Bebek hamileliğin 7. haftasında yaklaşık bir yaban mersini büyüklüğünde olur ve şekillenir. Özellikle; gözler, burun, ağız ve kulaklar daha belirgin görünmeye başlar. Kol ve bacak tomurcukları uzar.
Ultrason Görüntüsü
Bebeğin amniyon kesesinin içinde büyüyor olması, onu dış etkenlere karşı korumaya alır. 7 haftalık bebek anne karnında C şeklindedir, baş ve kuyruk kısmı belirgindir. Embriyonun hemen yanındaki halka şeklindeki yapı yolk kesesidir ve bu haftada net bir şekilde görülür.
7 haftalık gebelikte bebek neye benzer? Anne karnındaki 7 haftalık bebek, hala embriyodur ve anne karnında C şeklinde durur. Baş ve kuyruk kısmı belirgindir. Beyin gelişiminin olması için baş gövdeye oranla daha büyüktür.
Evet, anne karnındaki bebek 7. haftadan itibaren hareket etmeye başlar ancak henüz oldukça küçük olduğu için bu hareketlerin anne tarafından hissedilmesi mümkün değildir.
7. haftada bir ultrason muayenesine girmeniz halinde ise gebelik kesesinin içerisinde şimdiden daha belirgin bir şekilde göze çarpan bebeğinizi minik bir kabartı şeklinde görebilirsiniz.
İlgili 38 soru bulundu
Hamilelikte kalp atışları en rahat şekilde 8.haftadan sonra dinlenebilir.
Adet gecikmesi, düzenli adet gören kadınlarda en erken ve en güvenilir gebelik bulgusudur. Gebeliğin ilk haftalarında adet kanamasına benzer “lekelenme” gibi çok az kanama görülebilmektedir. Bu kanamaya implantasyon (yerleşme) kanaması adı verilir.
Genellikle ultrasonografi ile cinsiyet tahmini, ilk trimesterin sonunda, son adete göre yaklaşık 11-13. gebelik haftalarından itibaren yapılabilmektedir.
7 Haftalık Gebelik Görüntüsü
Karın büyümesi, kişiden kişiye değişir ancak çok belirgin değildir. Hafif tüylenme, özellikle göbek ve göğüs çevresinde gözlenebilir.
İlk 3 ayda yatış pozisyonu olarak yüzüstü hariç her pozisyonda yatılabilir. Bu aylarda rahim küçük olduğu için damarlara baskı yapmadığı için dolaşımı bozmaz. Gebelikte özellikle sol yana doğru yatış pozisyonu önerilir.
Bebeğin karaciğeri ve pankreası da bu hafta gelişmeye başlamaktadır. Beyin gelişimi; bebeğin omuriliği ve beyni haline gelen nöral tüp, bebeğin beyni en üstte olacak şekilde her iki ucunda da oluşmuş ve kapanmıştır. Beyin hızla büyür ve bu olay başın vücudun geri kalanından daha hızlı büyümesine neden olur.
Hamilelik sürecinde gelişen olumsuz durumların ortaya çıkma zamanı kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. Ancak 40 hafta süren hamilelik sürecindeki sağlıksız gebelik belirtileri sıklıkla birinci trimester denilen ilk 12 haftada ortaya çıkar.
Anne adayları gebeliklerini en erken ortalama 5 haftalıkken öğrenebilir. 5. haftaya kadar geçen sürede bebek zaten anneden gelen kanla beslenmeye başlamıştır.
Özellikle hamileliğin 7.-16. haftaları arasında baskın olarak hissedilen aşerme, sonraki dönemde etkisini yavaş yavaş kaybeder. Hamilelik döneminde anne adayı dolaptaki çikolatayı ya da eriği yemeden duramıyorsa aşerme periyoduna girmiş demektir. Hamilelik döneminde aşermek, genel olarak 4. aydan itibaren kesilir.
Altıncı haftanın sonlarına doğru baş kısmı belirginleşir ve göz taslakları ortaya çıkar. Pirinç tanesi büyüklüğündeki embriyonun kalp atışları 6. hafta itibariyle görülebilir ve aileye dinletilebilir. Gebeliğin 20. haftasına gelindiğinde ise bebeğin kalp atışlarını duymak stetoskop ile bile mümkün olmaktadır.
Bebeğin kalbi altıncı hafta itibariyle şekillenmiş olur. Bebeğin en hızlı geliştiği evre de bu 5 – 6 haftalık döneme denk gelir. 6 haftalık bebeğin boyutu yaklaşık 4-5 mm kadardır. Kalbi taslak olarak oluşmuştur. Taslak dedik ama işlevini yerine getirmeye başlamış haldedir.
Gebelik döneminde annenin vücut tipi ve bireysel farklılıklar da çok önemlidir. Zayıf anne adayları gebeliğin ilk günlerinde mide bölgesinde sertleşme yaşar. Kilolu anne adaylarında ise karın sertliği ise altıncı aydan itibaren yaşanmaya başlar.
8 haftalık gebelikte anne adayının hamileliği dışarıdan fark edilecek düzeyde olmasa da gebelik ultrason ile rahatlıkla görülebilir durumdadır. 8 haftalık bebek ultrason görüntüsü minik bir bebek şeklindedir. Önceki haftalara göre daha az kıvrımlı olduğu için bebek seyirme, sıçrama gibi hareketler yapar.
Hamilelikte şişkinlik, her dönemde olabilir ancak özellikle beşinci ay ve sonrasında daha belirginleşir, gebeliğin üçüncü döneminde ise farklı nedenlerden dolayı artar.
16. haftada ultrason ile cinsiyet kesin olarak tespit edilebilir. Fetal DNA Testi: 12. haftadan önce bebeğin cinsiyeti kesin olarak öğrenilebilir. 6. haftada bile bebeğin kromozomlarının anne kanında tespit edilebilmesine rağmen kesin sağlıklı sonuç için 10. haftaya kadar beklemek gerekir.
Yapılan araştırmalara göre erkek bebekler kızlara oranla daha hızlı bir biçimde tespit edilir. Gebeliğin 16. haftasından sonra ise bebek cinsiyeti kesin bir şekilde belirlenmiş olur. Bebeklerin cinsiyeti genetik olarak belirlenir. Cinsiyetin saptanması için belirli bir büyüklüğe ulaşması oldukça önemlidir.
Oğlan ana karnında, sağ tarafta; kız, sol tarafta durur. Kadının hamileliği sırasında alttan başlayarak yukarıya doğru bir çizgi oluşur. Çizgi göbeği geçerse oğlan, göbekte kalırsa kız doğar. Doğum esnasında; kız yukarı, oğlan aşağı bakar.
Normal şartlarda gebelik 40 hafta sürer. 24 ila 37. haftalar arasında yapılan doğum, erken doğum olarak kabul edilir. Gerçekleşen tüm erken doğumların yaklaşık %70'i, 34 ila 37. haftalar arasında gerçekleşir. Bu haftalarda gerçekleşen doğumlar ise geç erken doğum olarak tanımlanır.
Örneğin ilk 3 ayda aile, arkadaş ve partner desteğinin azlığının düşük riskini arttırdığı görülmüştür. Yani nazar değer de düşük olur diye bu haberi paylaşmamak bilakis düşük riskini arttırabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri