Tarih boyunca Hıristiyanlar arasında farklı uygulamalar sakrament olarak nitelendiyse de XII. Yüzyılda yedi uygulama sakrament olarak kabul edilmiştir. Bunlar; vaftiz, ev
Hıristiyanlık'ta cemaate katılımın göstergesi olarak kişinin suya daldırılması ya da üzerine su dökülmesi şeklinde icra edilen dinî merasim.
Her dinin belli başlı kuralları, ibadetleri ve ayinleri vardır. Hristiyanların kutsal saydıkları ve Teslis inancına göre düzenledikleri ayinlere sakrament denir. Ortodokslar ve Protestanlar, sakramentlerin birçoğunun dine sonradan eklendiğine inandıkları için kendi kiliselerinde daha farklı ayinler düzenlerler.
Ermeni Kilisesi'nde Sakramentler (vaftiz, mühürleme, tövbe, evharistiya, evlilik, ruhban takdisi ve hasta yağı)
Teslis, Hıristiyan teolojisinde Tanrı'nın, Baba, Oğul ve Kutsal Ruh'tan oluşan üçlü tabiatını ifade eden akidenin adı olup Hıristiyanlığın temel sırrıdır. 1 Bu üçlü tabiat, birbirinden ayrılmaz ve tek Tanrı'nın birbirini tamamlayan farklı yansımaları olarak görülür.
İlgili 29 soru bulundu
Vaftiz genel olarak "Baba, Oğul ve Kutsal Ruh'un adıyla" şeklindeki Teslisçi formül ile birlikte anılır. Teslisçiler bu formülü vaftizin resmi bir başlangıç olduğu Hristiyan inancının iman esası olarak kabul ederler.
Üç semâvî dinden biri olan Hıristiyanlık'ın Tanrı inancını ise teslis (Baba, Oğul ve kutsal rûh) doktrini teşkil etmektedir.
Katolik Kilisesi Kutsal Ruh tarafından idare edilir ve evrenseldir. Kutsal Ruh, Baba'dan Oğul aracılığıyla çıkar. (Ortodokslar, sadece Baba'dan çıktığına inanırlar). İsa hem insan, hem de tanrı tabiatına sahiptir.
Kilise başkanına episkopos, piskopos denir. Katolik Kilisesinde Papa, bütün piskoposların başıdır.
Hastalara yağ sürme işlemi sadece ağır hastalara hatta ölmek üzere olan hastalara uygulandığı için bu sakramente son yağlama da denilmiştir. Günümüzde hastayı yağla mesh etme ağır hastalara uygulanmakta, hasta iyileşirse ve sonra yeniden hastalanırsa tekrar yağlanmaktadır.
Kutsal komünyonda rahip, ekmek ve şarap vererek ayini yürütmekte; ayinde yenilen ekmeğin İsa'nın bedenine ve içilen şarabın da kanına dönüştüğüne inanıldığı için, Roma Katolik kilisesi bu hizmeti esas görev olarak adlandırmaktadır. Ekmek ve şarap, İsa taparının tanrıyla bir olduğunu göstermektedir.
Kutsal Cumartesi dünya genelindeki Hristiyanların İsa'nın Golgotha'daki Kutsal Kabir Kilisesi'ne defnedilişini andıkları dini gündür. Kutsal Cuma'dan bir gün sonraya, Paskalya'dan bir gün önceye denk gelen Kutsal Cumartesi, Hristiyanların Paskalya'ya hazırlandıkları Kutsal Hafta'nın son günüdür.
Akşam Yemeği (Supper), Aşayı Rabbani, Evharist ve Ekmek-Şarap ayini de denir. unsurları ekmek ve şaraptır.
İnanca göre Hristiyanlığın inanç sistemi ve ibadetleri, İsa tarafından 1. yüzyılda, Roma İmparatoru Tiberius devrinde, yine Roma'nın hakimiyetinde olan Filistin'de ortaya konulmuş ve havarileri ve diğer takipçileri tarafından öğretilerek yayılmıştır.
İsa'nın vaftizi, Vaftizci Yahya tarafından peygamber İsa'nın Ürdün Nehrinde vaftiz edilmesi olayıdır. İsa'nın hayatında önemli bir nokta olduğu düşünülen ve Matta, Markos ile Luka incillerinde anlatılan bu olayların bugün Ürdün'de bulunan El-Mağtas'da gerçekleştiği düşünülmektedir.
Kaynaklara göre Yeşua, yaklaşık MÖ 4 yılında, günümüzde Filistin bölgesi sınırlarında yer alan, ancak o dönemde Roma İmparatorluğu'nun Yahudiye eyaleti sınırları içerisinde bulunan Beytüllahim şehrinde, annesi Meryem'in bakire olduğuna ilişkin iddia edilen bir mucizeyle doğdu.
Ortodoksluk fonksiyon (hypostasis) anlamında üç ayrı, cevher (ousia) anlamında bir tek varlıktan oluşan teslis doktrinini kabul eder. Buna göre Tanrı fonksiyon anlamında Baba, Oğul ve Kutsal Ruh olmak üzere üç ayrı varlıktan meydana gelmiş olsa da esas itibarıyla Baba'da bütünleşen tek varlıktır.
Roma'daki Papa ile Konstantinopolis Patriği yüzyıllar boyunca güç ve nüfuz için kıyasıya rekabet halindeydi. Teolojik ve siyasi anlaşmazlıklar 1054 yılında Batı Kilisesi ile Doğu Kilisesi arasında ilişkilerin kopması ile sonuçlandı.
Katolik sözcüğü, Yunanca katholikos (evrensel) kelimesinden türetilmiştir. Katolikler, Roma Katolik Kilisesi mensubu olup, Hristiyan dünyasının en yaygın mezhebini meydana getirirler. Katolikler, bu akımın İsa'nın ilk havarilerinden Petrus tarafından kurulduğunu ileri sürerler.
Rahip ve rahibeleri evlenmezler doğrudur sebebi ise kalbi dünyaya bağlamamaktır.
Ortodokslarda kutsal Ruh sadece Baba'dan İsa aracılığıyla çıktığına inanılır. Katoliklerde ise hem Baba hem Oğul'dan çıktığına inanılır. Katolikler Papa'nın Tanrı'yı temsil ettiğine, hatadan muafiyetine inanır. Ortodokslar ise karşı çıkarak, Peygamberlerin dahi hata yapabileceğine inanır.
Katolik ve Ortodoks inançlı Hristiyanlar İsa'nın doğum tarihi olarak kabul ettikleri 24 Aralık tarihinde Noel yortusunu yine Türkiye çapında kutladılar.
Hristiyanlar Tanrı'nın üç kişiliği ile ilgili bilgilerin Tevrat'ta da anlatıldığına inanır. Tanrı doğasının İsa'nın bedeniyle ilgisi yoktur. "Baba" ile aynı olan bir doğayı taşımaktadır ikisi de aynı kaynaktandır. Bu nedenle de İsa, Tanrı olarak kabul edilir.
Allah, üçün üçüncüsüdür diyenler “Tek ilah'dan başka hiçbir ilah yoktur” gerçeğini inkâr edenlerdir. Eğer onlar “Allah üç ilah'dan biridir” söyleminden vazgeçmezlerse, o inkâr edenlerin başlarına Allah'dan acıklı bir azap gelecek.
Cebrâil'e ruh denilmesi Allah katında mertebesinin yüce olduğunu açıklamak ve onu şereflendirmek içindir. Beden nasıl ruhla diriliyorsa din de vahyi getiren Cebrâil ile hayat bulmaktadır. Ayrıca ruhanî bir varlık olduğu için de Cebrâil'e bu isim verilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri