Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Dava konusuz kalırsa mahkeme ne karar verir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Dava konusuz kalırsa mahkeme ne karar verir?

HMK'nun 331/1 maddesi gereğince; davanın konusuz kalması sebebiyle davanın esası hakkında bir karar verilmesine gerek bulunmayan hâllerde, hâkim, davanın açıldığı tarihteki tarafların haklılık durumuna göre yargılama giderlerini takdir ve hükmeder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: unalgokturk.av.tr

Konusuz kalan dava düşer mi?

Davanın konusuz kalması halinde, artık dava hakkında yargılama yapılmasına ve hüküm verilmesine gerek kalmaz. Başka bir deyişle, her iki tarafın da davanın esası hakkında karar verilmesinde hukuki yararı kalmamış demektir. ...” Y17.HD, 04.11.2021, E. 2020/3207 K. 2021/13496; “...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Konusuz kalan davada vekalet ücreti maktu mu?

Konusuz kalan davada karar tarihinden önce harç ikmali yapılmadığı takdirde maktu vekalet ücreti üzerinden ilam vekalet ücretine hükmedilmesi gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sertkayahukuk.com

Davanın konusuz kalması esas mı usul mü?

Dava konusu uyuşmazlıklar yargılama devam ederken borcun ifası, kiralananın tahliyesi, ipoteğin fekki gibi nedenlerle mahkemece bir karar verilmesine gerek bulunmadan çözümlenebilmektedir. Bu gibi hallerde dava konusuz kalmakta ve esas hakkında karar verilmesine gerek bulunmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukihaber.net

Karar verilmesine yer olmadığı kararı ne zaman verilir?

Davanın konusuz kalması halinde, mahkeme “karar verilmesine yer olmadığına” karar verecektir. Davalı ve davacı arasında uyuşmazlık konusu olmayacaktır. Bu durumda artık o konu hakkında yargılama yapılmasına ve o yargılama sonucunda bir hüküm kurulmasında tarafların “hukuki yararı” kalmayacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: serhancantas.com

Davanın konusuz kalması ne demektir? - Adana Avukat Saim İncekaş Boşanma ve Ceza Avukatı

İlgili 43 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Konusuz kalan dava ne olur?

Konusuz Kalan Davada Verilecek Karar

Konusuz kalan dava reddedilmez, karar verilmesine yer olmadığı kararı verilir. Tarafların dava tarihindeki haklılık durumuna göre de vekalet ücretine hükmedilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: oguzhanyazici.av.tr

Davanın konusuz kalması halinde ne olur?

HMK'nun 331/1 maddesi gereğince; davanın konusuz kalması sebebiyle davanın esası hakkında bir karar verilmesine gerek bulunmayan hâllerde, hâkim, davanın açıldığı tarihteki tarafların haklılık durumuna göre yargılama giderlerini takdir ve hükmeder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: unalgokturk.av.tr

Karar verilmesine yer olmadığı kararı ne demek?

Ceza verilmesine yer olmadığı kararı, 5271 sayılı CMK'nın 223/3-4 maddesinde düzenlenmiştir. Ceza verilmesine yer olmadığı kararı beraat kararı mahiyetinde değildir, fiil suç teşkil etmesine rağmen faile belli nedenlerle ceza verilmemesi sonucunu doğuran nihai bir karardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Davalı davayı kabul ederse ne olur?

Davayı kabul eden davalı, bu şekilde, davacının talep sonucu bölümünde istemiş olduğu hakkı kısmen veya tamamen kabul eder. Kabul, ancak tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri davalarda hüküm doğurur (HMK m.308/2).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: karamercanhukuk.com

Davanın usulden reddi halinde ne yapılır?

Davanın usulden reddi ile dava hiç açılmamış kabul edilir. Dolayısıyla zamanaşımı süresi de kesilmiş kabul edilmez. Davanın usulden reddinden sonra zamanaşımı süresi dolmamışsa aynı dava tekrar açılabilir. Fakat sürenin dolmasından sonra dava açılırsa itiraz ile davanın reddine karar verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arslanavukatlikburosu.com

Davadan vazgeçme ücreti ne kadar?

Davadan Feragat Hâlinde Yargılama Giderleri

Davadan feragat, muhakemenin ilk celsesinde vuku bulursa, karar ve ilam harcının üçte biri, daha sonra olursa üçte ikisi alınır (Harçlar Kanunu, m. 22/1).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kapitalhukuk.com

Avukat kazandığı davadan ne kadar alır?

5043 sayılı kanunda ücretin belirlenmesi esası olarak avukatın davayı kazandığı kısmının yüzde onu ile yüzde yirmisi arasında arasında ücrete hak kazanağı düzenlenmiştir. Bu yüzde ise ilamın kesinleşme tarihine göre belirlenecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kamaci.av.tr

Davayı geri çekme ücreti nedir?

Davadan vazgeçilmesi, sulh olunması yada feragat edilmesi halinde aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerine hükmolunur. Fakat vekalet ücretinde durum farklıdır. Ön incelemeye kadar vazgeçilirse kanuni vekalet ücretinin yarısına, ön inceleme tutanağı imzalandıktan sonra vazgeçilirse tamamına hükmolunur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuncsuditol.av.tr

Bir dava kaç yıl sonra düşer?

Türk Ceza Kanunu'nun 66. Maddesine göre en hafif suçlarda olağan zaman aşımı sekiz yıl olup aynı suçlara ilişkin olan uzamış zamanaşımı süresi 12 yıldır. Olağan dava zamanaşımı sürelerinin geçmesi ile kamu davasının yani ceza davasının düşmesine karar verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinlaw.com

Davayı kaybeden taraf ne öder?

Bu durum sizinle avukatınız arasındaki özel borç ilişkisidir ancak her davada mahkeme davası kabul edilen avukat lehine mahkeme vekalet ücretini takdir eder ve bu ücreti davayı kaybeden taraf, kazanan tarafa öder. Ancak bu avukatlık ücreti sizin avukatınıza yaptığınız ödemeden ayrıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: zeynepyargic.av.tr

Hangi hallerde dava düşer?

Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenen düşme sebepleri şunlardır:
  • Sanığın ölümü,
  • Genel af,
  • Dava zamanaşımı,
  • Şikâyetten vazgeçme,
  • Önödeme,
  • Uzlaşma.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahmetekin.com

Davalı düşen davayı yenileyebilir mi?

(4) Dosyası işlemden kaldırılmış olan dava, işlemden kaldırıldığı tarihten başlayarak üç ay içinde taraflardan birinin dilekçe ile başvurusu üzerine yenilenebilir. Yenileme dilekçesi, duruşma gün, saat ve yeri ile birlikte taraflara tebliğ edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: istanbulhukukdanismanlik.net

Davacı davayı geri çekebilir mi?

Davanın geri alınması 6100 sayılı Kanun'un 123 üncü maddesinde, davadan feragat ise 307 nci maddesinde düzenlenmiştir. Davadan feragat davalının rızasına (muvafakatına) bağlı olmadığı hâlde, davacının davasını geri alabilmesi için davalının rızası şarttır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: calismatoplum.org

Davalı cevap vermezse ne olur?

Davalı, cevap dilekçesinde yeni vakıalar (maddi ve usûl hukukuna dayanan savunma araçları) ileri sürerek davacının iddialarının haksızlığını ispat etmeye çalışacaktır4. Davalının davaya cevap vermemesi ise, davanın inkâr edilmiş sayılması sonucunu doğuracaktır (HMK m. 128).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukuk.deu.edu.tr

Duruşma olmadan karar verilir mi?

Kovuşturma aşamasında kural olarak hazır bulunmayan sanık hakkında duruşma yapılamaz. Mahkeme, sanığın hazır bulunmasına her zaman karar verebilir. Bu anlamda sanık hakkında zorla getirme kararı çıkartılabileceği gibi yakalama emriyle de sanığın getirilmesi her zaman sağlanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eyavuz.av.tr

Davanın reddine karar verilmesi ne demek?

Ceza davalarında karşılaşılan davanın reddi kararı yargılamaların en sonunda verilmektedir. Bu hüküm çeşidinde sanık ile alakalı aynı fiil sebebiyle daha önceden verilen bir hüküm yada açılan dava bulunuyorsa duruşma sona erdirilmekte ve bu karara da "davanın reddi" kararı denilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: elgit.av.tr

Durma kararı bir hüküm müdür?

Durma kararı, hukuki niteliği itibariyle aslında tam olarak bir hüküm çeşidi değildir, bir ara karardır. Durma kararı ile yargılama sona ermez, sadece şartın gerçekleşmesi için o şart gerçekleşene kadar durur. Bu nedenle, durma kararları aleyhine istinaf veya temyiz kanun yoluna gidilmesi de mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alpserhukuk.com

Davanın açılmamış sayılmasına karar verilirse ne olur?

HMK 150/7 hükmü uyarınca davanın açılmamış sayılmasına karar verilirse, zamanaşımının kesilmesi, hak düşürücü sürenin korunması ve davalıyı temerrüde düşürme etkisi de ortadan kalkacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: oguzhanyazici.av.tr

Davalının kabulüne rağmen dava reddedilir mi?

Dava, Hak Düşürücü Süre Geçtikten Sonra Açılmış Olsa Bile Davalının Davayı Kabul Etmesi Halinde Mahkemece, Davanın Reddine Karar Verilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gocuk.com.tr

Davaya sonradan davalı eklenir mi?

Maddeyle, davacının davalı tarafın açık rızası ile taraf değişikliği yapabileceği; yani görülmekte olan davanın davalısından bir başka kişiye davayı yöneltip, yeni davalıya karşı yürütmesi imkânı, maddî hukuk esasları çerçevesinde öngörülmüştür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr
Önceki makale
Narsist aglar mi?
Sonraki makale
Vazelin uçuğa iyi gelir mi?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT