Mustafa Kemal Paşa kumandasındaki 7. Ordu'da İsmet Bey ile Ali Fuat Paşa kolordu kumandanıdırlar. Bunlar ve diğerleri ellerinden geleni yapmaktadırlar, ancak kuvvetler dengesi üçte bir oranında İngilizlerin lehinedir. Yıldırım Orduları Grubu Kumandanı General Liman Von Sanders de cephenin bitmiş olduğu kanaatindedir.
Mustafa Kemal, 5 Temmuz 1917'de Filistin'de yeni teşkil edilen Yıldırım Ordular Grubunun 7.Ordu Komutanlığına atanmış, ancak bu Grubun komutanı olan eski Almanya Genelkurmay Başkanı Mareşal Falkenhayn ile anlaşamamış, 2 Ekim 1917'de istifa ederek, Đstanbul'a gitmiştir.
1918 Eylül ayında Sina-Filistin Cephesinde yeni bir teşkilatlanmaya gidilerek IV. VII. ve VIII. Ordular Yıldırım Ordular Gurubu adı altında Liman von Sanders'in komutasına girmiştir.
Kolordu, Alman Albay von Oppen komutanlığında Sol Kanat Grubu ile Kafkas Süvari Tugayı idi. 7. Ordu: Komutanı Mustafa Kemal (Atatürk) Paşa'ydı ve karargâhı Nablus'da idi.
7'nci Kolordu Komutanı Tümgeneral Yılmaz YILDIRIM, Şanlıurfa 20'nci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Oktay AĞBUĞA ve Şanlıurfa İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Metin DÜZ, İl Emniyet Müdürümüz Sn. Selçuk DOĞUŞ'a ziyarette bulundular.
İlgili 36 soru bulundu
Mustafa Kemal, 5 Temmuz 1917'de Filistin'de yeni teşkil edilen Yıldırım Ordular Grubunun 7.Ordu Komutanlığına atanmış, ancak bu Grubun komutanı olan eski Almanya Genelkurmay Başkanı Mareşal Falkenhayn ile anlaşamamış, 2 Ekim 1917'de istifa ederek, İstanbul'a gitmiştir.
Hicaz-Yemen Cephesi'nde 1918 yılında esir düşen 16. Tümenin 48. Alayındaki Osmanlı askerlerine karşı Seydibeşir Kampı'nda İngilizler tarafından gerçekleştirilen eylemdir. İçine bol miktarda krizol maddesi eklenmiş su dolu kazanlara mikrop kırma bahanesiyle sokulan 15.000 Osmanlı askeri kör edilmiştir.
Kudüs Muharebesi, I. Dünya Savaşı'nda İtilaf Kuvvetleri karşısında Osmanlı Ordusunun yenilgi ile sonuçlanan muharebe.
8/9 Aralık 1917 tarihinde Kudüs İngiliz ordularının eline geçmiştir. Arkasından sırasıyla Nablus, Hayfa, Akka ve 21 Şubat 1918'de Eriha'nın Osmanlı Devleti elinden çıkması ile Filistin topraklarının önemli kısımları kaybedilmiştir (Emir (Erkilet), 2002).
1 Haziran 1915 Albaylığa yükseltildi. 10 Ağustos 1915 Anafartalar Grubu komutanı olarak İngiliz ve ANZAK birliklerini durdurdu. 14 Ocak 1916 Edirne'de 16. Kolordu komutanı oldu.
Mustafa Kemal, 27 Ocak 1916'da karargâhı Edirne'de bulunan 16. Kolordu Komutanlığı'na atandı.
Komutanlığın karargâhı Yenişehir, Diyarbakır'da bulunmaktadır.
1918 yılında esir düşen Osmanlı ordusundaki 15.000 askerin “Filistinliler” tarafından kör edildiği yönündeki asılsız iddia şöyle ileri sürülmüştü: 2 Mayıs 1918'de 15 bin Osmanlı Askeri esir alınarak Filistinli halk tarafından kör edilerek öldürüldü.
İngiltere savaşın sonunda, 1918'de bölgeyi işgal etti. 25 Nisan 1920'de alınan Milletler Cemiyeti kararıyla, İngiltere'ye, bölgenin manda idaresi için yetki verildi. Osmanlı hakimiyetini kaybeden Filistin'de, o günden bu yana kan ve göz yaşı hiç eksik olmuyor.
Salih Omurtak Bey, Milli Mücadelenin sonuna kadar da 61.Tümen Komutanlığı yapmıştır. 1922'de Albay rütbesine yükseltilmiştir. 12 Ekim 1924'te III. ordu kurmay başkanı, 31 Ekim 1924'de 8. Kolordu Komutan vekili, 1926'da Tümgeneral ve 10 Şubat 1927'de 8. kolordu komutanı olmuştur.
YAHUDİLER İÇİN MESCİD-İ AKSA'NIN ÖNEMİ
Ancak Yahudiler, Mescid-i Aksa'nın altında kendileri için kutsal sayılan Süleyman Mabedi ile Musa'nın sandığının bulunduğuna inanır. Onlara göre sandığın içinde eski ahit vardır. Yahudilere göre hem mabed hem de sandığın geri alınması için Mescid-i Aksa'nın yıkılması gerekir.
Selahaddin, Kudüs kralı Lüzinyanlı Guy'ı ve ordusunu Filistin'in kuzeyine, Tiberya yakınlarındaki Hıttin köyü civarına kadar getirmeyi başardı.
Filistin, 1516'dan 1917'ye kadar Osmanlı İmparatorluğu'nun bir parçasıydı. 1917'de, I. Dünya Savaşı sırasında, İngilizler Kudüs'ü ele geçirdi ve Filistin'in Osmanlı İmparatorluğu'ndan ayrılmasına yol açtı.
Filistin‟in adı bilinen ilk sakinleri, Tevrat‟a göre dünyanın en eski milleti olan ve İslâm tarihçilerinin Arapların atası olarak kabul ettiği Amâlika kavmi idi.
Arap Ayaklanması (Arapça: الثورة العربية Al-Thawra al-'Arabiyya, İngilizce: Arab Revolt), Arap İsyanı veya Arap İhaneti, I. Dünya Savaşı sırasında Haziran 1916 tarihinde Yemen'de Aden, Suriye'de Halep'i kapsayan bağımsız ve birleşik Arap devleti yaratma amacıyla Şerif Hüseyin bin Ali tarafından başlatılmıştır.
Tevrat'ta “Kaftor”, Mısır vesikalarında ise “Keftiu” olarak isimlendirilen Girit adası, Filistinlilerin anavatanıdır. Demek oluyor ki, Filistinliler bugünkü Filistin'e Girit'ten gelmişlerdir ve onlar, orijin olarak, Hint-Avrupai kavimlerden biridirler. Filistinliler, MÖ. 1190 tarihinde, Mısır firavunu III.
7. Ordu, I. Dünya Savaşı sırasında Sina ve Filistin Cephesi'nde savaşan bir Osmanlı ordusuydu.
harp cephelerinden ayrı kalan Mustafa Kemal Paşa, Filistin Cep- hesi'nde durumun kritikleşmesi üzerine, bizzat Sultan VI. Mehmet Vahdettin tarafından 7 Ağustos 1918'de ikinci defa Filistin'de bulunan 7. Ordu Komutanlığına atanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri