Namaz ehli olanlar / sürekli namazını kılanlar, Salat (namaz) kapısından çağrılır. Cihad ehli olanlar, Cihad kapısından çağrılır. Oruç ehli olanlar / sürekli oruçlarını tutanlar Reyyan (su içip kanan) kapısından çağrılır. Sadaka ehli olanlar /daima sadaka verenler, Sadaka kapısından çağrılır.”
Cennetin en yüksek kademesinin Naim olduğu belirtilmektedir. Bu kademede Peygamberler, şehitler ve en dindar kişilerin barınacağı varsayılmaktadır.
En yüksek kademe Firdevs (bazen Adn denilir) olarak bilinir. Yine bu kaynaklara göre; Kıyametten sonra Firdevs kademesine ilk olarak Muhammed bin Abdullah, ardından sefalet içinde yaşayanlar ve sonra en dindar olanlar girecektir. Cennete girenlerin melekler tarafından Arapça selamlanacakları rivayet edilmektedir.
Cennetin Kapılarının Anlamları
Cennetin kapıları Firdevs, Cennatün Naim, Cenneti Adn, Cennetül Meva, El Makamün Emin, Darül Huld, Firdevs, Darüs Selam olarak sıralanmaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Cennette ırmaklar gördüm: Sütten, sudan, şaraptan, baldan... Her köşke bu dört ırmaktan kol ayrılıyor; o köşklerin içine akıyordu: Kâfurdan, beyaz, baldan tatlı, kokusu miskten güzel. Orada çeşmeler gördüm: Rehiykten, selsebilden, tesnimden... O ırmakların ve çeşmelerin kenarları altın, inci, gümüş ve yakuttandı.
Atasözü Cennetin kapısını cömertler açar Cennetin kapısını cömertler açar.
Cennet'te bir adama 500 senelik yer verilecek deniyor. Bu 'beş yüz sene genişlik' tabirini yürüyüşle ulaşılacak mesafe olarak düşünebiliriz. İslâm kültüründe mesafeler tarif edilirken, zamanla kıyaslanarak ifade ediliyor.
Kelime, Hz. Peygamber'e nisbet edilen ve cennetten söz eden çeşitli hadislerde de geçmektedir. Bu hadislerde belirtildiğine göre firdevs cennetin ortası, en yüksek ve en değerli bölgesi olup arşın altındadır.
Peygamberler, şu an berzah âleminde bir nevi cennet hayatı yaşıyorlar. Asıl cennete giriş, ancak kıyamet kopup mahşerde hesaplar görüldükten sonra gerçekleşir. Müminlerin ruhları “illiyun” denilen ve “yüksekler” anlamına gelen yüce makamlardadır.
- Cennetlik erkeklere iki tane dünyalık hanım verilecek diye hadis var; dünyada ise dört evliler var, bazı mürşidler de dört evli... Mahşerde ise bu mürşide hanım olmak isterler dünyadaki dört hanımı. - Ama hadiste iki tane dünyalık eş verilecek cennette deniyor.
Değerli kardeşimiz, Eğer eşlerin her ikisi de cennete giderse, oradada nikah devam edecektir. Aile hayatı ahirette de devam edecektir. Erkek olsun kadın olsun, her insanın dünyaya gönderiliş hikmeti, Kur'an-ı Kerîm'de “ibadet” olarak tespit ediliyor.
Bunlar, “Firdevs, Adn Cennet'i, Nâim Cennet'i, Daru'l-Huld, Me'va Cennet'i, Daru's-Selâm ve İlliyyûn'dur.” Bu tabakalardan her birinde, müminlerin yaptıkları iyi işler karşılığında girecekleri veya yükselecekleri derece veya mertebeler vardır. “İlliyyûn” ifadesi cennetin bir adı olup bu rivayette geçmektedir.
Kuran'da geçen cennet çiçeklerini bazılarının adları şunlardır: Sidelya, Belinay, Dalya, Gonca, Sad-berg. Sadece çiçekler değil cennette birbirinden özel ve güzel başka bitkiler, ağaçlar da bulunmaktadır.
- Âdem (a.s) cennetten çıkarıldığında, bu isim hürmetine mi affolmuştur? - “Ben, cennetin kapısında 'Lâ ilâhe illallah, Muhammedün rasûlüllah' yazısını gördüm. İsmi, senin İsm-i Şerifi'nin yanında anılan biri, senin yanında en kıymetli olmalıdır.” şeklinde cevap vermiştir.
Ahirette, mahşerde Allahü teâlâ görülecektir. Bu demek hâşâ, (Allah ahirettedir, mahşerdedir) demek değildir. Allah Cennette de görülecektir. Cennette müminlere hitap edecektir.
"Cennet ebedi bir ikamet halinde parıldayan bir nur, yaygın bir koku, çok iyi inşa edilmiş bir köşk, akan bir ırmak, olgun bir meyve, yeşillik, neşe, serinlik, tazelik mahallidir."
Allah, bir kulunun işlediği bir amelin sevabını fazla vererek onun Cennetteki makamının yükseltebilir. Ancak Allah Hakimdir; her insana hakettiği ölçüde nimetlendirecektir. Cennetteki makamlar, katmanlar şeklinde veya bir binanın katları şeklinde düşünülmemelidir. Bütün müminler aynı cennet içerisinde olacaktır.
Birinci âyette, Allah katında bir gün, size göre bin yıl gibidir deniyor. İkinci âyette de, birinci âyetteki gibi bildiriliyor. Üçüncü âyet, tamamen farklı bir konudan bahsediyor. Cebrail, oraya 50 bin yıllık yolu bir günde alır deniyor.
Değerli kardeşimiz, Kuşkusuz, cennette her lezzetin yanında cinsî ilişki de vardır. Kur'an'da kişilerin eşlerinden ve ayrıca hurilerden bahseden ayetler, dolayısıyla bu tür ilişkiden de söz etmiş oluyor.
- Dünya yaşamında evlenmemiş kimse, ahirette de bekâr mı kalacak? Değerli kardeşimiz, Eşler birlikte cennete girmişlerse, orada da bu evlilikleri devam edecektir.
Cennete girecek ilk üç kişi şunlardır:
Biri şehit, birisi çoluk çocuk sahibi ve fakir olduğu halde iffetini muhafaza edip dilencilik ve yüzsüzlüğe düşmeyen adam, diğeri de Rabbine ibadeti güzel yapıp efendisinin hakkını da eda eden köledir.
CENNET VE CEHENNEME İLK GİRECEK OLAN KİŞİLER
Cennete ilk girecek olanlar: - Şehitler, efendisine hizmet ile Allaha güzel ibadet eden köleler ve kalabalık ailelere malik olup yoksul fakat iffet sahibi olan fakirlerdir. Cehenneme ilk girecek 3 kişi ise: Zalim emirler, zekatını vermeyen zenginler ve kibirli yoksullardır.”
Sual: (Cennetin anahtarı, ibadet değil, imandır) deniyor. Hâlbuki İslam Ahlakı kitabındaki bir hadiste, (Cennetin anahtarı namazdır) buyuruluyor. Yine hadis-i şerifte, (Fakirleri sevmek Cennetin anahtarıdır) ve (Kılıç, Cennetin anahtarıdır) buyuruluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri