18 Temmuz 1794 tarihinde Çorum bölgesinde büyük bir deprem meydana gelmiştir.
"14 Ağustos 1996 Salhançayı (Çorum-Amasya) depremi".
Çorum'un Mecitözü ilçesinde saat 00:34'de 4,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Mecitözü olan 4,2 büyüklüğündeki sarsıntı 16,81 kilometre derinlikte gerçekleşti.
Kuzey Anadolu Fay hattı üzerinde yer alan Çorum ve çevresindeki aktif fay hatları Hitit Üniversitesi'nce yürütülecek proje ile ile araştırılacak.
Aletsel dönemdeki önemli depremler; 25 Haziran 1910 Osmancık-Çorum (Ms=6.1), 2 Aralık 1942 Osmancık-Çorum (Ms=5.9), 11 Aralık 1942 Hamamözü Vadisi-Çorum (Ms=5.9) ve 14 Ağustos 1996 Mecitözü-Amasya (Ms=5.6) depremleridir.
İlgili 21 soru bulundu
AFAD'ın Türkiye deprem fay hatları haritasına göre Çorum 2'inci ve 3.'üncü deprem bölgesinde yer alıyor..
Türkiye deprem risk haritasına göre Çorum ikinci riskli derecede bulunuyor.
Deprem riskinin en az olduğu bölgeler ise Türkiye Deprem Tehlike Haritası kapsamında dördüncü ve beşinci bölgede kalan iller olarak belirlenmiştir. Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman en az risk taşıyan iller olarak belirlenmiştir.
Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF): Türkiye'nin en aktif ve bilinen fay hattıdır. Doğu Karadeniz'den başlayarak, Kuzey Anadolu boyunca batıya doğru ilerler ve Ege Denizi'nde son bulur. Bu fay hattı, tarihte birçok büyük depreme neden olmuştur.
Depremin 16,81 kilometre derinlikte gerçekleştiği belirlendi. Ardından saat 00.37'de 3,0, saat 00.41'de de 2,2 büyüklüğünde sarsıntı yaşandı.
Maalesef bu felâketlerle, yurdun bir çok kasaba ve köyleri harap olmuş ve Çorum vilâyetinde 34, Tokat vilâyetinde de 493 yurttaşı- mız ölmüştür. Depremden sonra M. T. A. Enstitüsü jeologlarından Dr.
Deprem, Amasya ve Yozgat gibi çevre illerde de hissedildi. AFAD, Kahramanmaraş'ın Nurhak ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. Saat 22.20'de meydana gelen depremin yerin 6.97 kilometre derinliğinde gerçekleştiği kaydedildi.
Genel deprem üzerine konuşan bilim adamları bu fay hattından konuşur.Doğuda, Doğu Anadolu fayı ile kesiştiği Bingöl İli Karlıova üçlü birleşim noktasından başlar.Çorum İli sınırları (Osmancık - Kargı ) içerisinden geçer.
Öz: 14 Ağustos 1996 günü yerel saat ile 04:55 ve 05:59 da magnitüdü 5.4 ve 5.2 büyüklUğUnde iki deprem meydana gelmiştir.
Kandilli Rasathanesi Çorum Osmancık'ta 3,4 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. Deprem saat 11.01'de gerçekleşti. Depremin derinliği 5,0 km olarak ölçüldü.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır. Deprem riski düşük yerlerin, diğer yerlere göre daha güvende olduğu söylenebilmektedir.
Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman.
Ankara Meydan Savaşı'ndan sonra Osmanlı birliğini sağlayan Çelebi Mehmet, oğlu (1413) II. Murat'ı Amasya'ya vali yapmıştır. Bu dönemde Çorum sancağı Amasya'ya bağlıdır. Çorum, Cumhuriyet dönemi ile birlikte, 20 Nisan 1924 tarihinde ilk kez kent statüsüne kavuşmuştur.
MÖ 1650–1200 yılları arası hüküm süren Hititler'in diğer önemli şehirleri Alacahöyük ve Şapinuva (Ortaköy) da Çorum sınırları içerisindedir. Çorum bu konumuyla dünyanın da gözbebeğidir. Öyle ki UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınmış ülkemizdeki 10 yerden biri olmuştur.
Derece, 0.30-0.40 g arasında olması beklenen bölgeler II. Derece, 0.20-0.30 g arasında olması beklenen bölgeler III. Derece, 0.10-0.20 g arasında olması beklenen bölgeler IV.Derece ve 0.1 g'den küçük olması beklenen bölgeler V'inci derece bölge olarak belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri