Bu dönem çıkan 7440 yapılandırma kanununa göre Bağ-Kur borcu sildirme maddesini göremedik sgk ya dilekçe vererek geçmiş Bağ-Kur borçlarımızı sildirebilir miyiz? Önceki yapılandırma kanunlarını aksine 7440 Sayılı Kanunda geçmiş 4/1-b BağKur sigorta primlerin silinmesi ile ilgili bir madde yer almıyor.
Buna göre 7440 sayılı Kanun kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumuna olan 2022/ Aralık ayı ve öncesi dönemlere ait borçların; Yapılandırılması için son başvuru süresi 31/5/2023 tarihinden 30/6/2023 tarihine (bu tarih dahil), peşin ve ilk taksit ödeme süresi ise 30/6/2023 tarihinden 31/7/2023 tarihine uzatılmıştır.
Yapılandırma kanunlar vergi borçları, SGK prim borçları, trafik cezaları, idari para cezaları, taksitli borçlar gibi birçok alanda borçların yapılandırılmasına imkân sağlar.
6183/48 inci maddesi kapsamında taksitlendirilen alacaklar yer almaktadır. Ayrıca Bağ-Kur (4/b) sigortalıları borçlarını Yapılandırma Kanunu kapsamında ödememeleri halinde 30/04/2021 tarihinden önceki prim borcu bulunan hizmetleri dondurularak, prim borçları silinecektir.
EVET! Cumhurbaşkanı, başvuru ve ilk taksit ödeme sürelerini bir aya kadar uzatmaya yetkilidir. Son başvuru tarihine kadar talepte bulunmak kaydıyla ilk taksit ödeme süresinin sonuna kadar tahakkuk eden alacaklarda bu Kanun kapsamında yapılandırılabilir mi? EVET!
İlgili 24 soru bulundu
Fakat bu yasada ihya konusunda bir düzenleme gözükmüyor. Aslında İhya şu anda da yapılabiliyor. Ama şu anda ihya yapanlar yüksek miktarlarla borçlanıyor. Yasada bağkur borcu olanlar için en büyük fayda 31.12.2022 tarihi ve öncesine ait prim borçlarının gecikme faizlerinin büyük oranda silinecek olması diyebiliriz.
31.07.2023 tarihinde sigorta primi ve yapılandırma borçlarının son ödeme tarihlerinin aynı güne denk gelmesinden dolayı Kurum tahsilat sistemimizde yoğunluk meydana gelmiş ve bu sebeple 7440 sayılı Kanunda öngörülen yapılandırmanın peşin ve ilk iki taksitinin son ödeme süresi 03.08.2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
Vergi affı paketinde BAĞ-KUR'luların silinen borçlaranın yapılandırılmasıyla ilgili bir hüküm yer almıyor. Dolayısıyla borcunu ödeyip prim günlerini ihya etmek isteyen BAĞ-KUR'lular borç yapılandırmadan yararlanamayacaklar.
Sabah gazetesinin haberine göre; Bağ-Kur kapsamında 2021'den önce borçlarıyla birlikte silinen prim günlerini ihya edecek (geçmiş dönemlerin satın alınması) olan EYT'liler de yapılandırmadan yararlanabilecek. İhyada da diğer borçlarda olduğu gibi peşin ödemede faizler silinecek.
Kanunda yer alan bilgilere göre vergi affı 31 Aralık 2022 tarihi öncesindeki borçları kapsayacak. Yapılandırma için son başvuru tarihi 31 Mayıs 2023 olarak belirlendi.
Vergi affı paketinde BAĞ-KUR'luların silinen borçlarıyla ilgili bir hüküm yer almıyor. Dolayısıyla borcunu ödeyip prim günlerini ihya etmek isteyen BAĞ-KUR'lular vergi affı paketinden yararlanamayacaklar. Ancak yapılandırma apılmadan borcunu ödeyen BAĞ-KUR'lular prim günlerini geri ihya edilecekler.
SGK yapılandırma başvurusu için süreç devam ediyor. Başvurular SGK İl Müdürlüğü/Sosyal Güvenlik Merkezinden yapılabildiği gibi e-Devlet üzerinden de gerçekleştirilebiliyor.
Yapılandırılan idari para cezalarının tamamı; ilk taksit ödeme süresi içinde peşin olarak ödenirse ceza aslından %25 indirim yapılacaktır.
BAĞ-KUR PRİM BORÇLARI İÇİN YAPILANDIRMA EKRANI AÇILMIŞTIR
Bağ-Kur sigortalıları, 01.05.2021 – 31.12.2022 tarihleri arasında ödemedikleri dönemlerin prim borçlarını; peşin, 12 taksit, 18 taksit, 24 taksit, 36 taksit ve 48 taksit seçeneklerinden kendisine uygun olanı seçerek prim borçlarını yapılandırabilmektedir.
Yapılandırma başvuruları ülke çapında yer alan herhangi bir sosyal güvenlik merkezi üstünden yapılır. Başvuruda bulunmak adına yapılandırma formu ile kimlik çıktısı yeterli olabilmektedir. Talep edilmesi halinde 4B Bağ-Kur yapılandırma başvuruları posta yoluyla da gerçekleştirilir.
Bu vergi türünde, beyanname verme süresinin son günü 31/8/2020 tarihinden (bu tarih dâhil) önce olan ve 7256 sayılı Kanunun yayımı tarihi itibarıyla vadesi geldiği halde ödenmemiş ya da ödeme süresi henüz geçmemiş olanlar kapsama girmektedir.
İşte detaylar... Borç yapılandırması milyonlarca kişiye erken emeklilik yolunu da açtı. Sigorta süresi durdurulanlar ve Bağ-Kur borçluları e-devlet üzerinden başvurup yapılandırmaya giderek ekimde emeklilik hakkı kazanacak. Yasadan yararlanmak isteyen Bağ-Kur'luların ceza ve faizleri silinecek.
Son olarak 2021 yılında yapılan düzenlemeyle birlikte Bağ-Kur'ların prim borçları silindi. Bağkur borcu sebebiyle prim günü süresi dondurulan vatandaşlar, af olup olmadığını gündemine aldı. Özellikle EYT ile birlikte prim günü şartı ve diğer kriterleri sağlayan 2 milyon 250 bin kişi emekli olma hakkı elde etmişti.
8- Son borç yapılandırma kanununda ihya imkânı tanındı mı? Bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına yönelik kanun mart ayında yayımlandı. Buna göre 31 Aralık 2022 tarihi öncesi Bağ-Kur prim borçlarının yapılandırmasına imkan tanındı.
Geriye dönük Bağ-Kur borçlarına af gelmesiyle ilgili yeni bir gelişme bulunmuyor.
Yapılandırılan borçların, kredi kartıyla peşin ya da taksitle ödenmesi mümkündür. Kredi kartıyla ödemeler Gelir İdaresinin gib.gov.tr internet adresinde yer alan interaktif vergi dairesi uygulamasından yapılabilecektir.
1 - Vergi Yapılandırma ve Matrah Artırımı Ödemeleri
Vergi dairesine olan borçların ödenmesinde iki farklı yöntem kullanılabilir. Bunlar kamu bankalarının internet şubesinden ödeme yöntemi ve interaktif vergi dairesi üzerinden kredi/banka kartı ile ödeme yöntemidir.
En son 2021 yılındaki yapılandırma kanunu ile BAĞ – KUR'luların 30 Nisan 2021 tarihinden önceki prim borçlarını ödemeleri için dört aylık süre tanındı. Bu sürede ödemeyenlerin borçları silinirken, sigortalılık süreleri de durduruldu. Durdurulan sigortalılık süreleri emeklilikte dikkate alınmıyor.
Bunun için yapılması gereken SGK'ya bu konuyla ilgili dilekçe vermek ve hesaplanan prim borcunu üç ay içinde ödemek. Bu şekilde borçların silindiği süreler ihya edilerek talep tarihindeki prime esas kazanç üzerinden hesaplanacak tutarın ödenmesi suretiyle emeklilik hesabında değerlendirilebilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri