Bunlar, boşanma, ayrılık, evlilik, nişanlılık, evlatlık, soybağı, nafaka, velayet ve aile hukukunu ilgilendiren yabancı mahkeme kararlarının tanınması ve tenfizi gibi konulardır.
Örnek vermek gerekirse eşler boşanmak istediği zaman tazminat, nafaka, mal paylaşımı, velâyet davaları ve şiddet içerikli davalarla ilgilenmesiyle sorumlu özel aile mahkemesidir. Aile mahkemesi 81 ilde bulunmaktadır.
Asliye Hukuk Mahkemesi Nedir? Asliye hukuk mahkemesi; özel hukuk uyuşmazlıklarına bakmakla görevli asıl mahkemedir (6100 sayılı HMK m.2). Asliye hukuk mahkemeleri, tek hakimli olup her yargı çevresinde (adliyede) kurulması zorunlu mahkemelerdendir (5235 sayılı Kanun m.5).
– Aile soyadının değiştirilmesi davası, babalık davası, soybağına itiraz davası, soyabağının reddi davası gibi davalara bakar. – Evlat edinme ve evlatlık ilişkisinin kaldırılması davası ile ilgilenir. – Vesayet davaları (kayyımın kaldırılması ve değiştirilmesi) vb. davalar da, aile mahkemelerinin görevleri arasındadır.
İlgili 45 soru bulundu
Aile mahkemesi boşanma davası için görevli mahkemedir. Boşanma davasının açılabilmesi için özellikle boşanmaya özel düzenleme vekaletname sunulmalıdır. Bu vekaletnamenin vesikalık fotoğraf içermesi de gerekmektedir.
Ankara aile mahkemesi adres ve telefon bilgileri şu şekildedir: Adres : Ankara Adliyesi Söğütözü Ek Hizmet Binası / Söğütözü Mahallesi 2181.Cadde / Çankaya.
Ağır ceza mahkemesi hangi davalara bakar sorusunun cevabı 5235 Sayılı Kanunu'nun 12. maddesinde belirtilmiştir. Buna göre, ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis ve on yıldan fazla hapis cezası gerektiren, asliye ceza mahkemelerinin görevini aşan tüm suçlara ilişkin davalara ağır ceza mahkemesi bakar.
Asliye Ceza Mahkemeleri diğer mahkemelere göre daha geniş bir yargılama alanında görev yapan ve 10 yıl veya altında hapis cezası gerektiren davalara bakmakla görevli bir mahkemedir.
Sulh ceza hakimliği, diğer bir deyişle sulh ceza mahkemesi, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre yapılan bazı soruşturma işlemleri ile bu işlemlere yapılan itirazlar ve idari nitelikte bazı işlemlere (Örn, idari para cezasına itiraz) itirazları inceleyen bir hakimlik/mahkeme olarak görev yapmaktadır.
Çekişmeli boşanma davasında ilk duruşma genel olarak dava dilekçesinin verildiği tarihten itibaren 5-6 ay sonrasında olmaktadır.
7-30 gün arasında mahkeme olmaktadır. Kadın boşanma davası açarsa ne kadar sürer? Boşanma davası anlaşmalı ise ortalama 40 gün sürmektedir. Eğer anlaşma olmazsa ve dava çekişmeliye dönerse en az bir buçuk sene sürebilmektedir.
Anlaşmalı boşanma davaları ortalama 1 ile 3 ay arasında sonuçlanabilmektedir. Çekişmeli boşanma davaları ise istinaf ve temyiz süreçleri ile birlikte ortalama 3 ile 5 yıl arasında sonuçlanabilmektedir.
Aile mahkemesi bulunmayan yerlerde boşanma davaları asliye hukuk mahkemeleri marifetiyle incelenip karara bağlanır. Ancak, özellikle belirtmek gerekir ki, asliye hukuk mahkemesi “aile mahkemesi” sıfatıyla davaya bakar.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununa göre; dava konusunun değer ve miktarına bakılmaksızın malvarlığı haklarına ilişkin davarlarla, şahıs varlığına ilişkin davalarda görevli mahkeme, aksine bir düzenleme bulunmadıkça asliye hukuk mahkemesidir.
İstinaf kanun yoluna başvurmak için öncelikle aile mahkemesinin boşanma davası gerekçeli kararını yazmış olması gerekmektedir. Bu kararın da taraflara tebliğ edilmiş olması gerekir. Sonrasında istinaf kanun yoluna başvurmak için zorunlu olan 2 haftalık hak düşürücü süre başlayacaktır.
Asliye Ceza Mahkemesi on yıl veya daha az hapis cezasını gerektiren suçların yargılamasını yapmakla yükümlü bir mahkemedir. Asliye Ceza Mahkemesi diğer kanunlarla başka mahkemelerin görevli kılınmadığı tüm ceza davalarına ve işlere bakmaktadır.
Mahkemede önce kim dinlenir? Ceza davalarının ilk duruşmasında, tanzim edilen iddianame sanığa okunarak il önce sanığın savunması alınır. Sanığın mahkeme huzurunda savunmasını yapmasının ardından varsa şikayetçi taraf dinlenerek davaya katılma talebinin bulunup bulunmadığı sorulur.
Mahkemece sanığın açık kimliği saptanır, kişisel ve ekonomik durumu hakkında sanıktan bilgi alınır. Mahkeme başkanı veya hakim tarafından, iddianame okunmak suretiyle, sanığa isnat edilen suç konusu fiiller, buna ilişkin deliller ve ilgili suçlamanın hukuki nitelendirilmesi anlatılır.
Ağır ceza mahkemeleri 10 yıldan fazla hapis cezası yaptırımını gerektiren suçlara bakmaktadır. Yargılama süreci uzun sürebilmekte olan bu davalar 1 veya 3 yıl gibi bir sürede sonuçlanabilmektedir. Davanın soruşturma ve kovuşturma aşamalarının gidişatı bu sürenin üzerinde oldukça etkilidir.
Müebbet hapis, On yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlar dolayısıyla açılan davalar ağır ceza mahkemesinin görev alanına girmektedir.
Ağır ceza mahkemesi; ilk derece ceza yargılamasında kanunda belirtilen ceza miktarı bakımından en ağır suçlara bakan mahkemedir. Ağır ceza mahkemesinin görevi, 5235 Sayılı Kanun'un 12. Maddesinde düzenlenmiştir. Ağır ceza mahkemesi, adli yargı ilk derece mahkemesidir.
Ankara Asliye Ceza Mahkemesi; Hacı Bayram Veli Mahallesi Atatürk Bulvarı No:40 Sıhhiye Çankaya/Ankara adresindedir.
Kanuna göre, kural olarak her yargı çevresinde (adliyede) yeteri kadar aile mahkemesi kurulmalıdır. Ancak, aile mahkemesinin kurulamadığı yargı çevrelerinde (adliyelerde) genel mahkeme olan asliye hukuk mahkemesi, aile mahkemesi sıfatıyla yargılama yapacaktır.
AİLE MAHKEMELERİ
Ankara Adalet Sarayı'nda 30 Aile Mahkemesi bulunmakta ve Ankara Adliyesi 4 Nolu Ek Hizmet Binası'nda hizmet vermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri