Reklam kapasitesi 75Ah olan batarya ¼ şarjlı olduğu ölçülmüştür. 7.5 amper şarj akımı ile kaç saat şarj edilmelidir? Boş kısım= 75- (¼ x 75) ise 75- 18=57Ah. Şarj süresi = 57/ 7.5 + %25 kayıp = 7.6 + 1.9= 9.5 saat şarj edilmelidir.
Akü, normal hızda şarj ediliyorsa genellikle üç ila altı amper arasında akım verilir. Bu sebeple akünün dolması 8 saate kadar sürebilir. Eğer hızlı doldurulmak istenirse süre 4 saate değin düşebilir.
Örneğin; 75 Ah bir aküde bu süre yavaş şarj etme yöntemi ile 9.5 saat olacaktır. Ancak çabuk şarj etme yönteminde 12 V'luk bir akünün dolum hızı 15 – 20 dakika sürebilir.
Akü kapasitesinin onda biri değerindeki bir akımla uzun süreli (18-20 saat) şarj edilir. Şarj süresince yoğunluk artar. Şarja, yoğunluk artışı durana kadar devam edilir. Sabit akımla yapılan bu işlem boyunca şarj geriliminin göz başına 2.7 V.' den fazla yükselmesine izin verilmemelidir.
Akünün değeri 12,40V'un altına düşmüşse akü şarj cihazı ile akü yeniden çalışır hale gelir. Şarj cihazının voltaj ayarının akü voltajına göre ayarlanarak yapıldığı bu metodla akü, voltaj seviyesine göre 24 saate kadar şarj edilir. Akü 15,8V'a ulaştığında da şarj sonlandırılır.
İlgili 24 soru bulundu
Örneğin 80 Ah kapasiteli bir akünün voltajı ölçüldüğünde 11.85 volt görülüyor ise akünün 4,5 Amper akım çekecek şekilde en az 14 saat şarja bağlanması gereklidir.
Boştaki voltaj 13-13.5 arası, marş anında 12 ve üzeri: Çok iyi korkmayın. Aküyü siz boşaltmazsanız o sizi yolda bırakmaz. Boştaki voltaj 12,5-13 arası, marş anında 11-12 arası: iyi durumda korkmayın ancak tam kapasite kullanmayın artık akünüzde rezerv güç bırakın.
acelesi yoksa 1 ampere ayarla 12 saat şarzda kalsın.. bunu senede bir motor yatarsa veya şehir içi kısa mesafelerde kullanıyorsan tekrarla akünün ömrü uzar.. Akü akımının on(10)da biri akımla ve maksimum 14..14.2 volt ile şarj edilir. Adaptörle şarj yapılamaz.
1) 12V'luk aküler için Ah değeri önemli olmaksızın, gerilim değeri akü tam olarak dolu iken 13.15V civarındadır. Eğer akünün kapasitesi düşmüşse yani ömrü azalmışsa, aküyü bu değere kadar şarj edemezsiniz. Etmeye kalkarsanız zarar verirsiniz, gaz çıkışı olur, ısınır, yanabilir.
İlk olarak takviye kablosunun kırmızı ucunu boşalmış olan akünün (+) terminaline, diğer ucunu dolu olan akünün (+) terminaline bağlayınız. Sonra takviye kablosunun siyah ucunu dolu akünün (-) terminaline, diğer ucunu boşalmış akülü aracın kaportasında herhangi bir metal bölümüne bağlayınız.
Araçtaki akü maksimum seviye olan 14.8 volttan fazla düzeyde şarj edilirse akü yanar. Deşarj olmuş bir akü redresörde yüksek akımla şarj edilirse aşırı şarj edilmiş olur. Akünün içerisinde asitli su bulunur. Buna asitli su eklenmesi veya suyun dökülmesi halinde akü aşırı şarj edilerek yanabilir.
12 V 72 amper akü olarak bilinen modeller, 12 V gerilime ve 72 amper akım değerine sahip ürünlerdir. Bu akülerin sağladığı gerilim değeri, aracın içinde kullanılan şarj cihazı ve radyo gibi donanımların da aynı gerilimle çalışmasını sağlar.
Şarj durumu tablosuna bakıldığında, akü 12,80V'un üzerindeyse ve başlangıç elektrolit yoğunluk değeri de 1,280 gr/cm3 ise tam doludur. Ancak voltaj değeri 12,4V'un altındaysa, aküde sülfatlaşma başlamıştır ve redresör yardımıyla tekrar 12,80V'a yükseltilmesi gerekir.
Akü, kendi kendini şarj edebilme özelliğine sahiptir. Araç çalışırken akü devamlı sarj olur ve böylece beklenmedik anda bitme ihtimali azalır. Ancak bazı durumlarda akü daha kolay deşarj olur, yani boşalmaya başlar. Akünün deşarj olma sürecini hızlandıran önemli etkenlerden biri, olumsuz çevre koşullarıdır.
Kablo uçları ve kabloları, temizlik ve korozyon olmaması için dikkatlice incelenir. Bazı durumlarda korozyon aşırı olabilir ve kablonun değiştirilmesi gerekir. Yeni akü montajı yapıldıktan sonra araç çalıştırılır ve şarj sistemi çıkışı ölçülür. Akünün verimi ilgili test cihazları ile yapılır.
Akünün araca montajından önce mutlaka yüzey voltajı ölçülmelidir. Akünün kabul kriteri minimum 12.6 volt değerinde olmalıdır.
Uzun bir sürenin ardından ilk kez çalıştırılan aracın aküsünde şarj sıkıntısının oluşmasını önlemek adına araç 20-30 dakika boyunca rölantide çalışır vaziyette bırakılmalıdır. Böylece akünün yeniden şarj olması sağlanır.
Örneğin, binek araçlarda ortam ve motor sıcaklığına bağlı olarak ilk marş akımı ihtiyacı 50A-200A arasında değişmektedir. Binek araçlar için tasarlanan akülerde belirtilen CCA (Marş Basma Gücü) değeri de araca göre değişmekle birlikte en az 400A değerlerinden başlamaktadır.
Takviye kablosu otomobillerde 700-1200, hafif ticari araçlarda 1200, ağır ticari araçlarda da 1200-2400 amper arasında olmaktadır. Motosikletlerde de bu değer 300-600 amper arasındadır. Şarj cihazında da akü değeri ile birlikte ortalama bir rakam belirlenir. 60Ah akü için ihtiyaç duyulan şarj akımı 3 amper olmaktadır.
akünün ne kadar boşaldığına bağlı olarak şarj olma süresi ortalama 15 ile 60 dakika arasında sürebilmektedir, Efb- Agm Start- Stop Akülerde bu oran uzun sürebilmektedir. Araçlar çalışırken akü sürekli olarak şarj olacaktır. Çabuk akü şarj etme şekli ile 12V'luk bir akü yaklaşık olarak 15-20 dakikada şarj edilebilir.
12 volt akü 13.8V volt ile şarj olur. Akü dolduğunda otomatik keser. Böylece akünüz korunmuş olur. 3,5 amper anlamı; 1 saatte doldurduğu amperdir. Ürünlerinizi 14 gün içerisinde iade edebilirsiniz.
20 saatlik şarj olma süresiyle verimli bir performans sergileyen Ttec 12 Volt 7 Amper Bakımsız Kuru Akü, kolay monte edilebilen tasarımıyla iyi bir deneyim elde etmenize yardımcı oluyor.
Bir aracın, sağlıklı olarak çalışması için belirli miktarda aküye sahip olması gerekir. Akü birimi amperdir. Aküm kaç amper olmalı diye merak ediyorsanız, 12 voltluk sistemdeki akünüzün değeri ölçüldüğü zaman 20 ila 30 mili amper, 24 voltluk sistemde ise 60 ila 80 mili amper değerinde olmalıdır.
Varta akü, dünya genelinde en iyi akü markası seçilmiştir. Üstün bir deneyime sahip olan akü modelleri her araç tipi ile modeline kolayca uyum sağlar. Özellikle de start- stop araçlar için en iyi tercihtir.
Akü ömrü, kullanım süresine ve sıklığına göre değişir. Aynı zamanda iklimsel etkiler, araca takılı değilse akünün saklama koşulları, marş sayısı, motor kapalı haldeyken araç elektrik donanımlarının kullanımı gibi faktörler de akünün ömrünü etkiler. Ortalama verilere göre bir akünün ömrü 4-5 yıldır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri