Hem devlet hastanelerinde hem de özel hastanelerde ilgili bölümlerde iş bulabilen odyoloji mezunları, kliniklerde, kulak burun boğaz alanında araştırmalar yapan tüm merkezlerde, işitme cihazı üretilen ya da satışının yapıldığı tüm işletmelerde ya da okullarda, üniversitelerde iş bulabilirler.
Yerleştirme işlemleri genelde kurum bazlı yapılmaktadır. Bu yerleştirme işlemlerinden biri de Sağlık Bakanlığı'na yapılmaktadır. Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışan odyologlar en düşük 84 puanla atanıyor. ÖSYM'den alınan veriler doğrultusunda Odyolog KPSS Atama Taban Puanları 2022 haberimizde yer alıyor.
İşitme sağlığının korunması ve işitme kaybının önlenmesine yönelik çalışmalar yapar. İşitme tarama programlarında görev alır ve bu programlardaki testleri yapar. Gürültü ölçümlerini yaparak işitmenin korunması hakkında gerekli önerilerde bulunur.
Kamu ve özel sektörde iş bulması sıkıntısı yaşayan odyometristler, “Odyometrist işitme merkezi açabilir mi?” sorusunun cevabını aramaya başlamıştır. Yukarıda belirtildiği odyometristler işitme merkezi açabilir ve mevcut yönetmeliğe göre işitme cihazı satış ve uygulama merkezilerinde sorumlu müdür olabilirler.
Günümüzde belki de en çok artış gösteren hastalıklardan olan İşitme Kayıpları ve Denge Bozuklukları alanlarında tanı ve tedavi için ciddi derecede önemi olan Odyologlar, hastanelerde kurulan detaylı işitme ve denge ünitelerinde bu alanda hizmet verebilmektedirler.
İlgili 29 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Odyolog 2023 yılında ortalama 18.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Odyolog , Temmuz 2023 yılında ortalama 18.600 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 14.520 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Odyologların atanması için gerekli puanlar 80 puan ile 93 puan arasında değişmektedir. Odyologlar bu puanları alarak en güzel kamu yani devlet hastanelerinde çalışabilirler. Odyolog günümüzde tek başına ameliyat yapabilme yetkisine sahip değildir.
Odyolog tıp doktoru değildir.
Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), çocuk gelişimi ile çocuk gelişimi ve eğitimi bölümü mezunlarının pedagojik formasyon eğitimi, odyoloji mezunlarının da eğitim odyolojisi yüksek lisans programını bitirmeden özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde uzman öğretici olarak çalışabilmesine olanak sağlandı.
Odyolog; işitme, denge veya kulakla ilgili diğer problemleri olan hastalarla çalışan kulak uzmanlarıdır. Uzman hekimin koyduğu tanı ve tedavi tavsiyesi çerçevesinde hastalara çeşitli testler uygular.
Üniversitelerin sağlık bilimleri fakülteleri ya da sağlık bilimleri yüksekokulunda yer alan odyoloji veya odyometri bölümlerinde lisans eğitimini tamamlayanlar odyolog olarak adlandırılır. Odyoloji uzmanı unvanını alabilmek için en az yüksek lisans seviyesinde olmak şartıyla, lisansüstü eğitimlere devam etmek gerekir.
Odyoloji biliminin en temel hedefi işitme ve denge kayıplarının en erken dönemde tespit edilerek gerekli durumlarda uygun rehabilitatif yaklaşımın bir an önce sergilenmesini sağlamaktır. Bölüm mezunlarına Odyolog unvanı verilmektedir.
Odyometri teknikeri ya da odyometrist; işitme kaybı yaşadığı düşünülen hastalara gerekli testleri yapmaktan işitme cihazı üretimine kadar birçok farklı alanda çalışır. Odyometri teknikerleri, devlet ve özel hastaneler ile işitme cihazı üretimi ya da satışı yapan şirketlerde görev alabilir.
Odyologlar hastanelerde işitme kayıpları ile ilgili olarak işitme testleri yapar, ilgili teşhisi koyar ve uygun tedavi planını hazırlarlar. Bunun yanında hastanelerde denge bozuklukları ile ilgili gerekli testleri yapar, tanıyı koyar ve lüzumu halinde tedavi için gerekli rehabilitasyon süreçlerini yürütür.
Odyoloji ve dil ve konuşma terapisi birbirleriyle kardeş alanlardır. Odyoloji işitme problemleri ve denge bozuklukları ile ilgilenirken, dil ve konuşma terapisi dil, ses, konuşma ve yutma bozukluklarının tanı ve tedavisi ile ilgilenir. İki alan arasındaki en büyük fark “terapi” kelimesinde gizlidir.
Staj, eğitim modeli:
Yaz stajları isten herhangi bir ilde uzman odyoloğun gözetmenliğinde yapılabilmektedir. Öğrencilerimizin kamu, vakıf ve üniversite hastanelerinde ve kliniklerinde, işitme firmalarında ve özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde staj yapabilmektedirler.
Odyolog, işitme kaybı, denge (vestibüler) bozuklukları ve kulak çınlaması dahil olmak üzere ilgili rahatsızlıkları değerlendirir. Odyologlar, işitme kaybı ve ilgili rahatsızlıkları olan insanları rehabilite etmek için eğitilmiştir.
Odyoloji bölümü mezunları, işitme ve denge bozukluklarının tespit, rehabilitasyon ve tedavisinde görev alabilirler. Özel işitme merkezleri, hastaneler, rehabilitasyon merkezleri ve işitme cihazı üreticileri gibi kurumlarda çalışabilirler.
Mesleğe yeni başlayan bir odyolog elemanının alacağı maaş en düşük 2300 lira olarak görülmektedir. Meslekte biraz tecrübe kazanan kişiler ise ortalama olarak 3300 lira civarında maaş almaktadır. Odyolog olarak çalışmakta olan kişilerin aldığı en yüksek seviyedeki maaş miktarı ise 4500 lira civarında gözlenmektedir.
Odyometri iş imkanını belirleyen çalışma alanları genel olarak şöyledir: Özel sektöre bağlı sağlık kuruluşlarında ve kamuya bağlı devlet hastanelerinde görev alabilirler. Özel tetkik merkezlerinde uzman yardımcısı olarak görev alabilirler. Özel işitme testleri yapan ve uygulayan sağlık merkezlerinde görev alabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri