Bu çocukların akranlarına göre olması gereken ortalama kiloları 22 kg ve 23 kg olarak bilinmektedir. 7 yaşında olan kız ve erkek çocuklarının ortalama kiloları birbirinden faklıdır. Erkek çocuklarında 23 kg olan bu ortalama kız çocukların 22 kg olarak görülmektedir.
Bu çağ çocukları, konuşmaya, tekrarlamaya çok meraklıdır. Çocuklar bu dönemde somut düşünme evresinde oldukları için çoğunlukla görerek ve yaparak öğrenirler. Bu nedenle onlarla saatlerce konuşmak yerine, doğruyu somut olarak ve örnekler üzerinden göstermek çok daha anlaşılır olacaktır.
7 yaş ve altı için herhangi bir zamanda çocukların yalnız bırakılması önerilmemektedir.
Birinci önceliğiniz çocuğa tutarlı yaklaşmaktır. Çocuğunuza doğrudan engeller koyma yerine seçenekler sunun. Yeni seçenekler sunarak onu yönlendirmek her zaman, “hayır”, “olmaz”, “asla” gibi sözlerden daha etkilidir ve çocuğun uyumunu arttırır. Çocuğunuza karşı eleştirel davranmayın, hatalarını yüzüne vurmayın.
170 cm boy uzunluğuna sahip erkeklerde ideal kilo 66 kg iken kadınlarda bu değer 61 kilogramdır.
İlgili 34 soru bulundu
Kendini toplumda var etmeye başlayan çocuk cesaretlendirilmeli ve desteklenmelidir. İlgi ve zevkleri göz önünde bulundurulmalı seçim fırsatı sunulmalı ve ihtiyaçları bunlara uygun şekilde karşılamalıdır. Kendi sorumluluklarını alması konusunda destek verilemelidir. Sonuçlardan ziyade çocuğun gayreti övülmelidir.
3-5 yaşındaki çocukların uyku ihtiyacı yaklaşık 11-13 saattir. Çocuklar 6-13 yaşına geldiklerinde 9-11 saat uyurlar. Gençlikte ise 8-10 saat uyku yeterli oluyor.
Hayatın ilk 10 gününde doğum ağırlığının %10 kadarını yitirir. Sonra hızlı kilo almaya başlarlar, İlk 6 ayda, ayda ortalama 600 gr kadar kilo alırlar. Sonraki 6 ayda ise, ayda 500 gr alması yeterlidir. Bebek 5. ayda doğum ağırlığının 2 katına, 1 yaşında 3 katına, 2 yaşında ise, 4 katına erişir.
8 yaşındaki çocukların cinsiyetlerine göre kiloları da farklılık gösterebilmektedir. 8 yaş erkek çocukları için ortalama kilonun 26-27 olması gerekmektedir. 8 yaşındaki bir kız çocuğunun ise olması gerektiği kilo ortalama olarak 25 kilo olmalıdır.
Çocuğun boyunun ve kilosunun beden kitle endeksine göre hesaplayarak da özellikle ideal kilosu bulunabilir. Örneğin 153 cm boyundaki bir çocuğun ideal kilosu 45.1 kilo olarak belirlenmiştir.
Beden kitle indeksi 30 ve üzerinde olanlar obezite hastası olarak nitelendirilir. Fakat obezite de kendi içerisinde seviyelere ayrılır. 30-34.99 kg/m2 BKİ 1. derece obeziteye işaret eder, 35-39.99 kg/m2 Bki 2. derece obeziteyi, 40 kg/m2 ve üzeri BKİ ise 3. derece obeziteyi ifade eder.
Bunun için kilogram cinsinden vücut ağırlığınızı, boyunuzun metre cinsinden karesine bölün. Elde ettiğiniz sonuç 25'in altında ise normal bir vücut ağırlığındasınız demektir. Bulduğunuz değer, 25 ile 30 arasında ise hafif şişman, 30'un üzerinde ise şişmansınız demektir.
9 yaşındaki çocuklar için ortalama kilo 28,9 kg olmalıdır. Ortalama boy uzunluğuysa 132,1 cm olarak belirlenmiştir. 20 kilonun altındaki çocuklar çok zayıf, 40 kilonun üzerindeki çocuklar da çok kilolu sayılacağı için uzmanlardan yardım alınmalıdır. Eğer ortalama kiloya yakınsa çocuğun sağlıklı olduğu anlaşılabilir.
Vücut ağırlığının (kg) boy uzunluğunun karesine (m²) bölünmesiyle (kg/m²) beden kitle indeksi belirlenir. Çıkan değer bireyin zayıf, normal, fazla kilolu ya da obez olup olmadığını gösterir.
Pedagog Dr. Melda Alantar'a göre vurarak, ısırarak çevresindekilere zarar veren çocuklara öncelikle yetişkin gibi sakin davranılmalı ve çocukla tartışmaya girilmemelidir. Anne-baba olaylar kontrolden çıkmadan duruma müdahale etmelidirler. Çocukla göz teması kurulmalı ve uyarılmalıdır.
Çocuk gergin ve sinirliyken onunla tartışmamalı, inatlaşmamalı sakinleşmesini beklemeli ve daha sonra davranışı ile ilgili konuşulmalıdır. Çocuğa sosyal olgunluğuna uygun çeşitli sorumluluklar verilmelidir. Çocukla iş birliği yapılmalı, evde görev ve sorumluluk alması sağlanmalıdır.
Küçük yaşlarda çocuğa uygulanan ödül ve ceza yöntemi, bir ömür boyu etkisini gösteriyor. Ödül, çocuğun doyuma ulaşmasını engellerken, ceza uygulanan çocuklarda ise şiddete yönelim dikkat çekiyor. Ailelerin çocuklarına uyguladığı ödül ve ceza yöntemi, çocukta bir ömür travmaya sebep oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri