Trafik kontrolleri yapıldığı zaman cam filmlerin ışık geçirgenliğinin %70 ve üzerinde olması gerektiği tespit edilmiştir. Yani 1 numara ve 2 numaralı film türleri bu kurala uygundur.
Cam filmi yasak mı? Ülkemizde cam filmi kullanmak yasak değildir, ancak kullanımı serbest olan cam filmlerinin 1 ya da 2 numara olması, yani filmlerin ışık geçirgenliğinin en az yüzde 70 olması gerekir.
Güncel yasa ve yönetmeliklere göre cam filmlerinin en az %70 ışık geçirmesi gerekiyor. %70 ışık geçirgenliği sadece 1 ve 2 numaralı filmler için uygun görülüyor. Bu orandan daha az ışık geçiren cam filmleri araçlarda yasak olarak biliniyor. Bu nedenle 3, 4 veya daha fazla numara film kullanmak yasaktır.
2 Numara Cam Filmi
Trafik kurallarında hayata geçirilen kurallara göre aracın ön camında görüş alanı 180 derece olarak belirlenmiştir. Bunu hesaba katarsak camın toplam ışık geçirgenliğinin en %70 olması gerektiği sonucuna varabiliriz.
Işık geçirgenliği %70'in üstünde olan yani ışığı %70'ten fazla geçiren cam filmlerinin kullanılması serbesttir. Cam filmi uygulayan yerlerde bu filmler 1 ve 2 numara olarak adlandırılır. 1 numara cam filmlerinin geçirgenliği yüksek, 2 numara cam filmlerinin ise ışık geçirgenliği biraz daha düşüktür.
İlgili 28 soru bulundu
1 numara cam filminde görüş durumu %85'dir. Bundan dolayı hiçbir ceza ve yasak durumuyla karşılaşmadan rahatlıkla araçlarda kullanılabilir. Arka camlarda da bu cam filmi seviyeleri değerlendirilebilir. 2 numara cam filminde ise %70 görüş durumu söz konusudur.
polis gördüğünüzde bütün camları indirin basın geçin. Görevli memur aracınızda film varsa kanunen ceza yazabilir. Filmleri söktürmek araç sahibinin işidir. Görevlinin müdahalesi söz konusu değil.
Kimi süs, kimi güvenlik, kimisi de sağlık problemleri nedeniyle araçlarına cam filmi taktırıyordu. Ancak bu işlemi yaptıran araç sahiplerine, trafik kurallarına uygun olmadığı gerekçesiyle cezai yaptırımlar uygulanıyordu. Bugün yürürlüğe giren yönetmelikle birlikte, artık araçlara cam filmi takmak serbest hale geldi.
Açık Siyah Cam Filmi 75 Cm x 10 Metre Yüzde 35 1 Numara Film.
Cam filmlerde AİTM onay alınmış olması ilk şart olurken cam filmin iç kısmından yapılıp yapılmadığına da bakılır. Ayrıca aracın ön camında herhangi bir film olması da istenmemektedir. Dıştan ışık yansıtma durumlarında ise %15'lik sınırın aşılmamış olması belirleyici hususlar arasındadır.
Cam filminin belirli bir yüzdesinin araçlarda kullanılması da yasaklanmıştır. Yasal olarak araçlarda kullanılabilen cam filmi oranı, aracın ön camı için %75, arka camı için ise %70'tir. Bu oranlar dışında cam filmi kullanmak da yasaktır ve trafik cezası ile karşılaşabilirsiniz.
İşte ceza kısmının en büyük ayrımı da bu özelliğidir. Eğer cam filminiz görüşü bozmayacak oranda yapılmışsa bir ceza bulunmuyor ama görüşü engelleyen cam filmleri trafik cezası olarak görülüyor ve para cezası bulunuyor. 2020 yılında araç cam filmi kullanmanın cezası: 288 TL, ceza puanında ise 20 olarak belirlenmiştir.
Bu sebeple sadece 1 ve 2 numara cam filmi kullanılmasına izin veriliyor. 1 numara cam filmi %85, 2 numara cam filmi ise %70 oranında ışık geçirgenliği sağlıyor. Ayrıca cam filminin ön cama uygulanması yasak. Ön camında film bulunan arabaların muayeneden geçemeyeceğini belirtmek gerekiyor.
Buna göre öncelikli olarak ön ve yan camlar için geçirgenlik %70 olarak belirlendi. Kapalılık durumunun %30'un üstüne çıkması durumunda cam filmi cezası uygulanacak. 180 derecelik görüş alanında sürücünün mutlak surette rahatsız olmaması gerekiyor. Bunun için ön yan camlar için %70 sınırı mevcut.
High Performance – 2 ply – iki katlı film, derin metalik siyah, temiz, berrak görüntülü, güneş ışınları mükemmel azaltma parametrelerine sahiptir.
1 numara cam filmi, %85 oranında ışık geçirgenliğine sahip olduğu için camdan dışarıyı görmek mümkündür.
Cam filminin ön cama uygulanması bazı araçlarda yasaktır. Bunun yanı sıra aracın herhangi bir camına %70 ışık geçirgenliği oranının altında geçirgenliğe sahip olan bir cam filmi yapıştırılması ayrıca yasaktır.
Her ne kadar üreticiler cam filmlerine kullanım ömrü için 5 yıla yakın garanti ve 5-15 yıl arası kullanım ömrü sunsa da bazen cam filmleri ömürlerini daha erken tamamlayabiliyor.
Araçlarda bulunan renkli camların yukarıda belirtilen Teknik Mevzuata uygun olması gerekmekte olup Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 63.maddesinde “Taşıtların Camlarının Görüntüyü Değiştirecek Seviyede Renkli Kullanımı veya Camların Üzerine Renkli Film Tabakası Yapıştırılması Yasaktır. ” hükmü mevcuttur.
Sonradan takılan cam filmler ruhsata işlenmemektedir. Sadece fabrika çıkışlı cam filmler ruhsata işlenmektedir.
'...taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır. '
Cam filmi cezası 2023 yılında her yıl olduğu gibi yeniden düzenlendi. 30/1-b kapsamında cam filmi ile ilgili kurallara uymayan sürücülere uygulanan para cezası 951 TL'dir. Cam filmi sebebiyle ceza alan sürücülerin 7 iş günü içerisinde cam filmini çıkarttırması gerekir.
Güneş geçirmeyen cam filmi hem UV ışınlarının zararlı etkilerinin önlenmesi hem de güneşli havalarda sürüş güvenliğinin de sağlanması açısından faydalı özelliklere sahiptir. Ancak gündüz her ne kadar faydalı özellikler sunsa da geceleri koyu tonlar nedeniyle görüşün engellenmesine neden olabilir.
Bu bağlamda, ön cam filmi cezasıyla ilişkilendirilen durumda, araç sahiplerinin dikkat etmesi gereken kurallar vardır. Özellikle trafik güvenliği açısından, ilgili araç doğrudan trafikten menedilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri