yılında Kudüs'ü ebedi başkenti olarak ilan etti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri