Kur'an'ın yedi harf ile inmesi, yedi vecihle inmesi anlamındadır. Çünkü ahruf kelimesinin müfredi olan harf, vecih anlamına gelir.
Medd-i ârız olan kelimenin son harfi esireli ise, dört vecih câizdir: Tûl, tevâssut, kasr ve revm. Üzerinde durulan kelimenin son harf'i ötüreli ise, yedi vecih câiz olur: Tûl, tevassut, kasr, tûl ile işmâm, bir de revm.
Kur'ân-ı Kerîm'in lafızları ve kıraati ile ilgili yedi vecih veya lehçe.
Sözlükte vech “yüz, çehre, sima; bir şeyin kendisi; bakan kimsenin karşısına gelen yön” anlamlarına gelir (Lisânü'l-ʿArab, “vch” md.). Kur'ân-ı Kerîm'de on bir âyette Allah veya rab kelimesine yahut bunlara râci zamire muzaf olarak Cenâb-ı Hakk'a nisbet edilen vecih lafzı sekiz yerde “rıza” mânasında kullanır.
"Kur'an, yedi harf üzere inmiştir" sözü, Kur'an'ın okunuşunun, yedi ayrı yöntemle vahyedildiği anlamına gelmektedir. Günümüzde kullanılan en meşhur kıraat yöntemleri: Verş, Nâfi' ve Âsım yoluyla Hafs (kıraatleri).
İlgili 42 soru bulundu
"Yedi Harf" Müslümanlara Kur'an-ı Kerimi iyice okuyup anlamaları için verilmiş bir ruhsattır. Nitekim konu ile ilgili hadislerde; bu durum açıkça vurgulanmaktadır. Bu ruhsatla Kur'an'ın süratle yayılması ve Müslümanların dini kolayca anlayıp benimsemeleri hedeflenmiş olmalıdır.
Kur'ân-ı Kerîm'in lafızları ve kıraati ile ilgili yedi vecih veya lehçe.
İstifham Hemzesinde olan vecihler Kur'an-ı kerimde altı yerdedir.
Bir hadisi veya bir sözü ilk söyleyene nisbet etmek için senedinde yer alan râvilerin adlarını zikretme anlamında hadis terimi.
Bilindiği gibi Kur'an'ın yedi harfle indirilmiş olduğu hadislerle sabittir. Kur'an, Hz. Peygamber ve Kavminin lehçesiyle (Kureyş lehçesiyle) indirilmiştir.
Kıraatleri n sayısı, Ebubekirİbn Mücahid (ö.324/936) tarafından yediye indirilmişs e de kıraatler yedi ile sınırlıdeğildir. Ancak yedi harf ve kıraat birbiriyle alakasız konular değildir. Yedi harfedair hadisler, kıraatlerin delili olduğu gibi, Kur‟ân‟ ın farklı vecihlerle okunmakeyfiyeti, yedi harf ile başlamıştır.
Kur'ân-ı Kerîm'in okunuş keyfiyeti, kıraat âlimlerine nisbet edilen okuyuşlar, bunlarla ilgili ilim dalı. Bu form aracılığıyla, sadece OSMANLILAR//8-mali-yapi maddesi ile alakalı mesajların iletilmesi rica olunur.
Asli medde tabii med de denilir. Yani med (uzatma) özelliği bizzat harfin kendisinden dolayıdır. Ardından gelen herhangi bir sebebe dayanmaz. Uzatma miktarı bir elif yani iki hareke kadardır.
Med harfinden sonra ârız sukûn bulunursa oluşan tevcid kuralına medd-i ârız denir.
Tedvîr, orta tempoda tilavet etmek anlamına gelir. Hız bakımından tertîl ile hadr arasındadır.
A'raf Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 7. sırada bulunmakta ve toplamda 206 ayetten oluşmaktadır.
“Kur'an-ı Kerimi tecvid bilgilerine uyarak okuyunca, her harfine yirmi sevap verilir. Tecvide uymazsa on sevap verilir.” buyurdu.
Dolayısıyla Kur'an'ı okumak dendiğinde üç çeşit okumadan bahsedilebilir ki bunlar “fiilî okuma”, “zihnî/tedebbüren okuma” ve “lafzi/teberrüken okuma” düzeyleridir.
Öz: Kırâat ilmi, Kur'ân-ı Kerîm'in lafızlarını edâ yönüyle ele alan, bu husustaki ittifak ve ihtilafları belirten rivâyetleri, nakledenlerine (imam ve râvîlerine) isnâd ederek inceleyen bir disiplindir.
Kırâat kelimesi Kur'ân'da türevleriyle birlikte seksen altı defa geçmekte, okuma ve toplama anlamında kullanılmış ve kullanıldığı âyetler bütün detaylarıyla incelenmiştir. Tilâvet kelimesi Kur'ân'da izleme/uyma, okuma, amel etme, inme veya okuma, rivâyet etme anlamlarında kullanılmıştır.
Hanefi mezhebine bağlı olan Türkler, Kufe kıraat imamı olan Asım'ın kıraatini takip etmektedirler. Yine Afrika bölgesinde hicri üçüncü asırlarda Ömer b. Hayrun Hanefi mezhebine bağlı olduğu için orada Kufe kıraati olan Hamza'nın kıraatini yaymıştır.
Kıraat namazı oluşturan ana unsurlardan biri olup iki rek'atlı farz namazların, sünnet ve nâfile namazlarla vitir namazının her rek'atında farzdır.
Namazın rükünlerinden biri kıraattir. Farz olan namazlarda iki rekatta, diğer namazlarda ise her rekatta, kıyamdayken Kuran'dan bir miktar sure okumanın farz olduğu bildirilmiştir. Kıraat kelimesi bir hadis terimi olarak da kullanılır. Hadis terimlerinden biri olan kıraat ise hadis öğrenme yollarından bir tanesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri