Vücut yapısı bakımından C harfine benzeyen bebek, önceki haftalara oranla daha yuvarlak bir başa sahiptir. Gözler, el ve ayaklar, başın iki yanında bulunan kulaklar ile bebek yavaş yavaş bir insan görünümüne ulaşmaya devam eder. Bu hafta tamamlandıktan sonra embriyo artık cenin olarak adlandırılmaya başlayacaktır.
9 haftalık bebek neye benzer: Üzüm
Üzüm büyüklüğündeki bebeğinin elleri ve ayak parmaklarının oluşumu devam ediyor. Ayrıca, hamileliğin 9.haftasında bebeğin gelişimine dair diğer özellikler ise, kollarının ve baaklarının uzaması ve dirseklerinin belirginleşmesi!
Bebeğiniz bu hafta ortalama 2 cm boyunda ve 2 gram ağırlığında. Bu boy ve kiloyla da bir üzüm tanesine benziyor. Üzüm büyüklüğündeki bebeğinizin elleri ve ayak parmaklarının oluşumu, bu hafta devam ediyor.
9 Haftalık Bebek Anne Karnında Nerededir? Dokuz haftalık bebek nerede duruyor sorusunun yanıtı elbette rahimdir. Ancak rahimdeki tüplerde konumlamanın bu evrede çoktan bittiğini de belirtmek gerek. Bu dönemde bebek, rahim içi boşlukta yer alır.
9 haftalık bebek anne karnında hareket eder mi? Evet, 9. haftada bebeğiniz anne karnında hareket etmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Ancak 9. haftayla birlikte kemik iliği, dalak ve karaciğerin gelişimiyle bu ihtiyaç artık bebeğinizin organları tarafından sağlanacaktır. Önceki hafta oluşmaya başlayan kalbin gelişimi de devam eder ve kalpteki kanın akmasını sağlayan valfler de hamileliğin 9. haftası oluşur.
Hamileliğin başından beri olan mide bulantıları, kusma, yorgunluk vs hisleri artık son düzlükte. Artık önemli ölçüde azalıyor bu şikayetler.
9 hafta gebelik esnasında mide bulantılarınız, kronik yorgunluk ve sık sık idrara çıkma durumunuz devam eder. Giderek büyüyen rahim, idrar torbasına (mesane) baskı yaptıkça sık sık idrara çıkmak isteyebilirsiniz. 9 hafta gebelik belirtileri arasında kasık ağrısı da yaşanabilir.
Bebekler anne karnında 7. ve 9. haftalar arasında vücuduyla zıplama hareketi yapabilir. 9. haftadan itibaren de vücut, kol ve bacaklarını ayrı olarak hareket ettirebilir. 12. haftada tekme atabilir. Anne adayı ise bebek hareketlerini 17. ve 20. haftalar arasında hissetmeye başlar.
Gebeliğin ilk 12 haftası içinde bebeğin cinsiyeti pek anlaşılmaz. Gebeliğin 12. haftasının bitmesinden sonra vajinal ultrason ile tahmini bir cinsiyet belirleme yapılabilir. Bebeğinizin cinsiyeti gebeliğin 16. haftasından sonra belli olur. Özellikle de 20. gebelik haftasından sonra bebeğin cinsiyeti kesinleşir.
Gebelikte karnın büyümesi çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Anne adayının hamileliği ortalama 20. haftaya geldiğinde karın büyümeye başlar. Özellikle de 5. aydan itibaren annenin yapısal özelliklerine bağlı olarak karın bölgesi büyümeye başlar.
5. haftaya kadar geçen sürede bebek zaten anneden gelen kanla beslenmeye başlamıştır. Rahim içinde büyüdükçe ve plasentaya bağlandıkça beslenme gücü daha da artar.
Bunlar arasında kuru baklagiller, kuru meyveler, tahıllar, sebzeler, meyveler, tam tahıllı ekmek, yoğurt, süt, peynir, yumurta, balık ve bitkisel yağlar bulunmaktadır. Ayrıca hamile kadınların, özellikle folik asit içeren kırmızı et, tavuk, fındık, badem, kabak çekirdeği gibi besinleri de tüketmesi tavsiye edilir.
Erkek çocuğa hamile olan anne adaylarının bebeğin hareketlerini, gebeliğin 15. haftasından itibaren hissetmeye başladıkları söyleniyor.
Önce kalp ve merkezi sinir sistemi gelişir
Embriyoda ilk gelişen yapılar kalp ve merkezi sinir sistemidir. Anne rahmine yerleşme sürecinde olan embriyonun büyümeye devam etmesi ve varlığını devam ettirebilmesi için kendine ait bir dolaşım sistemi oluşturarak anne dolaşımı ile entegre olması gereklidir.
Anne karnında bebek 7. haftadan itibaren hareket etmeye başlar. Ancak daha henüz 2 santim civarında olduğu için hareketler ultrasonografik olarak görülebilir ve anne adayının bunu hissetmesi mümkün değildir. Anne adayları, bebek hareketlerini genellikle 16 ile 20. hamilelik haftaları arasında hissederler.
Daha az kilo alırlar, daha az terlerler, daha az aş erirler ve daha az hormonel değişiklik yaşarlar. - Erkek bebeğe hamile kadınların uyku kalitesi, kız gebeliğine göre daha iyidir. Uyku sorunları pek yaşanmaz ve anne adayları daha çok, sol tarafına yatarak uyumayı tercih ederler.
Bir kadının dışarıdan karnına bakarak gebe olduğunu anlamak için 20 haftayı beklemek gerekir. Bu da gebeliğin 5 ayına denk gelir. Bu haftadan itibaren gebe kadının karnında belirgin bir büyüme olur.
Hamilelikte önerilen yatış pozisyonu sola doğru olan pozisyondur. Bunun nedeni vücudun ortasının hafif sağından büyük toplardamarın geçmesidir. Eğer sağa doğru yatılırsa rahim bu toplardamara bası yapar ve böylece kalbe dönen kan miktarında azalma olabilir.
Bebeğin ilk görüşte karnından belli olması için henüz çok erken. Rahim kasık kemiğinin arka kısmında korumalı bir şekilde duruyor ve bebek 12 haftalık olana kadar pek de belirgin bir şekilde görünmeyebilir. Ara sıra kramplar hissedebilirsin ve karnın alt bölgesinde ağrılar meydana gelebilir.
Birinci trimester olarak da adlandırılan gebeliğin ilk 14 haftasında (ilk 3 ayı) 11. haftadan başlayarak anneden kan alımı, ultrason ölçümü ve ikili tarama testi yapılır.
Mide bulantısı olmayan gebeler de sağlıklı bir hamilelik ve doğum süreci geçirmektedir. Bu semptom, hamileliğin normal bir şekilde ilerlediğini veya ilerlemediğini gösteren bir işaret değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri