Gübreleme yöntemleri yüzeye serpme, banda(sıraya) uygulama, yapraktan uygulama ve sulama ile birlikte uygulama olarak sıralanabilir. Gübrenin elle veya gübre dağıtıcı aletlerle toprak yüzeyine serpilerek uygulanmasıdır. özellikle azotlu gübreler yüzeye serpilerek uygulanmaktadır.
Bitkisel üretimde amaçlanan verim ve kaliteye ulaşmak için seçilen bir tekniktir. Gübreleme; bitkinin içerisinde bir çeşit veya birden fazla besin maddesinin organik yolla içerisinde bir veya birden fazla bitkiye aktarılmasıdır. Bitkinin üzerine değil, toprağı aktarma yolu ile gübrenin bitkiye ulaşması hedeflenir.
Bitkiler toprakta bulunan besinleri kökleri yardımıyla alırken; yaprakları ile de suda çözünmüş olan organik, inorganik ve gaz şeklindeki besin elementlerini de alır. Bahsi geçen bu elementleri içeren gübrelerin, suda çözülmüş şekilde yapraklara püskürtülerek uygulanmasına püskürterek gübreleme denilir.
Gübre, ekimden önce toprak üzerine serpildikten sonra belli başlı aletler aracılığıyla toprağa gömülür ve ekim işlemi gerçekleşir. Serpme usulü gübrelemenin diğer yolu, gübreyi ekime başlamadan toprak üzerine serperek ekim işlemi sırasında toprakla karıştırmaktır.
İlgili 15 soru bulundu
Doğal ya da diğer adı ile organik gübre hayvan gübresi, yeşil gübre, hümik asit, kompost ve torf ve benzerleridir. Kullanımda en çok tercih edilen doğal gübre hayvan gübresidir. Hayvanın dışkısı ve idrarının yanı sıra saman ve yataklık malzemelerin karışımı ile oluşur.
Yaprak Gübresi Nasıl Uygulanır? Yaprak gübreleri, bitki yada ağaç yapraklarına pulvarizatör yada buna benzer tarım aletleriyle püskürtülerek uygulanır. Yaprak gübreleri, uygulama öncesinde su ile seyreltilerek uygulanmalıdır. Sabah erken saatlerde yada akşam üzeri saatlerinde uygulanmalıdır.
Gübre, ya ekimden önce toprak yüzeyine serpildikten sonra belirli toprak işleme aletleri ile toprağa gömülür ve sonra ekim yapılır ya da ekimden hemen önce toprak yüzeyine serpilen gübre ekim işlemi ile toprakla karıştırılır. Birçok hallerde ekimden sonra da serpme usulü ile gübre tatbik edilmektedir.
ortamlara nazaran (bitki türü farklılıkları dikkate alınmakla beraber) az, fakat daha sık aralıklarla gübrelenmelidir. Gübreleme düşük konsantrasyonda ve azar azar yapılmalıdır. Gübrelemeden sonra bitki iyice sulanmalıdır. Gübreleme gölgede yapılmalı ve uygulama akşamüstü olmalıdır.
Bir besin elementi olarak fosfor, bitkide çok önemli bazı organik bileşiklerin yapısında bulunur. Özellikle bitkinin ilk gelişim dönemlerinde oldukça etkili olup çiçeklenme, kök gelişimi, tohum ve meyve oluşumunda önemli rol oynar.
Organik yöntemlerle üretilen, topraksız tarım gübresi genellikle sıvı solucan gübresi temelli solüsyonlardan oluşmaktadır. Bir diğeri ise kimyasal gübrelerden üretilen solüsyonlardır. Bu solüsyonlar genellikle A ve B besini olarak adlandırılan mikro ve makro besin elementlerinin ayrı ayrı hazırlanmasıyla üretilir.
En önemli organik gübre çeşitleri; ahır gübreleri, kompostlar ve yeşil gübrelerdir.
Yaprak gübresi; içinde bir yada birden fazla bitki besin maddesini sıvı formda bulunduran ve doğrudan bitki yapraklarına uygulanan gübredir. Yaprak gübrelemesi besinlerin hızlı kullanımına, eksikliklerin topraktan uygulamaya göre hızlı düzelmesine yardımcı olur.
Buradan şu sonucu çıkarırız: Organik gübrede en verimlisi kaz gübresiyken en verimsizi tavuk gübresidir.
Fosforlu ve sülfatlı gübrelerle kalsiyumlu gübreler kesinlikle karıştırılmaz. Yaprak gübreleri kimyasal olarak bir tuzdur.
verilmesidir. Gübrelemenin başlıca iki amacı vardır. 1.Toprakları bitki besin maddelerince zenginleştirmek, 2.Toprakların fiziksel ve biyolojik özelliklerini düzeltmek suretiyle yetiştirilecek bitkiye daha iyi bir gelişme ortamı sağlamaktır.
Üre gübresi: %45-46 azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor. Ayrıca birim azot miktarı gözetildiğinde üre gübresi en ekonomik alternatifi oluşturuyor.
Azotlu gübreler “üst gübre” olarak da bilinir. Azot, salma sulama yapılması, yağış olması ya da gübrenin toprak yüzeyinde kalması halinde en kolay kayba uğrayan bitki besin maddesidir. Toprağa verildikten sonra ısı ile hızla buharlaşabileceği gibi, su ile yıkanarak kolaylıkla toprağın alt katmanlarına da taşınabilir.
Meyve ağaçları toprak PH'sı 6,5-7,5 arasında organik ve inorganik besin maddelerince yeterli topraklarda gelişir. Toprağın organik madde kapsamı yeterli değilse, bir dekara 3-4 ton yanmış ahır gübresi tavsiye edilir. Ahır gübresi kıtsa, her fidan çukuruna bir kova yanmış gübre toprakla karıştırılarak kullanılabilir.
· Damla sulama gübrelemesi için suda eriyen özel gübreler kullanılmalı, kompoze gübreler eritilerek kullanılmamalıdır. Aksi takdirde sulama sisteminde tıkanıklıklar meydana gelebilir. · Örtü altında kışın (ısıtmasız) yapılan yetiştiricilikte yüksek dozda azotlu gübre kullanılmamalıdır.
Bunlar; serpme, bant, ocak, gaz, yapraklara püskürtme ve sulama sularıyla gübrelemedir (Aydeniz ve Brohi,1991). Gübrelerin cinsine göre de farklı makinalar kullanılmaktadır. Organik gübre dağıtma makinaları şerbet (sıvı) ve çiftlik (katı) gübresi dağıtma makinaları olarak iki grup altında toplanmaktadır.
Bitkinin her döneminde kullanılabilir, azot, fosfor ve potasyum ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur. İleri dönemlerinde de bol çiçek açması istenen bitkilerde kullanılması gereken standart bir formulasyondur. Üre azotu içeren bir gübredir.
Made in Italy MEGAFLOR, % 100 çabuk çözünebilirliği, saflığı ve ağır metal, klor ve kireç ihtiva etmemesinden dolayı dünyanın en iyi yaprak gübresi olarak bilinir.
Üst gübrelemeyi iki defada yapan üreticiler ilk gübrelemede ÜRE veya CAN kullanmalı, ikinci gübrelemede % 26 N CAN kullanmalıdırlar. Üreticilerin üst gübrelemede gübre cinsi belirlemede dikkat edeceği husus gübre uygulaması yaptıktan sonra bir kaç gün içinde yağmur yağması ve havaların güneşli ve sıcak geçmemesidir.
Fazla gübre, biyokimyasal reaksiyonları engelleyebilir ve bitki enzimlerini yok edebilir. Aşırı gübrelemenin neden olduğu stres, bitkileri hastalıklara karşı duyarlı hale getirir. Fırsatçı enfeksiyonlara ek olarak, zararlılar zayıf bitkilere çekilir ve daha kolay bulaşabilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri