Psikoloji, düşünme, hatırlama, öğrenme, problem çözme, muhakeme gibi zihinsel süreçler ile davranışları bilimsel olarak inceleyen bir bilim dalıdır. Davranışlarımız ve zihinsel süreçlerimiz beynimizdeki hücreler (nöronlar) arası bilgi alışverişinin ve sosyal - kültürel değerlerimizin etkileşiminin bir ürünüdür.
Psikolojinin sosyal psikoloji, klinik psikoloji, gelişim psikolojisi, deneysel psikoloji, psikometri, uygulamalı psikoloji, adli psikoloji, eğitim psikolojisi, sağlık psikolojisi, spor psikolojisi, trafik psikolojisi, pozitif psikoloji, politik psikoloji ve din psikolojisi gibi pek çok alt alanı vardır.
Psikoloji, insan ve hayvan davranışlarını, zihinsel süreçleri ve tüm bu süreçlerle ilintili psikolojik, sosyal ve biyolojik yönleri inceleyen bir bilim dalıdır. Psikoloji bilimi yöntem olarak deneyleme, ölçme, sistematik gözlem gibi bilimsel metotlardan yararlanır.
PSİKOLOJİNİN AMAÇLARI
Psikologların temel bir araştırma yaparken hedefleri davranışı tanımlamak, açıklamak, tahmin etmek ve kontrol etmek.
Not: ters psikoloji teknikleri bazen “paradoksal” olarak adlandırılır; çünkü insanları, tersini yapacağını umarak bir şey yapmaya teşvik etmeyi içerir.
İlgili 25 soru bulundu
Psikiyatrik rahatsızlık veya psikiyatrik bozukluk, insanların günlük yaşamını etkileyen; duygu, düşünce ve davranış işlevlerinde olumsuz etkiler doğuran hastalıkların tümüdür.
Bilişsel psikoloji, düşünme, hissetme, öğrenme, anımsama, karar verme, dil, problem çözme ve yargılama gibi zihinsel süreçlerin en geniş anlamda incelenmesidir.
Psikolojinin bir bilim dalı olarak doğmasına, 1876 yılında Almanya'da Leipzig Üniversitesi'nde kurduğu psikoloji laboratuvarı ile Wilhelm Wundt ön ayak olmuştur. Wundt, kendini psikolog olarak tanımlayan ilk kişidir.
Kaygı ve endişelerinizle birlikte sık sık kalp çarpıntısı , nefes darlığı , baş ağrısı , terleme, titreme, baş dönmesi, huzursuzluk hissediyorsanız, önemli bir psikolojik hastalık yaşayıp yaşamadığınızı tespit etmek için psikologa gitmelisiniz.
çok az konuşan, sessiz, sakin olan, sükûtî
Psikoloji bilimi aynı zamanda ruh bilimi olarak da bilinmektedir. Davranış ve zihin bozukluklarını inceleyen bir bilim dalı olan Psikoloji bilimi aynı zamanda bilinçli ve bilinçsiz davranışları da incelemektedir.
İnsanların akıl sağlığı sorunlarıyla başa çıkmalarına yardımcı olan psikologların oldukça geniş bir iş tanımı var. Psikologlar, duygusal ve ilişkiyle ilgili sorunların, stres ve hatta bağımlılık dahil olmak üzere psikolojik sorunların üstesinden gelmelerine yardımcı olurlar.
Terapi sürecinde olan bir bireyi bazı uzmanlar “hasta” diye tanımlarken bazı uzmanlar ise “danışan” diye tanımlar.
Psikolojinin temel bilim olarak kaygı, davranış, biliş ve duyguların altında yatan yasaları ve süreçleri anlamaktır. Temel bilim olarak psikoloji, uygulamalı psikoloji için bir temel sağlar.
Psikoloji de Sosyoloji de insan davranışı üzerine kurulmuş bilim dallarıdır. Psikoloji bireysel davranışlardan yola çıkarak bireyin zihnini ve ruhsal dünyasını incelerken; sosyoloji bireylerin davranışlarından oluşan kitle davranışlarını ve toplumsal olayları inceler.
Ebul Hasan hazretleri arkadaşlarına psikolojik sıkıntılara,ruhi bunalıma karşı şu duayı okumalarını tavsiye ederdi. Lâilâhe illâllâhü'l-azîmü'l-halîmü, Lâilâhe illallâhu rabbü'l arşi'l-azîm. Lâilâhe illâllâhü rabbü's-semâvâti verabbü'l-'ardı verabbü'l-'arşi'l-kerîm.
Amerika Psikoloji Birliği (APA) 2021 “Muhteşem Psikolog” ödülü Türk Akademisyen Prof. Dr. Şenel Poyrazlı'nın oldu.
Carl Rogers, psikolojide birey merkezli terapinin kurucusu ve hümanistik yaklaşımın öncüsü olarak en ünlü psikologlar arasında gösterilen Amerikalı psikologdur. Sigmund Freud'dan sonra en önemli klinik psikolog olarak görülmektedir.
Washburn, 1931'de Ulusal Bilimler Akademisi'ne seçilen ilk kadın psikolog ve ikinci kadın bilim insanıydı Aynı yıl, Kopenhag'daki Uluslararası Psikoloji Kongresi'nde Amerika Birleşik Devletleri Delegesi olarak görev yaptı.
Fizyolojik psikoloji, kontrollü deneylerde insan dışı hayvan deneklerin beyinlerinin doğrudan manipülasyonu yoluyla sinirsel algı ve davranış mekanizmalarını inceleyen davranışsal sinirbilimin (biyolojik psikoloji) bir alt bölümüdür.
Psikiyatristler, insan fizyolojisine daha hâkim olurlar. Bu nedenle sorunlara medikal çözümler üretmeyi tercih ederler. Başka bir deyişle ilaç ile tedavi yöntemini uygularlar. Psikologlar ise insanın ruhsal, düşünsel ve davranışsal durumlarına daha çok hâkim olurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri