Trafik kanununda emniyet kemeri ile ilgili olan madde 78/1-a trafik cezası maddesi olarak kodlanmaktadır. Trafik kanunu 78/1-a maddesinde emniyet kemeri bulundurulması zorunluluğu olan araçlarda emniyet kemeri bulundurmaması veya kullanmaması durumunda ceza verilmesi gerekmektedir.
2023 yılı için 78/1-a yani araçta emniyet kemerinin olmaması veya emniyet kemeri takmamanın cezası 436 TL'dir. 15 gün içerisinde ödenirse %25 indirimle 327 TL olarak ödenir.
2023 Trafik Ceza Rehberi'ne göre 78/1-a maddesinin ihlali, emniyet kemeri kullanılması gerekli olan araçlarda sürücü ya da yolcuların kullanmaması veya kemer kullanma aparatlarının çıkarılmasını içerir. 2023 Trafik Ceza Rehberi'nde belirtilen ifadeye göre bahsedilen maddeye “Uymayanlara” bu ceza uygulanabilmektedir.
47/1 Trafik Ceza Kodu Nedir? 47/1-a trafik cezası, trafiğin akışını denetlemek ile görevli zabıta ve diğer yetkililerin uyarı işaretlerine uyulmadığı taktirde verilmektedir. Bu ceza, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun ilgili maddesinde yer almaktadır. 47/1-a trafik cezası, 951 TL değerindedir.
67/1-a trafik cezası, park yapmış taşıtlar arasından çıkarken, duraklarken veya park yaparken taşıt yolunun sağına veya soluna yanaşırken, sağa veya sola dönerken kara yolunu kullananlar için tehlike oluşturabilecek ve bunların hareketlerini zorlaştıracak şekilde davranmak sebebiyle verilen bir cezadır.
İlgili 23 soru bulundu
57/1-a trafik cezası maddesi ihlalin konusu kısaca kavşaklarda yavaşlamamak ya da geçiş üstünlüğü olan araçlara geçiş üstünlüğü tanımamak olarak tanımlanır. Bu kuralı ihlal edenlere para cezası uygulanır. Ayrıca yalnızca para cezası değil bu kuralı ihlal edenlerin sürücü belgelerine de ceza puanı yansıtılır.
60/1-a trafik cezası taşıt yolu üzerinde duraklamak yasaktır işaretine uymama cezasıdır. Trafik işareti ile belirlenmiş olan yerlerde duraklama yasaktır. Kurala uymayan sürücülere trafik kanunu gereği 60/1-a'da belirtilen cezası tatbik edilmektedir.
54/1-a trafik ceza kodu, önde seyir halde olan aracı geçmek isterken, geçme kurallarına tabi kalmamak yasaktır, anlamını ifade eder. Önde giden aracı geçmek isterken geçme kurallarına uymamanın cezası 235 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Fakat bu durum 1 Ocak 2023 tarihinde zamlanarak 951 TL olmuştur.
İdari para cezası dışında ehliyete yansıyan ve geri dönüşü olmayan ceza puanı kesintisi de yapılır. 53/1-a trafik cezası maddesi ihlalin konusu kısaca sağa dönüş kurallarına uymamak olarak özetlenebilir.
52/1a kusur oranı, trafik kazaları ile beraber meydana gelen kavşaklara yaklaşırken hızı azaltmamak anlamına gelmektedir. Bu konuda kurala uyumaması ile beraber ortaya çıkan durum neticesinde yüzde üzerinden cezalandırma gerçekleşmektedir.
78/1-a Cezasına İtiraz
Bununla birlikte ceza aldıktan sonra ilk 15 gün içerisinde itiraz gerçekleştirilmelidir. Cezaya itiraz yapılabilmesi için Sulh Ceza Hakimliklerine şahsen müracaat edilmesi gerekmektedir. Böylelikle işlemler gerçekleştirilebilmektedir.
47/1-A cezasının alınması durumunda sürücülerin ödemesi gereken trafik cezası, 951 TL olarak bilinmektedir. Belirlenen rakamın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi halinde ise %25 oranında bir indirim uygulanacağını söylemekte mümkün olmaktadır.
76/1-a trafik cezası maddesi ihlalin konusu “Demir yolu geçitlerini, geçidin durumuna uygun olmayan hızla geçmek, ışıklı veya sesli işaretin vereceği "DUR" talimatına uymamak, taşıt yolu üzerine indirilmiş veya indirilmekte olan tam veya yarım bariyerler varken geçide girmek” durumlarını kapsar.
İşte 78/1-a trafik ceza koduna ait tüm bilgiler. 78/1-a trafik ceza koduna göre, trafiğe emniyet kemeri takmadan çıkmak bir kural ihlalidir ve sürücü gereken cezaya tabi tutulur.
52 1a kusur oranı Tali kusur olarak sayılmaktadır ! Yüzde oranı belirlenirken asli mi yoksa tali olması çok önemli bir etkendir çünkü aracınızın masrafını alıp alamayacağınız veya % kaç olarak alabileceğiniz ihlal ettiğiniz kural ihlali doğrultusunda belirlenmektedir.
Plakaya veya adınıza yazılmış cezaları banka şubeleri, vergi daireleri ve PTT şubeleri üzerinden nakit şekilde kolaylıkla ödeyebilirsiniz. Kredi kartı ile trafik cezası ödeme işlemi yapmak istiyorsanız Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yetkilendirdiği online kanalları da kullanabilirsiniz.
78/1-b trafik ceza kodu motosiklet kullanan sürücüler için geçerlidir. 78/1-b trafik ceza kodunun karşılığı ise seyir halinde iken herhangi bir kask, koruma aleti takmayan motosiklet sürücüleri için kesilen cezadır. Madde 78/1-b Cezası Ne Kadar? 78/1-b trafik ceza kodunun miktarı 436 TL olarak belirlenmiştir.
47/1-C Trafik Cezası Maddesi
47/1-c trafik cezası kuralında yer aldığına göre sürücülerin işaret levhalarına uymaması sonucunda yapılan cezai işlemdir. Trafik levhalarına ve cihazlarına uyulmaması yasaktır. Bu kuralı çiğnemekte olan sürücüye hem ceza hem de ceza puanı verilmektedir.
67/1-b trafik cezası maddesi ihlalin konusu temel olarak kara yolları trafik kanunu gereğince yönetmelikte belirtilen şartlar haricinde geriye dönmek veya gitmek, izin verilen durumlarda bunları yaparken kara yolunu kullanan kişiler için tehlike arz edecek hareketler yapan sürücülere verilen cezadır.
Kısa bir şekilde anlatılması gerekirse şerit izleme ve araçlar arasındaki mesafe, yavaş sürme ile alakalı olan suç denilebilir. Bu kurala riayet etmeyenler para cezası ile cezalandırılırlar. 56/1-a trafik cezası maddesi, şerit değiştirme ve şerit izleme kurallarına uymamanın yasak olduğunu anlatan maddedir.
Trafik ceza maddeleri içerisinde önem arz eden maddelerden biri de 60/1-a trafik ceza maddesidir. 60/1-a trafik cezası maddesi ihlalin konusu gereğince araç sürücüsünün taşıt yolu üzerinde aracını durdurması yasaktır.
Yanlış yere park etmek, trafiği kapatmak ya da yaya geçişini engelleyecek pozisyonda aracı bırakmak 61/1-A trafik cezasının işleme alınmasına neden olmaktadır. Bu ceza 2023 yılı içerisinde 436 TL olarak belirlenmiştir. Fakat engelli olarak işaretlenen bir yere park edilmesinin cezası 873 TL'dir.
4A sigorta özel iş yerlerinde çalışanları, 4B serbest meslek gruplarını, 4C ise memurları kapsar. Temel olarak tüm sigortalar sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak ilerler.
Bugün 4a olarak adlandırılan sigortanın kapsamını, özel bir işyerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilere sağlanan sosyal güvenceler oluşturuyor. Dolayısıyla 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununa göre bir işverene bağlı olarak çalıştırılan işçiler 4a kapsamında yer alıyor.
A.1- Sigortanın Konusu
Bu sigorta sözleşmesi ile sigortacı, borçlunun poliçede tanımlanan borç yükümlülüğünü yerine getirememesi rizikosuna karşı, bu genel şartlarda ve poliçe özel şartlarında belirtilen hüküm ve şartlar çerçevesinde, borçluya kefil olarak poliçede belirtilen lehdara teminat sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri